И БУЗЛУДЖА СЕ ЗАСРАМИ ЗАРАДИ ТЯХ

президентски указ
Време за четене: 4 минути

Изгледах няколко видеа от събора на БСП на Бузлуджа. Толкова лъжи и толкова обещания, изречени с фалшив ентусиазъм. А когато чух и Георги Йорданов да ораторства – партиен функционер от екипа на Тодор Живков, любопитството ми тутакси бе занулено. Всъщност, с тази сбирка ( не съм сбъркала, защото 90% от присъстващите са били заради Брегович) социалистите препотвърдиха впечатлението, че БСП вече спокойно може да направи пререгистрация под името БКП. Загрижена за своето Его, Нинова връща партията решително в едно време, отдавна изстискано и лишено от ценности. Безпомощността им до там е стигнала, че извадиха на барикадата и поколението на въпросния човек, получил награда за заслуги към социализма на името на Димитър Благоев. Не че не знаем, че такива като него дърпат конците чрез децата и внуците си – юрнали се да променят България с новата стара визия за социализЪма. А той, горкият, толкова се оля във възхвала на социалистическите “успехи”, че се наложи водещият да му пошушне зад гърба:” Трябва да свършвате!” Ама човекът много държеше да изрече всичко, което си беше наумил. Знае ли се кога друг път ще може да го чуятт толкова хора, че периодът на социализЪма в България “e велик подвиг в нейната 13-вековна история!

Винаги съм гледала на това мероприятие на БСП като на соцпанаир, който да захранва Его-то на лидерите й. А Нинова има най-голяма нужда от това, предвид идеологическата каша, в която е забъркала партията. Жертвите отново са тези шепа хорица, които те разхождат с автобуси – за псевдопротести, за панаири, за провокативни пикници до Странджа… Вероятно организаторите всеки път гледат на тях като на стадото на баба Дора – ще го погалят с обещания или ще го унесат в политическа дрямка с приспивни думи за “светлото бъдеще. Ще подремнат и ще сънуват как Нинова с вълшебна пръчица прави живота им лъскав и щастлив. Очевидно, и речите на Бузлуджа трябваше да подействат на присъстващите като упойка. А дали и поради тази причина, възгласите “БеСеПе” не се чуваха така шумно и ентусиазирано? Пък може да е и доказателство, че повечето хора са дошли заради Брегович. Току камерата улавяше безучастни и безразлични лица. Навярно – недоумяващи, как може да се говори по този начин?

Камерата правеше и други случайни забежки. Бързо-бързо във фокуса улавяхме лицата на червени милионери, които се криеха зад гърбовете на младите социалисти на трибуната или се снишаваха между хората. Цялото зрелище беше мултипликация на двуличието на социалистите. А словата на Йончева, Станишев и Нинова звучаха позорно за една самоунищожаваща себе си партия. Те затвърдиха впечатлението за цялата й обърканост. Хората ги слушаха безразлично и навярно се питаха: ”Къде е тази разруха, която им се привижда на тези тримата?” Има лъжи, и лъжи! Ама троицата се оляха! Инвестициите били “намаляли хиляда пъти, разрухата била всеобща, общините се били превърнали във феодални управления” и т.н. А квалификациите към ГЕРБ и управлението, са по-скоро изблици на неконкролируема политическа слабост. Те сами попаднаха в капана на собствената си несвяст.

Как БСП си представя развитието на България? Отговорът – като току си спретне някой преход. Обещават, че щели да вземат от богатите и да дадат на бедните! Ама то не беше ли така и през 1944-та? Слизаха от Балкана с цървулите и право – в чуждите имоти! След първия преврат и прехода на национализациите и одържавяването, дойде време и на втория – на „Техноимпекс”-ите и на приватизациите за… комунистическите фамилии. Сега обещават още от старото – национализация и разруха чрез финансова дестабилизация. И винаги целта е една – поединично и групово забогатяване. Само че сега уловката е: ”Всички заедно да се спасим“. От какво? Само те си знаят. Затова да се чете: ”Искаме още да доокрадем. Неволите, които ви докарахме, бяха малко. Сега е ред на нашите деца и внуци да довършат недовършеното. Вие сте гладни! Вие сте жадни! Ние ще ви нахраним …с надежди! Нема време! Нема време! И сакън, не ни напомняйте за “Техноимпекс”, за грабежите на банките и за милионерите в партията ни. Ние гледама напред. Не ни казвайте, че не можем да управляваме! Не си въобразявайте, че лозунгът “за равенство, братство и справедливост” се отнася за вас.”

На този ден и Бузлуджа се засрами заради тях…

P.P. Чух някой да казва от трибуната, че БСП не била дърво на 127 години, а гора. Ако е гора, то в нея са останали само прогнили дънери.

error: Свържете се с автора за разрешение!!