“ВИЗИЯ” ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА

"Визия за България"
Време за четене: 6 минути

След вчерашния брифинг на ГЕРБ и показаното видео, обществото получи документирано потвърждение за прякото участие на БСП в подстрекаването на хората в огнището на африканската чума. Не беше изненадващо, защото към този момент са много аргументите, че това ръководство търси решение на своите вътрешнопартийни проблеми чрез организирането на пиар акции срещу управляващите. Тактически ръководството й е решило да го постига с провокирането на изкуствени ситуации, по-скоро – режисирани събития, които в никакъв случай не допринасят за политическия й капацитет. По-скоро, прилагайки тази тактика, БСП продължава да губи своята идентичност на системна политическа партия. Подсказва ни също, че по-сериозните й проблеми са свързани с идеологическото й позициониране на политическия терен. Щеше да е по-добре, ако бяха предложили на електората си “Визия за БСП”.

На съботното национално съвещание БСП прие нова “визия” за развитието на България. Според Нинова, с нея те не предлагали алтернатива на ГЕРБ, а алтернатива на системата, създадена в годините на прехода. Най-после! Най-после те не само разбраха, но и публично признаха, че партията им не може да предложи алтернатива на сегашното управление. Така БСП сама се обезоръжи, а твърденията й оттук-нататък, че е алтернативна опозиция, нямат никаква тежест. Не че досега са имали смислени политически аргументи. Ни най-малко, защото действията на социалистите с нищо не го потвърждават. И какъв друг, по-успешен от досегашния пазарен и евроатлантически вариант на развитие, може да предложи БСП? Всеки път, влизайки във властта тя се е проваляла. А сега, с изречението, че “визията” не предлага алтернатива на ГЕРБ, а алтернатива на системата, създадена в годините на прехода, социалистическата партия си вкара поредния автогол. Румен Петков от АБВ, визирайки същото, стигна и по-далеч в коментара си: ”Тук ще трябва компетентната помощ на психиатъра доктор Николай Михайлов.”

“Визията” представлявала “алтернатива на системата, създадена в годините на прехода”. Ама тази система те я програмираха и я “изконсумираха” по начин, който им осигури завладяване на икономическите лостове и ограбване в неподозирани размери. Какви промени могат да направят, освен да ни отворят врата за нов “преход на грабеж”. Между другото, ако някой е лице на прехода на грабежа, дали му подхожда да морализаторства? И все пак, aко има нещо натрапващо се в изложението на Нинова, то е национализацията и връщането към времето, преди 1989-та. Така че “визията” е едно потвърждение повече за дефицит на експертност и опит за нещо различно. „Смяната”, която наистина прилича на камуфлажен театър за уж сериозна стъпка, ни предлага хаотично боравене с реалностите и празни обещания в името на по-голямата цел – да бъде направен опит за пробив в досегашното пазарно и евроатлантическо развитие на страната. Разбира се, ако може да се реализира под прикритието за обединяване на нацията. Но около какво да се обедини? Около подобно упражняване в писане на съчинения за идейните мечти на БСП да е ПартияТА? Желанието й да се легитимира като обединител на нацията е не само ценностно невъзможно, то звучи нереалистично в устата на хора, които нееднократно са се провалили в управленско отношение. Навярно ще им се наложи да почакат някое десетилетие… Защото в сегашното си организационно и идеологическо състояние, БСП не може да предложи смислена переспектива за България, нито пък да я реализира.

Трябвало да има промяна. Искали смяна на системата от прехода. Доколкото ми е известно, едно от значенията на понятието система е “форма на организация на обществото, обществен строй”. Ама те социализЪма ли ще връщат? Не се интересували от ГЕРБ, а от онова, което се случвало в страната. Хайде, сега! Нито едното е вярно, нито другото е искрено. Щeли да търсят “политически консенсус за държава, която да се грижи за гражданите си.” Другари социалисти, онова, което се случва в страната днес, съвсем не е за подценяванe. И това не го казваме само ние. А с тази “визия” вие искате да възкресите времето, преди 1989-та ли, връщайки ни към онова, от което избягахме с много лишения, които вашата партия предизвикваше? Какво ново ни предлагате? По-скоро ни напомняте, че БСП не се е отказала от нищо старо. Вашата “визия” ни обещава време на несигурност и на нови грабежи. Не е трудно да се досетим, че апетитът ви сега се е прицелил във финансовите резерви на страната. Какви намерения смятате, уважаеми читатели, че са скрити зад натрапливото повторение “държавата да е коректен партньор”? Ролята на държавата в икономиката е ясна – да съблюдава спазването на закона и да регулира с управленски инструменти средата за свободна икономическа инициатива и пазарна конкуренция. В области като образование, наука, здравеопазване, социални дейности…- да поставя в центъра качството на живот, знанията и практическите умения за участие и справяне с живота, като организира справедливо разпределение на бюджетните разходи и обществените фондове..

И този път БСП доказа, че е неспособна да изработи и предложи алтернатива на сегашното управлениие. Решила е, че ще я спаси обещание за “светло бъдеще” чрез смяна на системата. Документът се нарича визия и бил дългосрочен, а пред себе си имаме художествена белетристика, чийто жанр клони към дежа вю или по-скоро – към дежа антандю. Вече преживяно и вече очаквано като звучене! Особено, ако вземем предвид, че всичко в тази “визия” се свежда до пари, и пак – пари! А откъде? Отговорът го даде самата Нинова – “има пари, но много се краде”. Типично популистки и по комунистически! И това не е единственото, което прави тази “визия” съмнителна. Казват, че ако в една визия няма образи, тя не е визия. А образите в нея са стърчащите скелети на разкостените фабрики и заводи, приватизирани от представителите на същата тази партия. Миражи от времето на социализЪма! Вече “виждаме” и комините на новите фабрики и заводи, които БСП строи. Представяме си как лично Нинова привлича инвеститори на автостоп, сочейки им с дървена показалка стратегическите отрасли, обозначени върху картата на нейните мечти, щедро обещавайки им държавно участие и субсидии. След подобно говорене, на народа не му остава нищо друго, освен да каже, че на социалистите много им се краде. Ама много! Малко им беше, че обраха прехода, а сега си измислят и нов преход!

“Визия” по време на чума! Дано баба Дора от Шарково, между две помитания на двора, да намери време и да я прочете, защото по всичко личеше, че това е нейната партия. И ако не Нинова, то нека някой червен депутат или боляровският кмет да посети със специално разрешение селото. И ако има срам, нека да се извини на тази жена. Защото от вчера, след показаното видео, някой ще трябва да й обясни кой, как и защо продължава да използва нейната йовковска привързаност към стадото кози. От вчера тя вече не е метафора на човешкото страдание, а една от жертвите, попаднали в лапите на тяснопартийните интереси на БСП. Баба Дора бе избрана да играе роля в центъра на един, очевидно, политически заговор, който се цели съвсем точно в националната ни сигурност. Не знам как е в другите държави и дали и те си имат по някоя местна лидерка-подстрекателка. Но се оказа, че в България БСП действа така, че африканската чума да е опасна не само за овцете и козите, но и за хората, защото тази партия посeгна користно и с остри нокти към човешката душа на баба Дора, която все повтаряше:”Аз не съм личност, аз съм българка”. С кое от определенията се подиграха БСП, оставям на вас да решите. А може би и с двете…

error: Свържете се с автора за разрешение!!