ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

воскресе
Време за четене: 2 минути

Великден е един от най-големите православни празници, който от край време християните свързваме с тайнството на Възкресението. Възкресение Христово е тържество на доброто и любовта, събрано в образа на Спасителя, поел човешките грехове и приел разпятието и смъртта като изкупление. В българския фолклорен календар Великден съвпада с пролетното пробуждане на природата, с очакването за земна благодат и плодородие. Естествено е нашите чувства да са свързани с радост, вяра и нови надежди. На този общ празник, ние, българите се чувстваме щастливи и много по-близки, защото „всеки път възражда се светът / на този ден божествен, / след дългото мълчание люлеят се камбаните, / защото отново е Великден!”

Това е ден за прослава на саможертвата на Исус Христос, който приема спасителните доброволни страдания в името на човешкия род. В този ден православният свят е споделеният свят, а единението на християните се усеща като мощна положителна енергия. Великден ни кара да гледаме на всичко около нас с по-добри очи. Връща ни усещането за тайнството на благодарността и на взаимната любов. Припомня ни за изконни ценности, скътани някъде в спомените от детството. С него възкръсва и задружната атмосфера на българското семейство. Оживлението, както някога, отново е свързано с боядисването на яйцата, с месенето на най-вкусните козунаци и с аромата на жертвеното печено  агнешко. Според традицията Великден е тържество на живота, защото с Възкресението си Исус Христос придаде  смисъл на нашия човешки земен път.

Сайтът www.ideaist.eu, който стартира точно преди една година на Великден, ви поздравява със светлия празник  и ви пожелава здраве, благополучие и душевен мир! Станете идеяисти, защото нищо велико не е постигнато без тях. А и от позицията на такива, ще можете да избирате фокуса в своето мислене, да извличате концепция и да правите избор измежду много алтернативи. Но най-важното ще е, че ще помогнете на хората да променят нагласите си и да отприщят креативността си. Заедно с тях ще разберете, както би казал Джак Фостър, че ”нещата, които изглеждат възможни, са възможни”. Бъдете смели и чисти в помислите и в делата си, като нашия Спасител! Христос Воcкресе! Воистина Воскресе!

error: Свържете се с автора за разрешение!!