ИЗ “БИСЕРИТЕ” НА ЕДИН АПОЛОГЕТ

Манолова
Време за четене: 5 минути

Тази сутрин в сутрешния блок на БНТ, гост при Иво Никодимов бе доцент Мария Пиргова. Темата на интервюто – филма на Елена Йончева за временно възпрепятстващото съоръжение на южната ни граница. Да ви кажа, смях се неудържимо през цялото време, докато го  слушах. Изгледах го още два пъти, търсейки потвърждение за някаква читавост в отговорите! Накрая си казах, че не би било честно да ви лиша от удоволствието да се посмеем заедно. Ще използвам цитати. На определени места ще се възмущавам и ще има ремарки. Предлагам шоуто да започне сега!

–  Какъв е баланса между фактите и емоцията?

–  Балансът, според мен, е спазен.

–  Емоциите ли са в повече или фактите?

–  Балансирани са. Фактите не са толкова нови, толкова много, за да породят някаква екстремална емоция. Но емоцията вече е много голяма, защото поставя един въпрос, изключително важен за България и това е ролята на корупцията в България за европейската сигурност. Така е поставен въпроса. (Сигурно е извадено от някоя кандидат-студентска кампания!)

–  И къде е тази корупция?

–  Според мен, корупцията е в изграждането на стената. …За мен новите факти бяха как гръцката държава построява и как българската държава. Нашата стена е по-скъпа и по-неефективна.(Смях, смях, смях! Обърнете внимание на въпроса и какво отговаря интервюираната.)

–   Защо се сравнява с гръцката?

–  Ами защото в крайна сметка мерим с евро, и се вижда от филма, че гръцката е по-ефективна …а нашата е много по-преодолима.(Тук можете да спрете с четенето и да се смеете, докато ви заболи корем! )

–  Виждали ли сте я на живо?

–  Не, не съм я  виждала на живо, но виждам, но аз виждам самата ограда. (Обилен смях!) …Този проблем, който поставя Елена Йончева е много стар. Ние не знаем как са изразходвани европейските средства.  Тя е пробита в България…ние не сме сигурни в нашето битие. ( Бисерче! Втора почивка за неспирен смях.)

–  Какви факти за корупцията има в този филм?

–  Фактите за корупция, предполагам, че е проблем на прокуратурата. (Ама и искането на Нинова за търсене на политическа отговорност не трябва ли да се основава на факти?)

–  Във филма какви са?

–  Ами стената е построена не според указанията на Министерството… и вероятно там се губят много средства. По-вероятно това ще кажат в прокуратурата. (Ха, така! Нямате факти, а търсите вина и политическа отговорност.)

–  Защо е анонимен граничарят?

– Ами защото не е тайна, че в българското общество страхът е голям (Какъв страх, бе? СЛободия!) …вероятно се страхува от държавата, която не могат да опазят, а пазят със сетни сили!?!(Бисерче!) …За мен пристигането на един заместник премиер като Валери Симеонов, е озадачаващо. (Май е получил покана!)

–  Защо е озадачаващо?

– Защо… Ами в крайна сметка, защо той си тръгна? (Внезапен смях, който се превръща в продължителен!)

–  Да уточним – защо е дошъл, или защо си е тръгнал? Пристигането на Цветанов с какво е странно?

– Странното е, че без да даде възможност на гражданите… Според мен то беше едно гражданско събитие, подкрепено от парламентарната група на БСП. (Ама Цветанов не е ли гражданин? А и той е получил покана?) …Тя (Йончева) като журналистка алармира общественото мнение.

           …………………………………………………………………………………………………….

Във втората част гостенката отговаря на въпроси, свързани с идеята на ГЕРБ за промяна в давността, свързана с приватизацията. Тя е против това и признава, че e с леви убеждения, но не e революционерка. След като идва на думата си за приватизацията, тя се позовава на националната енергия:

–  Когато ние с толкова национална енергия сме превърнали държавната собственост в частна, за да вземем един геополитически завой… (Каква била тя, работата!)

–  А приватизацията на авиокомпания “Балкан”?

–  …Ние сме осъдили морално каквото трябва… сега българският бизнес ще бъде разтърсен от преразглеждане на сделките (Спекулация! Не става ли дума за промяна на давността за търсене на наказателна отговорност?)

–  Елена Йончева обясни ли как са заснети преминаващите хора?

–  Нямаше време за въпроси… Цветанов попречи…

–  Приватизацията не е ли корупция?

–  Приватизацията е корупция, но е минала давността. Приватизацията е станала с корупция. Аз съм убедена. (Браво! Брависимо!)

–  Да я оправдаем ли?

–  След като е минала давността и след като са дошли нови поколения, и след като приватизаторите са на преклонна възраст… (Смях до премала!) Това не може да стане… Не можем да сравним престъпленията срещу човечеството с приватизацията. (Подобно сравнение и най-слабият кандидат-студент не би могъл да го измисли!)

–  Какво е това, преклонна възраст? (Браво, Никодимов!)

–  Ами, 80-100 години. (Тук вече може и да не спирате да се смеете!)

–  Кой от бившите премиери е на преклонна възраст?

–  Ами българските премиери едва ли са си слагали подписите. Други хора са го правили.

Можех  да ви препоръчам да изгледате видеото на сайта на БНТ, ако не сте го гледали сутринта. Но аз предпочетох въздействието на писаното слово. Защото вярвам в силата на думите, които можеш да прочетеш и пак, и пак. Затова ви съветвам да го направите не веднъж, а няколко пъти. Смехът ви ще става все по-интензивен и все по-заразяващ. Между другото, изреченото от доцент Мария Пиргова е подходящо за семинарно упражнение на филолози и политолози с тема: ”Ролята на езика и стила в апологетиката на един академичен представител “. Прочитайки го, ще се убедите в слабостта на социалистическата пропаганда, свързана с един филм, чиято политическа безпомощност прозира в безсмислеността на изразяването, във внушенията, спекулациите и лъжите, целещи се единствено в непросветеността и в доверчивостта на наивниците. Колкото до БСП, те си направиха истинско харакири, подхващайки темата за корупцията. И навярно вече съжаляват…

Да благодарим на Иво Никодимов за порциите смях!

error: Свържете се с автора за разрешение!!