ЗА ДВАТА АРШИНА

европредседателство
Време за четене: 6 минути

След изявлението на Цветан Цветанов, че „Русия  и Китай са едни от основните заплахи за мира и сигурността”, БСП излезе с прессъобщение. В него изказаното от заместник-председателя на ГЕРБ бе определено „като безотговорно, непремерено и създаващо рискове за България.” И по-нататък:”приемаме, че то е официална позиция на партията, респективно и на излъченото от нея и нейната Парламентарна група правителство.” Предвид това, те отправят няколко въпроса към министър-председателя и председател на ГЕРБ Бойко Борисов:”Как тази позиция кореспондира с обявените от него усилия за нормализиране на отношенията с Русия при неотдавнашната си визита в Москва? Как ще бъдат развивани енергийните проекти със странатa която е обявена за “основна заплаха за мира и сигурността”? Как изявленията на Цветан Цветанов кореспондират с предстоящата на 6-7 юли среща в София Китай – Централна и Източна Европа? Как ще бъдат постигнати целите на визитата на Ли Къцян, след като дни преди това е обявен за премиер на страна – основна заплаха за мира и сигурността”? A в края на въпросното прессъобщение се настоява “българският министър-председател да поеме лична отговорност за тези изявления като или ги потвърди, или се разграничи категорично със съответните действия по отношение на втория човек в партията му. Липсата на такива действия за нас ще означава, че правителството се солидаризира с тези позиции или че вторият човек в ГЕРБ вече, де факто, е първи.”(E, можеше без последното!)

Напълно в контекста на БСП, ще припомня т.н. Варшавска декларация, подписана на 9 юни т.г. във Варшaва от българския президент Румен Радев. И докато на сайтовете на останалите президенти, взели участие в срещата и подписали въпросния документ, може да се прочете въпросния текст, то нашето президентство пропусна това и се задоволи с едно прессъобщение, което в никакъв случай не информира българското общество за същността на текста и за позицията, зад която застават тези девет държави.Това прессъобщение скри позицията на българския президент, който с подписа си всъщност представи официалната българска позиция. Ще ви предложа малки извадки от тази декларация, която е закрепена с подписите на държавите, образуващи източно-европейския фланг на НАТО – Унгария, Полша, Словакия, Литва, Латвия, Естония, Румъния,България, Чехия. Документът е стратегически – отчита реалните заплахи и обосновава необходимостта от засилване на ефективостта от присъствието на НАТО в този регион.

Отбелязвайки с дълбоко притеснение, че Русия продължава дестабилизиращите си действия и политики отвъд границите на НАТО, както и на територията на алианса, заедно с продължаващото изграждане на капацитета й за нападение както в конвенциална, така и в хибридна война, и агресивното й поведение, заплашващо визията ни за единна, свободна и мирна Европа…Осъждайки факта, че напредъкът по разрешение на конфликтите в съседство остава в застой като незаконното и нелегитимно анексиране на Крим, дестабилизирането на Източна Украйна и предизвикателствата над териториалната цялост на Грузия и Република Молдова…приветстваме прогреса направен дотук за разполагане на допълнително присъствие в Прибалтика и Черноморието, както и сме готови да подсилим усилията ни да гарантираме сигурността си във всички сфери…Ще продължим да подкрепяме Грузия, Република Молдова и Украйна, както и Западните Балкани по отношение на съответните им стремежи.”

Както става ясно, този документ е недвусмислен по отношение на българската позиция. Под този документ стои подписът на българския президент Румен Радев, чиято кандидатура издигнаха българските социалисти. Надявам се той да е преценил откровеността на текста по отношение външната политика на Русия, определена като продължаващи “дестабилизиращи действия отвъд границите на НАТО и на територията на алианса”, “агресивно поведение”, което застрашава единна, свободна и мирна Европа. Декларацията осъжда агресията на Русия в Крим и я определя като “незаконно и нелегитимно анексиране” на чужда територия, както не са пропуснати и перманентните домогвания спрямо Грузия и Република Молдова.

А знаете ли какво се казва в прессъобщението на президентството? Впечатлението е, че  съдържанието му е за представителите на левия електоратпредвид русофилските им нагласи, разбирани като братски”. Така че,  ако случайно някой от тях се е добрал до автентичния текст на декларацията, то с това прессъобщение президентът някак си да се дистанцира от него, доказвайки им с общи приказки, че неговата позиция не  се е променилаНе  е казал нищо, което да регистрира промяна в досегашното му обичайно говорене за Русия. В случая тя даже не се споменава във въпросното прессъобщение. Затова от президентството навярно са преценили, че няма да едобре да публикуват текста и на тях да им стане ясно под какво е сложил подписа си: ”Румен Радев открои укрепването на стабилността, продължаването на реформите, изграждането на добросъседски отношения и насърчаването на евроатлантическата переспектива за Западните Балкани като ключов приоритет за България.” И още, че „предизвикателствата, пред които сме изправени в сферата на сигурността, надхвърлят ограничените възможности на отделните държави за тяхното преодоляване и изискват общ отговор.” И нито дума за същността на декларацията, защото ще стане ясно, че се е подписал под изразите:”незаконно и нелегитимно анексиране на Крим”, “агресивно” поведение на Русия, “заплашващо свободата и мира” в Европа, включващо и “изграждане на капацитет за…хибридна война” и т.н.

БСП търси отговорност от ГЕРБ и лично от министър-председателя и председател на партията Бойко Борисов, заради позицията на ГЕРБ и на българското правителство по отношение  геополитическите домогвания на Русия, която е ясна и непроменена. Това е непроменената позиция на член на ЕС и на НАТО. И ако БСП е последователна, навярно вече  е потърсила сметка” и на българския президент, защото поне това запомнихме  от предизборната му кампания. Или БСП се е отрекла от своята последователност и в това отношение?  Трябваше веднага и публично,  да зададе същите въпроси и към българския президент – така щяха да демонстрират принципност. Затова аз ще си позволя да го направя вместо тях. И питам: Как позицията, изразена в този документ кореспондира с публичната  позиция на президента, на която сме свидетели, когато прави изявления по темата  в страната? Как това кореспондира и с идеите му за снемане на санкциите от Русия? Защо не оповести публично резултатите от  тази среща? Срамува се? Изпитва неудобство? Страхува се от партията,  която го е издигнала? Това  начин ли е да скрие от левия електорат  двойнствено  поведение – едно за навън, а друго – за рейтинг? Това знак ли е, че  е преосмислил позицията  за Крим и той приема  факта, че става дума за незаконно анексиране? А защо той, както беше констатирал един известен коментатор, не желае никой в България да знае под какво се  е подписал?

Винаги съм твърдяла, че истинската политика е обърната с лице към гражданите и не допуска безпринципността да я овладее. За съжаление, това не се отнася за българските политици и за много от българските партии. В тази връзка, щях да пропусна да коментирам този случай, ако  изразената от БСП позиция не беше поредното доказателство за такава безпринципност, припокриваща се с разбирането за двойния аршин. От позицията, отразена в прессъобщението следва, че само социалистическата партия не  е разбрала каква е българската позиция, която напълно съвпада с официалната позиция на партньорите ни от ЕС и НАТО. При това става въпрос за позиция, която винаги е била ясно формулирана, аргументирана, отстоявана и подкрепяна с реални действия и с мерки от наша страна.

Та думата ми  беше за двойния  аршин с който БСП мери и оценява политическите действия на наши и чужди”. Но какво да се прави, когато за преодоляването на политическата нищета, овладяла партията на българските социалисти (думи на Румяна Бъчварова), първо е необходимо  да се изпита вътрешна необходимост за предприемане на действия за положителна промяна. Това непременно ще отведе до осъзнаване на всички несъвършенства в публичното представяне и в преодоляването на безпринципността, с която тази партия е решила да доказва своята опозиционност. А ако ви трябва поредния аргумент що е това опозиционност, заради самата опозиционностда се надявам, че сте го разбрали, щом сте стигнали до последното изречение на тази публикация. Между другото, дали в края да не попитам БСП дали вече са разбрали, доколко българският президент е останал доволен от повода и начина, по който социалистите привлякоха вниманието на електората към него? При това – след като президентството положи целенасочено усилие това да не бъде допуснато…

error: Свържете се с автора за разрешение!!