ПРЕОБЛЯКЪЛ СЕ ИЛИЯ – ПАК В ТИЯ

преоблякъл се илия
Време за четене: 4 минути

Народът ни казва: ”Преоблякъл се Илия, поогледал се – пак в тия.” Сетих се за нея по повод на още едни кандидати за предсрочни избори. Нещо повече, ако съдим по първите изявления на заместник – председателя на ДСБ Радан Кънев: ”Български манифест за Европа” не е подготовка, а готовност за предсрочни избори.” Виж ти! Даже вече били готови за предсрочни избори! Заявиха го, изскачайки от тъмното – там, където ги отпратиха избирателите от последните парламентарни избори.

Гледах ги от екрана – уж името ново, ама те пак същите! Ще кажете, познати герои – “Да, България!”, ДСБ/Нова република, ДЕОС, “Зелените” и …представляващия себе си Мартин Димитров. А в края на представянето – и БЗНС на Ненчев. Ново име, ново име, ама колко ново – все обвързани стари! E, на това му се вика: ”Преоблякъл се Илия – пак в тия.” Затова някак неадекватно звучат думите на въпросният бивш председател на ДСБ: ”Това не е документ от интелектуалци или група граждани (не бързайте да ме поправяте – така го е изрекъл той), а документ, зад който стои волята на няколко партии и техните лидери. Политическите имена на Атанас Атанасов на Христо Иванов като партийни председатели, на ръководството на „Зелените”, на ДЕОС, го прави нещо съвсем различно”. Ето, така се произвеждат фалшиви новини! И за да сме съвсем изчерпателни и обективни:”Аз като действащ политик и като човек, който винаги е призовавал зад подобни граждански и експертни инициативи да има силна политическа воля, съм изключително щастлив, че това най-сетне се направи”. Ама колко пъти вече?

Нали знаете, има едни животинки, които  си сменят кожата, а други – цвета. Ама отвътре все си остават същите. Когато журналисти попитали въпросният лидер на ДСБза програмния документ и по какво той се различава от “Харта 2013” и “Манифест за републиката”, той отговорил, че “разликата е в политическата воля зад него”. Не се налага  да се напъваме много, нито пък да гадаем към кого ще е насочена е тя! Още докато гледах директното излъчване на учредителното представяне, тази “политическа воля” се оказа толкова нетърпелива, че не издържа и изскочи из-под “дядовата ръкавичка” – уж “Манифест за Европа”, уж дебат за бъдещето й…,  а то пак ГЕРБ и неговото управление им били на пътя!

Какво всъщност е “Български манифест за Европа”? Ако някой е разбрал, да вдигне ръка? От встъпителния доклад на Тафров разбираме, че това “е едно интелектуално  и политическо усилиe”. Според Христо Иванов, не е политическа инициатива  или коалиция, а експертна платформа, която “ще говори за демокрацията, за върховенството на закона и която ще оборва тезите, пускани от правителствената радиоточка.” Така още веднъж се затвърждава първоначалното усещане – ще произвеждат фалшиви новини! Пак според същото лице, “новата платформа не е предизборна и не е коалиция, а е инициатива срещу правителствената пропаганда”. Кънев и Ненчев  пък говорят за предсрочни избори и за коалиция. Ами да бяха седнали да се разберат, че този разнобой в мненията съвсем ни обърква!

Както вече чухме да се изразяват политолози, поне засега “МанифестЪТ” е пълна мистерия, откъм политическа идеология. Заявен да променя Европа (поне такова впечатление придобих от мотивацията на лицата, използвани за декор), това не издържа дълго. Очевидно беше, че напиращите  да се завърнат на българския  политически терен, бяха решили да използват нов декор, за да запеят “старата песен на нов глас”. А когато и Ненчев декларира, че влиза в “Манифеста”, нещата започнаха да изглеждат съвсем пълни, макар че СДС мълчи, а ДБГ изчезнаха заедно с Кунева. И все същата мотивация ги събира – “заради основание за смисъл – да бъдем част от една устойчива инициатива, която има желания дa обедини дясното политическо пространство”. Дойдохме си на думата! Според изявлението на Ненчев: “Реформаторският блок вече не е това,което е бил”, а и БЗНС се чувствал “конфортно в новата политическа среда”. Нима?  Мисля, че сбърка!

В същото време били за морал в политиката и за много ясни принципи. Ама точно отсъствието на принципи ги провали. А и каква устойчивост може да се постигне с тази нова “кукичка”, назовавана  ту  като политическа коалиция, ту като политическо усилие, ту  като пропагандна машина срещу управлението. Е, да не се превръщаме и ние в източник на фалшиви новини, защото има нещо, свързано с тях, което е вечно като надеждата да им повярваме. Старо е, и дращешо  като игличката на счупенграмофон:” …моделът на управление в страната е много опорочен”(да се подразбира ГЕРБ). И каква откровеност – много си вярвали на подсъзнателно ниво! Хмъ! Но дали народът ще продължи да залага на познати до болка “авторитети”, на толкова объркани послания? Защото, това – дебатът за Европа и бъдещето й, съвсем се изгуби в мъглата на цялата тази бутафория от неясни намерения! Истинска идейна каша с  разнопосочни сигнали за действие! Е, как да им  вярваш, как да нямаш съмнения! Пък  не мисля, че става дума за нещо повече от пореден опит на едни хора да продължат да идентифицират  себе си с демокрацията, губейки представа за реалността. А и как да окуражиш предварително мумифицирани митове…

error: Свържете се с автора за разрешение!!