ЗА МЕРКЕЛ – ХЛАДНА И КОНЦЕНТРИРАНА

меркел
Време за четене: 6 минути

Казват, че точно това германците продължават да харесват най-много у нея. Приемали го като знак за спокойствие и стабилност. Според биографите й, Меркел олицетворява точност и прагматизъм, присъщи на немците като нация. Все качества, които бихме искали да притежават нашите политици, а и самите ние. В този контекст, да се надяваме, че и този път немският прагматизъм ще надделее, и така ще се сложи край на дългите преговори за съставяне на ново германско правителство. Защото всяко бавене се отразява не само на самата Германия, но и на процесите в Европейския съюз. Ето защо, всички очакваме по-бързото преодоляване на съдържателните различия по време на преговорите.

Посещението на Меркел в България е знаково по две причини. Едната е свързана със засвидетелстването на подкрепа за българското европредседателство, която в случая е повече от протоколна, защото знаем, че управлението на Борисов винаги се е доверявало на Германия и тази подкрепа е повече от дипломатическо действие. Втората причина може да бъде разглеждана и като част от външнополитическите й обиколки. Още повече, че визитата й в България беше след срещата й с френския президент Макрон. Друг е въпросът, че някои наши обичайни “анализатори” не закъсняха да поставят под съмнение дали точно това било подходящото време за посещение в контекста на вътрешногерманските проблеми. Истината е, че Меркел е все още изпълняващ длъжността канцлер на Германия. И независимо от нейната по-нататъшно съдба, предвид съставянето на ново правителство, тя ще продължи да е все така влиятелна по отношение на процесите в Европа и в света.

Какво остави след себе си посещението на Меркел? Често чуваме лявото антиевропейско говорене, че не било важно какво другите казвали за нас и каква оценка ни давали. Ама тези “другите” са онези,  чийто стандарт искаме да достигнем и по чийто път вървим. Няма нужда да откриваме “топлата вода”, когато вече има ясни критерии за онова, което е добро и ефективно. И ако е важно това, което чуваме от “чуждите”, то е защото сами не искаме да признаем постигнатото. “Клепането“ и “очернянето” отдавна си е наша национална черта – “добродетели”, които граничат със самоунищожение. Борисов бил поискал добронамерена помощ от германски експерти в борбата с корупцията! Ще кажеш, че някои леви коментатори сън не са спали, та още от сутринта побързаха да видят в това “аргумент” за наличието на корупция. Пардон, по-точното е – побързаха да изманипулират още един аргумент за вота на недоверие. Хайде, сега! До подобно опростяване ли трябва да се стигне, за да натрупаме основания за него? И колко реалистично звучи, пак в този контекст, че правителството нямало политическа воля? Ама някак нелогично и нелепо е! Точно този факт не затвърждава ли нейното наличие! А и предложението на Борисов не беше ли направено на фона на неговото разбиране за единение и по-нататъшни общи усилия в справянето с този проблем, който е и общоевропейски?

Днес България е сред най-дисциплинираните членки на Европейския съюз. Има очакване, че възходящите показатели, които страната ни постига по времето на това управление, ще продължат – нисък външен дълг, нулев дефицит, бюджетен излишък, огромен финансов резерв, златен резерв в Централна банка, ръст на икономиката 4 %, 6 % безработицa, нулева инфлация, повишаване на доходите с 10-12 %.  А по думите на еврокомисаря Мария Габриел, страната ни е лидер в цифровизацията и дигиталната икономика. На фона на темповете и резултаттите от икономическото ни развитие, покачването на доходите и огромния държавен резерв, ако се позовем на Борисов, България не е риск за ЕС и е готова за “чакалнята”. Влизането й в Шенген ще е един естествен резултат, за който показваме готовност.

Подкрепата на Германия за влизането ни в Шенген е много важна. Меркел даде висока оценка на нашата подготовка за европредседателството, както и изрази отношението си към българските приоритети, които вече са на ход в Европейския съюз и се приемат като част от същинската работа през следващите шест месеца. Меркел подкрепи логото ни: ”Съединението прави силата”. Ясно заяви, че влизането ни в Шенген трябва да е “в най-скоро време и на етапи”. Вече пазим южната граница на ЕС и е естествено да започне въвеждането на Шенген – по въздух и по вода няма проблем и в момента. Канцлерът на Германия подкрепи срещата на върха във Варна, която ще се проведе по инициатива на Борисов през март т.г. и с участието на Туск, Юнкер, Таяни и Ердоган. Целта е да се обсъдят взаимните претенции и да се потърси решение на съществуващите противоречия между ЕС и Турция. За нас беше важно да чуем, че Германия ще продължи да подкрепя страната ни и в нейната външна политика, свързана с добросъседските ни отношения на Балканите. Категорична бе позицията й по отношение на българския приоритет за Западните балкани, с изричната уговорка, че тези държави трябва да направят необходимото за изпълнението на критериите за членство. Няма никакво разминаване и с казаното от Борисов, който наблегна на ускорено прилагане на механизмите на инфраструктурна свързаност (магистрали, ж.п. линии, пристанища, дигитална икономика), така че народите на тази страни да започнат да усещат, че ЕС е реалност, а не просто обещания за необозримо бъдеще. В този контекст, Меркел споделя виждането на Борисов за продължаване на кохезионната политика и след 2020-та година. Подкрепи изграждането на хъб. И двамата лидери  декларираха, че са наяснo –  добрите междудържавни отношения в този регион са много важни и за Европа.

По време на брифинга Меркел даде ясно да се разбере, че усещането й е за едно силно българско европредседателство. А това затвърди очакванията й за активен и решителен Европейски съюз през следващите шест месеца, когато ще трябва да се решават не малко проблеми и задачи, свързани с неговото функциониране. Не е трудно да се досетим, че в тази връзка тя е споделила с Борис своите виждания, натоварвайки го и с посредническа роля не само по отношение на Турция и на останалите балкански държави. Както стана ясно, тя разчита на него и в отношенията с Китай, тъй като следващата среща на “16 плюс 1” ще е тази година в София. За пореден път, и в това свое изявление Борисов засвидетелства  важността на българските приоритети и готовността на страната ни да се справи с предизвикателствата през следващите шест месеца. Трябва да му се отчете енергията, която демонстрира всеки път и която можем да си обясним с неговата обществено-политическа подготовка и опита, който успя да натрупа в комуникацията с европейските лидери и с институциите на Европейския съюз. Разбира се, този негов успех е част от цялостното стратегическо виждане за ролята на българското европредседателство – активно присъствие при търсенето на европейските  решения.

Факт е, че днес Меркел остава най-влиятелния политик в Европа и в света.  Мястото й продължава да е  сред стоте най-влиятелни лидери. Имайки предвид отсъствието на близка възможност да се появи друг такъв лидер от нейния ранг, тя е необходима не само за Германия, но и за Европа и света. Няма съмнение, че мощният икономически потенциал на тази страна и политическите усилия на Меркел помогнаха на Европа да се измъкне от кризата.Това го казват всички онези анализатори, които не бягат от обективната оценка. Затова, как и кога ще се реши въпроса с новото правителство, не е без значение за Европа, с оглед на настоящата и бъдещата роля на Германия. Превръщането на преговорите за ново правителство в един дълъг процес илинасрочването на нови избори, се отразява неменуемо на лидерската роля на Германия в ЕС, а както е известно, има и други претендиращи да я заемат.

error: Свържете се с автора за разрешение!!