ЗА ТАСКО И ДРУГИТЕ

таско
Време за четене: 5 минути

Таско Eрменков бил написал във Фейсбук: ”Днес Крим гласува за президент на Русия. Обидени от анексията на Русия над 90% там от гласувалите са за Путин. Ало, САЩ, ФРГ, Франция, ЕС в края на краищата – чухте ли гласа на хората в Крим? Всъщност това е без значение. Чули или не – Крим каза своята тежка дума, а Вие, както го беше казал Христо Ботев, .. а вий…вий сте идиоти!”

Докато четете, написаното има няколко фокуса. Единият е, че пишещият е направо окрилен от онези 90% на одобрение избора на Путин и като истински Колумб е потърсил връзка с анексирането на Крим. Ако съдим по еуфоричното му тълкувание, Таско много държи да затвърди гледната си точка за “законността” на руската агресия. Това не звучи неочаквано, щом българският президент, издигнат и подкрепен от неговата партия, има онова странно разбиране за териториалната принадлежност на Крим, свързано с веенето на руското знаме. Така че в случая, не остава никакво съмнение, относно на коя страна в казуса е Таско. Обратното би ни изненадало. В този смисъл, не очаквайте от него да чуете: ”Обявяваме се против намесата на чужди държави. Позицията на Путин е в разрез с международните норми.”. Нещо подобно казала лидерката му в Кърджали, само че се отнасяло за Ердоган. Ама къде ти у нея или у Таско тази смелост!

Вие трябва да обърнете внимание на друго. Какво се опитва депутатът да постигне? Доколко успява да го постигне? Не е нужно мисловно усилие, за да заключим какво е отношението на БСП към незаконното анексиране на Крим. Нейната солидарност с действията на Кремъл винаги са били очаквано безусловни. С препратката към 90% депутатът изкривява този факт, обслужвайки невярното внушение, че украинските граждани в Крим си го искат това анексиране. Произвеждането на подобен извод е най-елементарният подход да бъдат оправдани дейстията на Русия, които ни връщат към времена, когато историята се пишеше с варварски набези и без зачитане на националните граници на държавите.

Обръщението към САЩ, ФРГ(!?), Франция и ЕС е знак, че Таско си е въобразил, че БСП, която той представлява, е камбана. Да, ама не! Защото истината е, че докато гледат от “собствената си камбанария” (да се подразбира – от собствения интерес), партията им продължава да изпада в изолация – вътрешна и външна. Този процес видимо ще се задълбочава, защото тя отдавна вече е излязла от мимикриращия си образ. Нейното все по-натрапващо се антиевропейско поведение може да е само знак, че “европейските” й нагласи са една поза, която й помага да оцелява на фона на европейска България. Да им се чудиш на тези от ПЕС как още я търпят! Иначе БСП обича да задушава своя електорат със спомените и възхвалите за “онова” минало, съзнателно отклонявайки любопитството към истинската същност на т.н. “червен” елит.

Трикът по–нататък е в следващия фокус, за да извлечете максимална полза от прочетеното. За Таско няма значение дали въпросните държави са го чули, или не! И типично по байганьовски заключава: ”Чули или не – Крим каза своята тежка дума, а Вие, както го беше казал Христо Ботев, .. а вий…вий сте идиоти!” Абе, Таско! Каква тежка дума! Не гледа ли репортажите, в които хората не криеха, че за тях гласуването било мероприятие, организирано от предприятието в което работят? Сещаш ли се за какво иде реч? По нашенски – да гласуваш по рецепта! Нима допускаш, че светът толкова е оглупял, че не познава кремълските тактики за нахъсване и за всяване на страх от война? И случайно ли беше в деня на размисъл по руските ТВ да се пеят песни и да се излъчват филми на военна тематика или подобни на филма “Крим”, в който “бандеровците” и майданците трябваше да бъдат показани в най-нелицеприятна светлина. Кой не знае, че и днес Кремъл разчита на несъществуваща външна опасност, когато иска да сплоти руския народ около управлението на Путин? Кой не знае, че в дните преди изборите се активизира старата лексика от времето на “студената” война, когато само назоваването на “Запада” събуждаше страхове? Руското правителство знае как да си осигури спокойствие и подкрепа във вътрешен план, засилвайки внушенията за военна заплаха.

Представете си, че се фокусирате само върху главното, което Таско е искал да ви каже – анексията на Крим е оправдана и законна, защото е желана. А и ако се позовем на интервю с участието на неговия домашен  агитатор – руската му съпруга, че изборите там били изиграли ролята на  втори референдум, няма как да не обобшим – БСП прибягва до подобни най-опростенчески схеми за заключения и обобщения с единствената цел да отправя неверни внушения към българското общество. Що се отнася до позоваването: “както го беше казал Христо Ботев, ..а вий…вий сте идиоти!”, то може да бъде определено единствено като изнервена до крайност политическа слабост да защити позицията си. А последващото му обяснение,  цитирайки цялата творба на Ботев, може да приемем като поредно напомняне как БСП напоследък обича да излиза от подобни ситуации – с извъртане!

Ако изразената позиция беше на някой неизвестен Таско, това едва ли щеше да е повод за размишление. Но когато написаното изразява позицията на Таско Ерменков – депутат от БСП, няма съмнение, че това е позицията на партията, към която принадлежи, макар че те много обичат да се измъкват с “личното мнение”. Знаем добре, че за Столетницата служенето на Русия винаги е по-важно от служенето на българския национален интерес. Нещата около БСП ще да са доста оплескани, щом подобна позиция продължава да е част от нейното защитно обграждане за отбиване ударите срещу собствената й уязвимост. Даже у обществото остава усещането, че това е водещо за съхраняването на твърдия й електорат, напоително захранван не с ценностната и политическа равнопоставеност между българския и руския народ, а с благодарността на васал, който да продължи да се подчинява на сюзерена.

Представете си, че докато сте чели казаното от Таско, сте се фокусирали само върху главното твърдение. В края сте решили, че сте съгласни или не сте съгласни с неговата позиция. По мое мнение, това едва ли е достатъчно. По-големият смисъл ще е, ако прочетеното е само повод  да се информирате повече по въпроса за незаконното анексиране на Крим и за изборите в Русия. Открийте предизвикателството в това да се запознаете и с други алтернативни позиции и с друг опит в отразяването на фактите. Това ще ви помогне да откриете и други доводи и други гледни точки, твърде различни от тази на Таско. Ще се радвам, ако и на написаното от мен погледнете като на такава възможност.

error: Свържете се с автора за разрешение!!