ДА СЕ ИЗМЪКНЕШ ПО БеСеПЕЙСКИ

депутати
Време за четене: 8 минути

Преди доста време Юрген Рот – известен германски журналист, нарече страната ни “мафиотизирана България”. Не можем да му се сърдим, особено след последния случай, който се явява римейк на старите мафиотски клики, които през последните три десетилетия водеха страната към морален и икономически упадък. Там, където са замесени социалистите, България винаги е била непосредствено заплашена от завръщането на минали времена. Заради отстраняването от централната власт, на БСП не й остава нищо друго, освен да ползва всякакви възможности за електорална подкрепа. А най-лесният начин е чрез парите на милионерите. На всички е известна практиката как отделни партии, а не само БСП, прибягват до “дарения” от социално слаби и безработни. Нали се сещате, че това е най-официалния начин да се прикрият истинските “спомоществователи”, които си купуват място в различни нива на властта. Ще кажете, защо на един честен милионер му трябва да е във властта или да се ползва от връзки с нея? Ами най-естественият отговор е, защото сигурно не е честен. А и попаднал в законодателната власт на различни нива, оттам-нататък за него се разкриват различни възможности. Една от тях e да се възползва сам от властовите си позиции или да прокарва лобистки интереси.

Въпросният случай е скандален и позорен, предвид позицията на БСП и шикалкавенето в опита да се измъкне от него. Има нещо шизофренно в начина, по който тази партия иска да се откаже публично от Бенчо Бенчев – заместник-председател на ОбС-Бургас. Бизнесменът е избран с листата на БСП. Съгласна съм с Румен Петков, главен редактор на лявото интернет издание “Поглед Инфо”, че тази партия “боледува от т.н. бизнес социализъм”. Проблемът е, че тя уж е лява партия и трябва да представлява бедните и угнетените от наемния труд, а в нея гъмжи от подобни на коментирания герой. Затова и аз, като въпросния автор смятам, че трудно човек може да си представи как “вълкът и агнето могат да живеят заедно, в една кошара.” Ако се доверим пак на него, то „в страната има много бенчевци и партията страда от това. На местно равнище, до някаква степен, някои от политическите структури на партията са феодализирали съответните територии и район и там се правят неща, които, за съжаление, не са достойни за една лява партия”.

Днес БСП нито е лява, нито е модерна. Тя не може да се вмести в политическия контекст на очакванията на нейния традиционен електорат. Опитът й да привлече подкрепа от периферията на други партии и изцяло да си върне онези, които някога я напуснаха и вече са част от патриотични или националистически партии, е повод коментатори да говорят за близост до националсоциализма. Ще кажете, че това е “детска болест” и на БСП й се налага да я преболедува в търсенето на някаква нова идентичност. Не може да бъде! Една стогодишна партия трябва добре да осъзнава греховете в своя дълъг път и да търси онзи прочит на политическо присъствие, което да я върне към изначалните коловози на модерната лява идея. Защото истината е, че при това ръководство БСП изгуби ориентацията и мотивацията от 90-те години – да се развива и утвърждава като различна от БКП. Факт е, че тя вече се разминава с подобна цивилизационна амбиция, която трябва да се разглежда като релевантна на новите обществено – политически условия, а не просто като емоционална призумпция – до днес бяхме БКП, а утре вече сме БСП. Това ръководство доведе партията до политически абсурди, свързани с физическото изчерпване на нейния традиционен електорат и интуитивното улавяне същността на този процес, без намирането на рационални идейно-политически решения.

Реших да използвам тези мои разсъждения, търсейки обяснение за шизофренното поведение на БСП по случая Бенчев. Но за да стане ясно – какви са фактите? Бизнесменът е част от листата на БСП. Първата работа на Нинова беше да отреагира на случилото се, публично заявявайки, че партията й се разграничава от него и го призова да напусне постовете в ОбС на Бургас. Но остави след себе си усещането, че за нея по-важно бе да защити собствената си репутация и ако може, от случая да излезе “най-суха”. Били искали от нея да замълчи, но тя веднага влязла в образа на истинска боркиня срещу паралелната държава, отправяйки манипулативни, според Михаил Миков, внушения за отговорността на предишното ръководство.

Това, че БСП не желае да я свързват с Бенчев, бе потвърдено и от Атанас Зафиров по време на сутрешното му интервю по БТВ. Аргументът – не бил техен член! Същият бил част от групата на общинските съветници на БСП и заместник-председател на ОбС в Бургас и уж между другото, бе вмъкнато тактически и злоумишлено, че бил избран и от ГЕРБ?! Според него, Бенчев официално не е подпомагал финансово партията. По-скоро, ставало въпрос за пари, предназначени за личната му кампания. Естествено, това напълно противоречи на информацията, оповестена преди няколко дни от общински съветник на БСП в Бургас. Той говореше за суми от порядъка на 20-50 хиляди. И ако са били за личната кампания на Бенчев, защо не са отразени в официални документи, след като въпросното лице е част от партийната листа? Иначе той можеше да се яви като независим кандидат. Трябва вече да ви е прищракнало защо в кампаниите на БСП има дарения, направени от социално слаби и безработни – факт, изследван от не един и двама журналисти. Не разбирам само, защо прокуратурата не сложи край на тази измамна практика.

Но да продължим по-нататък с фактите. Макар и включен в листата на БСП и с одобрена кандидатура на всички равнища в партията, пак според Зафиров, излиза, че той си организирал някаква своя независима мажоритарна кампания, към която те не са имали никакво отношение. Нито се е включил с финансови средства, нито пък някой от БСП я е координирал и затова не се знае как е била реализирана. В края на краищата Бенчев е избран. Но недоуменията продължават. Изглежда, че социалистическата партия е “ни лук яла, ни лук мирисала” и когато става въпрос за факта, че е предложила неговата кандидатура за заместник-председател на ОбС – Бургас. За БСП няма значение, че той е част от нейната група на общински съветници. Бенчев е толкова “несвързан” с БСП и те толкова са се “дистанцирали” от него, че преди време лидерката Нинова му отправи забележка да не се показва с “Ролс Ройс”-а на мероприятия на БСП!? Е, това вече беше учебникарски пример за политическо двуличие! А то е водеща “ценност” в поведението на социалистите. Затова може би, следвайки партийната повеля за демонстриране на скромност, милионерите в БСП се бяха изпокрили зад гърбовете на младите социалисти на трибуната или предпочетоха незабележимото присъствие измежду публиката по време на последното чалга-парти на Бузлуджа.

След изявлението на Бенчев, че той може без БСП, но тя без него не може (перифразирам), няма по-автентичен аргумент, че социалистите са разчитали на финансовата му подкрепа. И ако той иска да защити публично своята коректност, без да остава съмнения, трябва да оповести как и кога това се е случвало, и защо финансовите му участия не фигурират официално в документацията на БСП. И тогава биха прозвучали убедително думите му пред БТВ, че е давал пари за предизборната кампания на БСП и щом там не знаели колко е давал, значи има черна каса. Така най-малкото, ще даде своя личен принос за изкореняването на тази опасна, и би трябвало да е преследвана от закона практика за финансиране на предизборни кампании. Звучи смехотворно онова, което Зафиров каза за участието на Бенчев в тях. Вие нали не си представяте как като истински активист на БСП, Бенчев обикаля от врата на врата, за да агитира за себе си и за БСП. Или – за президента, след като чухме от самия интервюиран: “Като всеки активист на БСП и господин Бенчев участва в кампанията на Румен Радев.” Колкото до начина, по който Зафиров отхвърли достоверността на информацията, подадена от общинския съветник и член на изпълнителното бюро на социалистите в Бургас, с това той по-скоро потвърди съществуването на организационен хаос в партията – въпросният общенски съветник не бил информиран и затова сумите, посочени от него, не били верни!? Горкият общински съветник? Той днес съвсем се обърка в своята искреност, оправдавайки се в интервю пред приближен до БСП сайт – ако бил по-обигран, нямало да го каже! А най-новата версия дали БСП е получавала пари от въпросното лице, я чухме на днешния брифинг. Според Кирил Добрев, ако някой от БСП е получавал пари от Бенчев, то това не означавало, че БСП е получавала пари от него. Е, ако това не е измъкване по БеСеПейски, здраве му кажи!

Днес БСП има трудната задача бързо да се измъква от истината за себе си. При това – на фона на много тежките й вътрешни проблеми, атаките на външните и вътрешни опоненти на Нинова, но и недоволството на голяма част от електората. Не е случайно, че в редовете на БСП за сегашното ръководство се говори като за конспиративен кръжок, занимаващ се с произвеждането на спекулативни тези, които да се разпространяват от определени медии, разпознаваеми по пожарникарското отразяване на опорните точки, родени в централата на “Позитано”. За голямо съжаление, у нас много от медиите служат за постигането на определени политически цели, а не за обективно отразяване на събитията. В такива случаи, бизнес интересите, партиите и подчинените им медии са тясно свързани при манипулирането на общественото мнение. Част от този октопод са и отделни социологически агенции, както и социолози и политолози в лично качество. БСП ги използва за манипулация и спекулативна информация в пресъздаването на паралелна, привидна реалност. И в един момент хората започват да се питат дали наистина е така. И този път тя постъпва по обичайния отмъстителен начин, пренасочвайки стрелите от себе си към политическия опонент ГЕРБ. Но и този им опит е прозрачен, а сбърканото им говорене е логически и политически неадекватно. То само потвърждава, че всички възможни бъдеЩА, свързани с БСП са лоши.

error: Свържете се с автора за разрешение!!