ПИР ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА

социалистическата партия
Време за четене: 5 минути

Мотивът “пир по време на чума” може да бъде преосмислен противоречиво в контекста на поведението на БСП. От една страна, партията е във видим разпад – организационен и идеен, а от друга – демонстрира как всичко е наред и блести с “върховенството на лидера”. В същото време, оставайки встрани и далече от пандемичната ситуация, БСП се занимава с тяснопартийните си интереси, като депутатите й са се вторачили в тактиката как да провалят заседанията с игри на “кришка-мишка” в парламентарната зала, докато навън се вихри коронавирусът. Но днес бившият им колега Красимир Янков – един от отцепилите се от парламентарната група, им го каза: „Ролята на опозицията не е да отсъства, а да противодейства с алтернативни предложения. Това е демократично право на всеки народен представител“.

Поводът беше предложението за промяна в Правилника на парламента, на което той е вносител – да се даде право на независимите депутати да правят декларации по актуални въпроси. Между другото, на етап правна комисия, депутатите от БСП гласуваха “против”. Днес след като не успяха с вчерашния номер да провалят парламентарното заседание, въпросното решение бе прието, след като депутатите изслушаха от парламентарната трибуна мотивите, прочетени от депутата Красимир Янков. Той категорично разобличи лицемерното поведение на доскорошните си колеги, напомняйки на депутатите от БСП, че задължение на всеки депутат е да участва при осигуряването на кворума.

Естествено това предизвика панаирджийските изказвания на депутати от парламентарната група на БСП, които следват неотклонно линията на пълна политическа неадекватност и безотговорност при изпълнение на депутатските си задължения. Очевидно те бяха жестоко раздразнени от истините, които Красимир Янков изрече. Констатациите му бяха обективни и пряко засегнаха лицемерното поведение на депутатите от БСП. Той им напомни, че няма как да не спазваш правилника и да не изпълняваш задълженията си като депутат, изпратен от българските граждани, и в същото време да говориш за “агония” на парламента, да не посещаваш председателските заседания или заседанията на комисиите, но в същото време да не се отказваш от облагите на депутат. На това социалистите отвърнаха с процедурни игрички – да отпадне точката, да бъде изтласкана като последна, а накрая обвиниха отцепилите се довчерашни техни колеги, че били “спазарени” от ГЕРБ.

Да, БСП се държат лицемерно и безотговорно! Вчера по повод липсата на кворум и провала на парламентарното заседание, Вигенин, който е и заместник-председател на НС, каза: ”…..ние неведнъж предупреждавахме, че тази агония трябва да приключи и за нас безотговорно би било, ако участваме в поддържането на тази агония“. Истината е, че в този ден за регистрация в залата имаше 119 народни представители. В същото време се разбра, че трима депутати от Обединени патриоти са с коронавирус. Има карантинирани от ГЕРБ и заразени от “Воля”. Очевидно е, че експоненциалното нарастване на корона вълната засяга и ще продължи да се отразява и на депутатския кворум. Ако трябва да говорим за агония, то тя е на друго място – в разпада на БСП и в безотговорността на депутатите от БСП и ДПС. Безотговорните им политически ходове са доказателство единствено на тяхната неспособност да реагират адекватно, защото се оказва, че тяснопартийните им предизборни интереси са водещи. Двете партии от месеци играят в пълен политически синхрон, но не могат да постигнат успех.

Отдавна на опорните точки на социалистите никой не вярва. Отказът на депутатите им заедно с ДПС да не се регистрират и така да се целят в проваляне на парламентарните заседания в пандемична ситуация, противоречи на депутатските им задължения. БСП и ДПС дават всички индикации за неспособност да оценяват пандемичната ситуация и да действат политически адекватно. Когато цял свят, цяла Европа и България са впрегнали всички ресурси за преодоляване на последствията от здравословната криза и за опазване на човешки животи, когато държавата и правителството стоят близо до всеки гражданин, БСП и ДПС разиграват партийни игрички. В същото време България е и без президент, когото те с техните гласове избраха. Същият отказва да изпълнява конституционните си задължения да олицетворява единството на нацията и да е лидер на целия народ в трудни времена. Radev и коалицията БСП/ДПС не спират да мечтаят за България без парламент и за България без действащо правителство, което да носи ясна политическа отговорност, каквото е правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти. Подобен тактически ход за проваляне на кворума в условията на пандемия, както и негативните им внушения относно провежданите от правителството политики за справяне с пандемията, е позорен. Тези безродници нямат срам от онези, които са ги изпратили в парламента! Всъщност в цялата й история БКП/БСП е следвала само тяснопартийните си интереси и е обслужвала чужди и коминтерновски интереси.

Вероятно днес в съюз с ДПС, социалистическата партия отново обслужва нечии интереси, но със сигурност това не са интересите на онези, които са ги изпратили в парламентa – българските граждани. Затова ще е уместно да завърша, цитирайки депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, който по време на днешния дебат за въпросната промяна, попита: „Можем ли да разчитаме на хора, които бягат и се крият по кьошетата, когато държавата се тресе от пандемия и лекарите изнемогват?“ Отговор има, и ще го чуем в края на март – на парламентарните избори. Надявам се подобно безотговорно и неадекватно политическо поведение да генерира и съответното негативно отношение у българските избиратели. Ха, дано! Иначе онова твърдение за 80-те процента дебили ще се окаже вярно….

error: Свържете се с автора за разрешение!!