ЗА СТОЙНОСТТА В ПОЛИТИКАТА

депутати
Време за четене: 4 минути

В политиката, както и в правото има ценности, които не се променят, въпреки обстоятелствата, но се налага да се променят приоритетите. Представете си, че участвате в дискусия и вашето мнение е част от общо решение за позицията на България по случая “Скрипал”. Какво ще направите? Появява се ценността на солидарността. Появява се и ценността да сме честни към партньорите си. Има и ценност да защитим националния си интерес. На пръв поглед ценностите изглеждат да са в конфликт. В смисъл, че ако последваме една от тях, излиза, че не следваме другата. Така ли е в действителност?

Периодът на българското европредседателство се оказа студена европейска пролет. Въпреки това, едва ли има друг случай в практиката на ЕС, в който малка България показва неподозирана сила в търсенето на баланс в така стеклата се международна обстановка. Вярно е, че съществуват много варианти на позитивни и конструктивни инициативи, но най-важното в нашия случай е да не се допусне задълбочаване на  възникналата политическа криза. В тази връзка, винаги съм мечтала за лидери от световен ранг, които да не постъпват рутинно и банално. Смятам, че търсенето на съгласие в международните отношения трябва да е в началото,  а не в края, когато всички пътища вече изглеждат затворени. Мисля, че българското правителство и премиерът Борисов добре осъзнават, че този принцип може да помогне на все по-обострящите се полюсни междудържавни отношения. Дали става дума за малки или тлеещи регионални конфликти, или за епицентър на бъдещ голям конфликт, онова,  което има значение е да знаем, че печеленето на спорове не е важно. Но ако за някоя от страните  е важно да спечели някой спор, то нека да е с нови предложения.

Като част от решението на Съвета на ЕС, страната ни вече декларира своята солидарност с Великобритания. Привикването  на българския посланик за консултации в България е дипломатическа стъпка със знак на неодобрение и несъгласие със случилото се и е още един израз на солидарност. Eкспулсирането на руски дипломати и технически лица от България би ограничило и даже би отнело възможността страната ни като европредседателстваща да  съдейства за подобряване равнището на комуникация ЕС-Русия-Великобритания. В момента премиерът Борисов  има историческия шанс да е медиатор в една бъдеща среща между тях. Тя трябва да  помогне да се излезе от ситуацията, в която всяка от двете  страни  иска да наложи своята “гледна точка” и след това се стреми да я защитава, доказвайки, че чуждата “гледна точка” е погрешна. Накратко казано: ”Аз съм прав, а ти грешиш.” А знаем, че при един спор мотивацията винаги е агресивна.

Българското правителство  в момента провежда далновидна и отговорна външна политика. Онова, което на Борисов, а и на ГЕРБ им помага във вътрешен план – избягването на “войнствено насочен” спор, правителството го прилага успешно и във външната политика. Позицията ни е последователна и ясно артикулирана и е част от заключенията на Европейския съвет. Нейната обективност има основания и от гледна точка на отсъствието на окончателните  фактически  доказателства в разследването за действителния  състав на веществото, произхода и разпространението му. А в рамките на европредседателството ние имаме задължения  не само към националната сигурност, но и по преодоляване на настъпилата дипломатическата криза. В този смисъл  България остава  честна към своите партньори и в това не бива да се съмняваме.   Иначе недоброжелатели отляво и отдясно вече се опитат да се възползват и да отправят към обществото внушения, с които да извлекат политически дивиденти. Уверявам ви, че те няма да са успешни.

Кога въпросът за стойността в политиката се подразбира от само себе си и кога той е задължителен при определени обстоятелства? Мисля, че така зададен, въпросът намира отговор в българската позиция. България е част от евроатлантическата общност и има ценности, които  тя  следва солидарно. Солидарността е  фундаментална ценност в рамките на ЕС и НАТО, а българското правителство  действа в този контекст. Правителството формулира не само българската позиция, но като европредседател България е задължена да запази онези канали на комуникация,  които няма да позволят ситуацията да се усложни. Позицията ни е израз и на нашето безпокойство, и на нашата решимост  да съдействаме за намаляване на напрежението и за повишаване нивото на сътрудничество при разследването и идентифициране на подбудителите и извършителите. Няма какво да се лъжем – нова “студена война” не е желателна, заради бъдещето на човешката общност, застрашена от толкова много фактори и негативни тенденции.

error: Свържете се с автора за разрешение!!