LUPUS NON NUMERUM OVIUM

Lupus non numerum ovium
Време за четене: 4 минути

Вълкът не се грижи за броя на овцете, т.е. взема това, което е преброено. (Вергилий) В клопката на тази латинска сентенция се оказа настоящия протест. Много са тези, които се олицетворявят с него, но най-напорист е Румен Радев. Обяснението е в една друга латинска сентенция: ”Lupum auribus tenere”, “да държиш вълка за ушите“, което е в смисъла, че той се намира в безизходно положение. През тези четири години Радев се движеше по една улица без изход. И сега се блъска в тази стена, защото пътят към политическото му бъдеше е затворен. По много причини, но най-вече заради тази негова отдалеченост от образа на президента, който българите искат. Народът ни се промени, а заедно с това и неговото себеусещане на европеец. Днес България е демократична, правова, европейска и евроатлантическа държава, а не България от 90-те години на ХХ век.

Когато вчера чух Радев да казва, че четял плакатите на протестиращите и констатирал “някакво пречистване” и “изричане на истини с кураж”, отначало реагирах с усмивка. Но аз също ги чета и се сетих за плакати, на които пишеше “30 години капитализъм стига”, “ България – вън от НАТО И ЕС”, “Мутри вън!“ Ако това според него е “някакво пречистване” и “изричане на истини с кураж”, то тези истини едва ли ни “приближават до Европа”, защото ние отдавна сме там. Те ни изваждат от нея. И да говори за страх и репресии е пустословие, което отдавна не намира отзвук във възприятията на българските граждани. Страхът да се изрича истината остана във времето на неговата партия. Но и тогава я изричахме, колкото и да ни струваше това.

Днес свободата на изразяване е обичайно състояние на българското негативно говорене. Този протест го потвърждава – всеки може да вика каквото си иска, дори това да противопоставя едни българи на други. A Радев вместо да е обединител на нацията като изразява нейното единство, насъсква към агресия, хаос и разединение. В цялата си история БКП/БСП е противопоставяла българските граждани. Винаги е разчитала на принципа “Разделяй и владей!”. Преди точно седем години бяха протестите срещу правителството на Орешарски. То дойде на власт след служебното правителство на Марин Райков и свалянето на кабинета Борисов – 1. Днес прегледах публикациите си от онова време и в една от тях споменавам за разпространен тогава в Интернет протокол от заседание на Националния съвет на БСП, в който се призовава към „крайни форми за провокиране на сблъсъци, които поставят дилемата оставка или кръв”. А когато бяха протестите срещу правителството на Орешарски, Станишев насъскваше от Бузлуджа:”Да пренесем Бузлуджа в София….Но той каза и нещо друго:”Никой да не си присвоява правото да говори от името на целия народ и на всички хора.” Парадокс, нали? Защото БСП и Радев само това правят… ХораТА, хораТА….

Вчера Радев каза, че “има силна гражданска воля, гражданската воля изгражда политическа воля“. Каквото и да означава това за него, то не е в смисъла на посочения по-долу от мен конституционен текст. А и хораТА, както те обичат да казват и да присвояват правото да говорят от името на всички, не са тези 2-3 хиляди на жълтите павета в София. И даже 10 хиляди да станат, те не могат да подменят суверена, който на последните парламентарни избори е казал кой да управлява и кой да е опозиция. След като продължава да призовава за оставка на правителството и на главния прокурор, снощи поиска и разпускане на парламента. Радев, най-после научи конституцията! Да поискаш оставка на правителство, как да е! Да поискаш разпускане на парламента и оставка на главния прокурор е нарушение на конституцията. Законността е в това да се научим да спазваме основния закон на държавата, а там недвусмислено е написано:

Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление.
(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

Колкото до политическата воля, тя се демонстрира на избори, а следващите са само след осем месеца… А дотогава “децата на протеста” трябва да решат кой ги олицетворява, щом доброволно са решили да са инструмент на задкулисни политически интереси. Защото много са “вълците”, които искат да нахранят Его-то си с тях. Сред тях е и Румен Радев. Lupus non numerum ovium, вълкът не се грижи за броя на овцете, т.е. взема това, което е преброено… А след всичките зулуми, които той сътвори и продължава да сътворява, за него поправителен изпит не се очертава…

error: Свържете се с автора за разрешение!!