ДЕНЯТ НА ЕВРОПА

ДЕНЯТ НА ЕВРОПА
Време за четене: 3 минути

Денят на Европа се чества всяка година на 9 май, и е посветен на мира и единството на европейските народи. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Робер Шуман – френски външен министър, произнесена точно на този ден през 1950 година в Париж. В нея той споделя идеята за нова формация за политическо сътрудничество в Европа, която да направи невъзможно избухването на бъдещи войни на територията на европейския континент. През 1985 година в Милано, на среща на лидерите на ЕС, се решава 9 май да бъде отбелязван като Ден на Европа. Решението е свързано със споменатата декларация на Робер Шуман, с която всъщност се дава началото на Европейския съюз като обединяваща наднационална организация, която да съхрани мира на континента. А от 2000-та година, по предложение на ученици от цяла Европа, нейното мото е: ”Единство в многообразието”.

Идеята на Шуман е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана – изключително важно за възстановяването на следвоенна Европа. Една година по-късно, тази институция вече е факт. Тя е първообраз на днешния Европейски съюз – съюз за икономическо и политическо сътрудничество, съюз на парламентарната демокрация, на свободата, на законността и на човешките права. Но извървявайки пътя до Европа на гражданите и до Европа на единството, да не забравяме, че същата тази Европа тръгна по него, напълно разорена и със загуба на много човешки живота. Но е вярно също, че следвоенна Европа даде различен шанс за народите от Изтока и Запада, а Берлинската стена се превърна за десетилетия напред в символ на разделението и на “Студената” война.

Денят на Европа съвпада с Деня на победата и края на Втората световна война, който в Западна Европа се отбелязва на 8 май, а в Русия – на 9 май, поради разликите в часовото време на обявяване на капитулацията на Германия. Известно е, че късно вечерта на 8 май, Чърчил и Труман обявяват края на войната в Европа, т.е. в ранните часове на 9 май,  московско време. Въпреки различното интепретиране на тази дата, истината е, че  на 9 май започва следвоенната история на европейските народи. И тъй като знаем, че историята е тази, която ни припомня миналото, а то винаги е свързано с поуките от нея,  трябва да я помним и да не забравяме жертвите на Втората световна война, които се измерват с милиони и са от различни националности.

Но какво е днес Европа? Тя е Европа на гражданите и на свободата, и затова трябва да я пазим и да работим за нея. Защото очакванията на европейските граждани са за силна и просперираща Европа. Надеждата на народите е, че и през XXI век основната цел на европейската цивилизация ще са човешките ценности, а изравняването в удовлетворяването на основните човешки нужди от храна, подслон и здраве, ще е решен проблем. Изключително важно е и преодоляването на общото усещане за несправедливост, тревога и несигурност. Европейските граждани се нуждаят от стойността на надеждата, че и в бъдещия свят на високите технологии, човешкото достойнство ще продължи да е важна ценност с ключова стойност.

България е част от днешната обновена  Европа. Наш дълг е и като държава, и като граждани да даваме своя принос за нейното бъдеще. И сегашните, и  утрешните поколения  трябва да положим много усилия, за да съхраним онова, което определя Европа като най-привлекателното място за живеене, където законността и човешките права са водещи. Поне засега няма друго такова, по-добро на света, както и няма  по-добър начин да се работи за  просперитета на отделните  европейски държави. Прогрес, енергия, промяна и общочовешки ценности – всички те се основават на общата грижа за гражданите на Европа. А в периода на нашето европредседателство, за нас и за българското правителство, Девети май е подходяща дата за изразяване и  засвидетелстване на усилията ни за генериране на решения и ползи за развитието на Европейския съюз.

error: Свържете се с автора за разрешение!!