ДОБРЕ ДОШЛИ В ЛЮЛКАТА НА ЕВРОПА!

ДЕБАТЪТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
Време за четене: 4 минути

Българското европредседателство е обединително събитие за всички българи, за нашите съседи на Балканите, но и за всички европейци, пред които е уникалната  възможност те да се завърнат там, където е възникнала европейската цивилизация. Защото тук се е зародила една от най-древните цивилизации. Защото България е не просто отломка на Стария континент, а най-първата европейска държава, която изгря с най-невероятната светлина на победите и загубите си, но така ни направи видими за света. Не е случайно, че съдбата ни е отредила земя на кръстопът, защото само силните могат да издържат на историческите бури. И времето го доказа – миналото погълна Античността и Рим, но Аспарухова България успя да пренесе през вековете и да съхрани, посредством своето културно влияние, духовните завоевания на предците ни, населявали тези земи.

Най-древната цивилизация на Европа е върху територията на днешна България и част от Балканите. Тя датира още от 6200 до 4500 г. пр. н. е., когато дори Елада и Рим не са съществували, а градовете в Месопотамия и Египет все още не са възникнали. Тогава е живял народ, чийто висок обществен уровен  го доказва и намереното халколитно съкровище от Варненския некропол. Откритото там злато надхвърля всичкото количество злато от онова време, намерено по различни места в света. Ами комплексът Дуранкулак, с неговото най-голямо праисторическо съкровище в Югоизточна Европа! Какво да кажем за старите писмени знаци върху глинено съдче от село Градешница, Врачанско, датирано от 3500-4000 г. пр. н.е. За загадката на Дунавската цивилизация може да се прочете много, особено що се отнася до нейната писменост, която се е появила 2000 години преди шумерската.

Казват, че за истината не е достатъчно само  това, което ние казваме за себе си, но и това, което другите мислят за нас. Знаете, че само документално представените мнения са неоспорими, и затова ще прибегна до тях:

Българите са в ядрото на Европейската цивилизация. Когато България е била държава, Европа е ходела “права под масата”. (проф.Норман Дейвис)

Българите бяха оня народ, който допринесе най-много за организиране и оформяне на цивилизацията на цяла Източна Европа. Прабългарите са организирали българо-славянските племена в една нация, в която българският дух и култура са останали подкваса за вечни времена. ( проф. Геза Фехер, византолог )

В света е имало двадесет и една цивилизации. Една от тях е българската. Разширявала границите си посредством своето силно културно влияние. Простирала се е от Белград до Крим и от Карпатите до Бяло море, наричано в древността Тракийско. (Арнолд Тойнби, англ. изследовател)

Те, българите, някога бяха най-справедливия от всички народи и от всичко на света почитаха най-много тези добродетели и сами достигаха голяма слава, а градовете и народите се присъединяваха към тях доброволно. (Византийски Тропарх,  999 г.)

Цар Симеон бе Карл Велики за България, но по-образован от нашия Карл Велики и много по-щастлив от него, защото положи основите на една национална литература. (Алфред Рамбо, фр. историк)

В сравнение с потомъка на Атила – цар Симеон I, византийският император е изглеждал като парвеню. (акад. Омелян Прицак)

Украинците, а също така и белорусите, и руснаците, всички си спомняме, че писмеността, културата ни и православната християнска вяра произхождат от България. Искам да припомня и факта, че двамата първи украински патриарси са етнически българи – Григорий Цамблак и Киприан.( Вячеслав Похвалски, посланик на Украйна в България)

Българите са едни от първите творци на нашата цивилизация. (Карло Чампи, президент на Италия)

Българската държава е люлката на европейската култура и цивилизация. (Шарл де Гол)

Българският народ е един от създателите на цивилизацията на нашата планета.(Франсоа Митеран)

И чуждите завоеватели не можаха да победят тази Държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха българският език, писменост и култура!… Българската държава на Духа се простира от Балтийско море до Тихия океан и от Северния ледовит океан до Индийския… Вие сте най-древната от съществуващите днес културни нации и то не само в Европа, но и в света. (акад. Дмитрий Лихачов)

Ние не искаме да сме  първи само от миналото, но и първи от бъдещето. Защото освен стерeотипите за “най-бедна и най-корумпирана държава”, които днес изричат наши и чужди хулители, на тази земя живеят и честни, уверени в себе си, трудолюбиви, добросърдечни и вдъхновени европейци, уважаващи традициите и наследили  оптимизма на предците ни. Ние все още сме тук, защото имаме достатъчно смелост да се справяме с трудностите ис проблемите, приемайки ги като  предизвикателство към вечно живия български дух. Ние сме тук, за да не позволим Българското да се затрие. Оставаметук, разчитайки на нашия професионализъм в сбъдването на мечтата за силна  европейска България –  част от интегрирана нова Европа.

Българското европредседателството наистина е шанс за нас, за нашите съседи и за всички европейци. А заветът на хан Кубрат: ”Съединението прави силата”, ще е водещ за общия ни избор през следващите шест месеца. Заедно ще трябва да извървим още една отсечка от пътя ни към интеграцията, която е единствено определяща за общото ни бъдеще. Затова не ни остава нищо друго, освен да  кажем: ”Добре дошли на всички, които през следващите шест месеца ще стъпите  върху земята на най-старата цивилизация! Добре дошли в лоното на Европейската култура! Добре дошли в страната, която повече от тринадесет века носи неизменно името България!”

error: Свържете се с автора за разрешение!!