ДА ТЕ ПОЛАЗИ БСП…

депутати
Време за четене: 7 минути

Популизмът нa БСП няма граници. Той роди и най-новото суеверие: ”Да те полази БСП” и означавскоро да получиш “фалшиви новини, както се случи и с африканската чума. В нея партията видя подходящ политически повод да подстрекава хората и да подкопава доверието в правителствотоА скриването на истината за рисковете и последствията е поредното доказателство за изключително ниСкото политическо ниво и за ниЗкото политическо поведение на социалистите. Подобно залитане крие опасности, защото не отчита мащабите на икономическите щети, които могат да последват в целия отрасъл, вследствие санкции и ограничения. Няма съмнение, че театралното участие на лидерката, седнала в каручка, и опита й да отрече политическия мотив, звучат популистко и твърде манипулативно: “… хората ми пратиха смс-и и ми се обадиха да отида… Оставям двама депутати на левицата и ще се редуваме, за да пазим хоратa и животните им. Ако не бяхме отишли, щяха да избият още животни. Хората ми казват ”Не си тръгвай, защото те ще избият животните.” Това каза тя, измъквайки се от конкретни смислени отговори, зададени й от водещата в Още от деня” по БНТ. Това не може да е отговорно политическо говорене! Изместването на голямата тема за опасността в случай, че държавата не действа професионално и адекватно, не е обект на нейното политическо говоренеЗатова пък тя предложи по-сигурна мярка – заедно с  двамата депутати щели да патрулират и да пазят животните и хората! От кого? Според нея – би трябвало да се изтълкуваче тя ги пази от държавата. А и тази сърцераздирателна молба, с която искали да я задържат: ”Не си тръгвай, защото те ще избият животните!”, не ви ли идва малко в повече?

Дори и в опозиция, един сериозен политик трябва да е получил информация от съответното министерство, за да комуникира адекватно със засегнатите, разяснявайки всичките рискове и последствия. В случая нормалните очаквания са политиците да се включат в кампания за разясняване на истината за опасностите и необходимостта държавата да действа по този начин. Ама нали за тази цел трябва да се борави с официални факти и да не се допуска спекулативното им тълкуване? Нещо, което не е присъщо на тази партия. Ако търсите проявленията на истинската чума, то ги търсете в политическите спекулации и във фалшивите новини”. Спекулирането и обърнатите факти се е превърнало в своеобразна подкрепяща среда за политическата безпомощност на БСП да изразява реалистична и разумна позиция.

Защо БСП побърза да се възползва от политическото експлоатиране на темата? Трябва ли да напомням, че в този район тя все още има позиции в печеленето на избори. Имам предвид селищата от Ямболския и от съседния Бургаски регион. Нагнетяването по този повод на допълнително напрежение е една възможност партията да изтъргува човешката болка на едни хора за тяснопартийни цели. Вие забелязахте ли как измежду другото, като под сурдинка, т.н. баба Дора спомена, че пенсионирането й окъсняло. Аз си помислих, че просто е имала някакъв проблем. Но когато жената наблегна, че при Тодор Живков е щяла да се пенсионира на 55, а в новото време й се наложило да работи още десетина години повече, тогава вече разбрах! Тази нейна реплика много ми напомни онова изречение на Нинова за демокрацията, която й отнела много. Докато БСП продължава да държи хората по този начин, манипулирайки ги и изкривявайки демокрацията, те ще продължат да живеят в тъмнината на безпросветеността, продължавайки да й вярват, че тя е изразителка на интересите им.

Спекулирането с документи едва ли е най-подходящия стил за политик, който изявява претенции някой ден да управлява държавата. Пази боже, сляпо да прогледа! Видите ли, нямало чума! И въпреки достоверната информация, разпространявана от правителството, червената лидерка продължи да чете фактите, както дяволът чете евангелието. Целта е да се скрие същината на проблема, а интерпретациите да продължат да са гъдел към индивидуалното човешко преживяване, където БСП се надява да намери най-лесно подкрепа за популисткото си говорене. Eстествено е да се очаква, че така “категорично” изречените фрази от устата на лидер, депутат и политиккато тези: ”няма чума, има криене на информация, правителството не си върши работата и не се изпълняват нормите на закона…”, преследват ефекта на снежната топка. Повтаряни, те трябва да размият доверието към институциите и професионалната гледна точка на експертите. Разбирате ли защо в моята публикация Политика и хейтърство развих тематакато я свързах с БСП?

А каква е истината? Чухме я от министър Порожанов, веднага след участието на Нинова в споменатото предаване, а днес тя беше потвърдена и на заседание на председателския съвет на НС. Чума има и този факт се потвърждава от всички досегашни лабораторни изследвания. Първата българска проба е била веднага потвърдена от лицензираната френска лаборатория. Последвала е и незабавната заповед за спешните мерки в село Воден. И въпреки, че правителството даде нееднократно обяснение, че коментирането на документи от Нинова се прави некоректно, тя не се отказа и продължи да спекулира. Между другото, става въпрос за добре координирано говорене с еднакво внушение и в изявленията на президента, и на вицепрезидента. В същото време фактите доказват, че Министерството е реагирало своевременно и адекватно. Редно е и всеки политик да гради публичното си говорене върху информация, получена по официален редТака ще си спести резила с тези дилетантски коментари, в които умишлено се пропуска истината за последствията, ако правителството не действа точно по този начин и според предписаните норми. Ограничаването на заразата е първостепенна задача и е част от националната и европейската сигурност.

Съпричастност към преживяванията на засегнатите не може да няма. Но противопоставянето на законовите норми на действия, определено е политическо и злонамерено. Според министър Порожанов, самата болест има няколко генотипа, а оттам – различни степени на клиничност и развитие на болестта. Разграничаването на болни и здрави животни не се възприема като ефективна превантивна мярка за ограничаване разпространението на вируса в едно населено място или в един район, тъй като вече е налице контакт. Европейските правила са категорични и ние трябва да ги спазваме в името на общата ни сигурност.  Евтаназията и последващите мерки по обеззаразяване на местообитанията – ферми и дворове, е най-сигурната мярка. От позицията на националната и на европейската сигурност, тя не е крайна.

Европейските експерти идват, не само за да констатират проявленията на тази зараза, защото нахлуването й на европейска територия е за първи път, но и да бъде проверена организацията по ограничаването й. Според експертите, прилагането на ваксината и карантината не са приложими за конкретния случай. Сега съществуващата жива ваксина не води до преодоляване на болестта, а само помага на животното да преживее, продължавайки да носи болестта в себе си. Означава, че ваксинираните животни няма да могат да бъдат търгувани и да напускат досегашното си местообитание. Тяхното по-нататъшно съществуване няма да е свързано с икономически резултати за собствениците им в продължение на три години, защото месото и млякото им не могат да се търгуват. Прогнозата ще се окаже мрачна за целия отрасъл овцевъдство, ако не се вземат сегашните адекватни мерки.

Започнах с популизма и ще продължа с него, твърдейки, че само обективната информация е решение за справяне с  опитите да се размива истината. Панацеята е информираната демокрация, при която водеща е ролята на вярната информация, която правителството и упълномощените държавни институции са длъжни да осигуряват своевременно и целенасочено. Управляващото мнозинство и правителството трябва да разработят ясна политика – една своеобразна пътна карта за справяне с популизма. Своевременното информиране на обществотопредвид необективното и несвоевременно медийно отразяване, както и популистките опозиционни набези, е най-спешната стратегическа задача. Не трябва да се залъгваме, че от настоящето ръководство на БСП  може да очакваме някаква промяна в популисткото й поведение или да се откаже от необективното коментиране на обществените факти. Не че очакваме една опозиция да каже: ”Властта действа адекватно.” Става дума за  обективност в политическото говорене.

Преди време се състоя среща на 28-те в Гьотебург,  Швеция. В решението, което ЕК публикува тогава, беше отделено място и на фалшивите новини и ролята на обективната информация за справянето с тях. Спомням си, че форумът зaе доста твърда позиция с оглед нарастващите предизвикателства, свързани с “фалшивите новини” и “алтернативните факти”. Тогава беше казано, че държавите-членки на ЕС нямат преки правомощия върху медиите в своите страни, но правителствата трябва да поемат отговорности по осигуряването на достъп до независима, обективна и висококачествена инфрмация. Според мен, ангажимент на българското правителство и на управляващото мнозинство е да осигуряват навременна информация с висок резонанс за дневния ред на обществото. Правителството е длъжно да дефинира ново качество на информационната си политика. И друг път съм казвала, че така директно се печели доверие и подкрепа за правителствените решения и политики. Само официалната обективна и навременна информация е истинския антидот за справяне със суеверието “Да те полази БСП…”

error: Свържете се с автора за разрешение!!