ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА!

коледа
Време за четене: 4 минути

Когато снежната топка на поредната година се изтърколи и поспре за отдих в деня на Коледа, ще се спрем и ние, за да си отдъхнем и да прегърнем нови надежди. Надежди за свят, в който справедливостта няма да е забравена. А хората от всички географски ширини ще продължат да се опознават и ще се научат да говорят един с друг. Надежди, че  самозабравили се български “политици” няма да наричат избирателите си дебили. И ще спрат да се държат през цялото време като в изборна кампания, обещавайки  ни  как държавата щяла да ни осинови,  ако те дойдат на власт. Надежди, че Европа ще преоткрие страната и народа ни чрез мъдростта и държавническия опит на управляващите, чрез досега до националните ни ценности и нагласите ни да живеем в мир и разбирателство със съседите си.

Новата 2018-та ще е българската година, в която страната ни ще реализира председателството на Европейския съвет. И ако до сега сме пропуснали много възможности, то на тази трябва да погледнем като на енергийно поле, което ще  помогне на нацията ни да подобри самочувствието си. Това ще е годината на политическата отговорност на партиите и на нашите общи отговорности  като граждани. За такава възможност едва  ли  някой от днешните политици би могъл да си мечтае да впише  някой друг път  в личната си история. Затова най-съществената част в реализирането на националната кауза в дните на европредседателството,  е  да защитим българския  имидж  и да генерираме  повече и по-добри идеи за развитието на България като част от Европейския съюз, но и да представим  нашите позиции за  бъдещето  на региона и на Европа.

В момента мнозинството българи са в състояние да оценят прагматично обществено-политическата ситуация в страната. Имам надежда, че все по-малко ще са онези  от тях, предразположени да се поддадат на манипулативното и спекулативно опозиционно политическо говорене. Истината е, че българинът става все по-реалистичен в обективността си за онова, което една или друга партия обещава и доколко  може да го реализира, идвайки  на власт. Доказаха  го и резултатите от последните парламентарни избори. Неможенето в упражняването на власт, както и моралния банкрут вече се наказват. Добре е и управляващи, и опозиция да го помнят. Да употребиш неоправдано страховете на хората  в името на тяснопартиен интерес или да дискредитираш национална кауза,  не е добър вариант за печелене на доверие. А и все повече ще са онези българи, които  имат “око”  за  свършеното и “ухо” за изреченото.

Двадесет и първи век отвори широко вратите към един друг свят – на технологичен напредък и иновативност, на толерантност и на взаимност, на органично проникване на ценности  и на безалтернативна човешка взаимопомощ. Ако съвременното общество не успее да генерира идеи, свързани с тях, то причината  е в отсъствието на лидери или на неспособността им да формулират послания. И ако днес, твърдението на Жан-Пол Сартър, че човек сам твори себе си, не буди съмнение, то ние, българитe, имаме най-голяма нужда  да разберем, че можем да променим живота си като променим  нагласите си. Защото истината е, че хора и държави се провалят не заради възможности и способности, а заради представата, която са изградили за себе си. Eто защо, за да се преборим и да победим българската представа, че „сме най-бедни“, трябва да започнем от това да  повярваме в нашите възможности, а не да се доверяваме  на спекулативни  леви  внушения,  че държавата ни е длъжна във всичко. Дошло е време да изпитаме  триумфа на самочувствието, че най-вече от нас, а не от политиците  зависи дали ще живеем добре или злe.

През 2018-та година коалиционното правителство на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще трябва  да продължи с реализирането на политики, с които да затвърждава усещането, че за държавата всеки български гражданин е източник на ресурс за общественото ни развитие. Това ще е годината,  в която  българите   ще пожелаят  да почувстват, че държавата  е  на тяхна страна при търсенето на истината и справедливостта, свързани с приватизацията. Очакването е свързано и с разясняването на политиките – реформите да са ясно формулирани и поднесени така, че да бъдат “прочетени” от гражданите. Тогава може да се очаква, че  ще отвърнат с доверие и с подкрепа, защото ще са разбрали, че  действията на правителството се целят в обществения  интерес. Между другото,  никой освен гъските не следва непознат…

Коледа винаги носи усещане за празник. Но ако искаме надеждите ни да се сбъднат, никога не са излишни навреме изречените  думи за размисъл. И едно пожелание от мен – не позволявайте на приватизатори-ментърджии да ви бъдат ментори! Бъдете здрави! Да е весела Коледа! Щастлива Нова 2018-та година, която заедно да отразим като годината на българския успех!

error: Свържете се с автора за разрешение!!