AUDI ALTERAM PARTEM

република северна македония
Време за четене: 4 минути

Изслушай и другата страна

Audi alteram partem, т.е. изслушай и другата страна e принцип на римското право. Но властите в Република Северна Македония май продължават да държат само на своето. Тези дни премиерът им Зоран Заев пак се прави на неразбрал и бил разочарован от „българското вето”. България действала в противоречие с европейските ценности и била нарушила споразумението за добросъседство. По неговите думи, сме препречили пътя им към европейска интеграция. И докато всички държави, според него, били потвърдили, че РСМ отговаря на условията, “България не събра сили да се държи европейски…. Отношението им е обидно за целия наш народ“, казал Заев и добавил, че в днешно време не е европейско или демократично да налагаш на някого как да се чувства и как да се изразява. „През 21 век не е нито европейско, нито демократично да казваш на някого как да се чувства, как да се държи. Не е европейско да налагаш идентичност на друг народ. Тези условия не са приемливи за Северна Македония и македонския народ. Ето защо застанахме твърдо в защита на македонските национални интереси…. Не разрешихме македонската идентичност да бъде задраскана“, казал Заев.

E, след тези редове става още по-ясно, че манипулирането на гражданите на РСМ е и на държавно ниво. Защото България не налага вето на РСМ по пътя й към влизането в ЕС. Това ясно и категорично бе заявено и по време на вчерашната среща на Екатерина Захариева – вицепремиер и министър на външните работи, със специалния представител на РСМ Владимир Бучковски. “Искаме дела”, заяви тя по време на съвместния брифинг. България е готова да продължи разговорите по отворените въпроси, но и за изход, който да отвори пътя на Република Северна Македония за одобряване на преговорната рамка за влизане в ЕС. В основната на българската позиция стои неизпълнението на договора от 2017 година. “От минимум година и половина алармираме нашите съседи за това. Акцентите падат върху едностранното блокиране и политизиране на Комисията по историческите и образователните въпроси, административни пречки пред българския бизнес, неофициална подкрепа за лица и организации с претенции за македонско малцинство в България.” За това става въпрос. Така че никой не посяга на идентичността и на езика, на който говорят гражданите на РСМ, но фактите от общата ни история до 1944 година няма как да бъдат загробени.

Audi alteram partem, т.е. изслушай и другата страна e принцип и на диалога. В това отношение нe София, а Скопие има проблем. Причината за него е, че след 2017-та година, предвид разгърналата се антибългарска кампания, съгласието на РСМ всъщност се оказва една преструвка. И този път те се надяваха на продължаващото с десетилетия “затваряне на очите” пред антибългарското говорене. Аз имам и друго обяснение – вътрешнополитическото заиграване за извличане на партийни дивиденти. Става въпрос и за погрешното разбиране, че ако се съгласиш с българската позиция означава, че губиш. А истината е, че успехът в диалога се гарантира с искрен опит да се изследват темите и при разминаване на позициите водещи да са фактите, а в случая те са исторически и неоспорими. Абсурд е очакванията за съгласие и разбирателство да бъдат свързани с изричането или с приемането на лъжи. Това е и морален, и европейски принцип.

В изказванията не само на Зоран Заев, но и в сигналите за начина, по който се отразява темата в медиите на РСМ откривам цял набор от противопоставящи се ценности. Но най-важното е да се спре с тази манипулация, че България посяга на тяхната настояща идентичност и на езика им, който те могат да наричат както си искат. И още нещо – съобразяването с историческите факти не е компромис, а признаване на истината. Нашите аргументи продължават да са – България настоява в преговорната рамка да залегнат три условия: придържането към формулата за езика от 1999 г. и потвърден от Договора за приятелство и добросъседство; пътна карта за изпълнение на Договора от 2017 г.; много ясен и изречен текст, че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България. Все още тези условия не са включени в проекта за преговорна рамка. А както написах неотдавна в една друга моя статия (“Скопjе има проблем, а не Софиjа”), колкото по-бързо Скопие разбере, че проблемът е техен, а не наш, толкова по-бързо РСМ ще стигне там, накъдето се е запътила. Затова аudi alteram partem, т.е изслушай другата страна им го препоръчвам като принцип, ако искат и тях някой да изслуша. Искрено протегнатата ръка за добросъседство е средство за разбирателство, а не езикът на омразата. Нашата ръкае остава все така протегната. Само от Скопие зависи дали искат за РСМ едно по-добро европейско Утре…

error: Свържете се с автора за разрешение!!