ЗА ЦИНИЦИТЕ В ПОЛИТИКАТА

депутати
Време за четене: 3 минути

Научаваме, че упражнявайки се във Фейсбук, лидерката на БСП предлагала да спре метаморфозите, безпринципността, интересите, парите, властта и цинизмa на прехода с разговор и воля във “Визия за България”. Хубаво, ама ако си лице на този преход и си учебникарски пример как само привилегировани са се възползвали от обстоятелствата на беззаконие и грабеж, колко принципно могат да звучат подобни призиви? А и едва ли има съмнение, че си бил и част от политико-олигархичната прослойка, щом безчестно си трансформирал общото благо в лична собственост? Наистина си е за завиждане! Докато в същото време будалите подкрепяха демокрацията, отстояваха я, жертвайки професионалната си кариера, същите тези “лица на прехода” “изкупуваха” акциите на “Техноимпекс”…

Наистина се е изисквало огромен “талант”, щом си успял, ненавършил и тридесет години, да ти поверят едно проспериращо предприятия с толкова активи, да го проиграеш в своя полза и да ограбиш труда на толкова много хора, преди теб. Не само e безпринципно да се опитваш да скриеш собствените си “заслуги” за прехода на грабежа, но е цинично спрямо същите тези хора, които днес се опитваш с думи да заблудиш. Какви икономически интереси, власт и пари са били и са, водещи в подобно политическо поведение преди, после и сега? Едва ли е трудно да се досетите! Но не всекиго преходът е възнаградил с подобно “погалване по главата”. Трябва да си бил много, ама много специален избранник, щом толкова бързо си се възползвал от “вакханалията” на разграбването. Пардон, на първоначалното натрупване на капитала. И навярно това е ставало, като цинично си наблюдавал как други хора продължават да живеят с надеждата и с очакването за истинска демокрация. Колко политически предприемчив ще трябва да си бил, щом овреме си се прехвърлил от другата страна, навярно в очакване да вземеш още за себе си. Така е. На едни демокрацията много даде, а на други тя наистина взе. Тези, последните – кучета ги яли… А и така не се ли създаваше електорат за нови леви надежди, докато техните лидери бързо се трансформираха в новоизлюпени капиталисти.

Има нещо, което само ние българите го притежаваме – много бързо забравяме кой какви ги е вършил, и колко зло ни е сторил. Но когато някой ви призовава да се обедините срещу метаморфозите, безпринципността, интересите, парите, властта и цинизма на прехода, първо си спомнете кой е той, какви ги е вършил и какви ги върши сега. Бъдете безкомпромисни към този, чийто смислен живот най-добре онагледява метаморфозите, безпринципността и цинизма на прехода. Не вярвайте в плакатното му говорене. Чрез него иска да погъделичка вашата чувствителност към справедливостта. Опитва се да заличи следите, които сам е оставил през прехода. Затова бъдете умни, и не бъркайте думите, които ви говори с искреността на намеренията. Вярно е, трудно се чисти тинята от прехода, но нищо не ни струва, ако започнем да разпознаваме циниците в политиката. Нека им дадем свободата сами да се провалят!

error: Свържете се с автора за разрешение!!