ПРЕЗИДЕНТЪТ БАЙДЪН С РЕЧ ПРЕД ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ООН

Време за четене: 3 минути

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън осъди пълномащабната война на Русия срещу Украйна и напомни, че страната-агресор е нарушила Устава на ООН и отбеляза, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна. Това каза той по време на речта си пред Общото събрание на ООН.

В началото на изявлението си Байдън припомни, че постоянен член на Съвета за сигурност на ООН нахлу в съседна държава и „се опита да изтрие суверенна държава от картата на света“. „Тази война има за цел да унищожи правото на Украйна да съществува като независима държава и правото на украинците да съществуват като нация. Това трябва да смрази кръвта ви във вените“, каза той.

Байдън нарече войната в Украйна жестока и ненужна и заяви, че тя е била отприщена от един човек – Владимир Путин, който „безсъвестно е нарушил“ основните точки от устава на ООН. „Нека бъдем честни. Постоянният член на Съвета за сигурност на ООН нападна съседна държава и се опитва да изтрие суверенна държава от картата на света. Русия безсрамно наруши основните постулати на Устава на ООН. Няма нищо по-важно от пряка забрана на насилствено завземане на територията на съседни държави. Путин отново заплаши Европа с ядрени оръжия – това е безсмислено пренебрежение и незачитане на режима за неразпространение.

Днес Путин обяви частична мобилизация на територията на Русия за нейната „защита и цялост“. Никой не е заплашвал Русия и никой освен нея не е търсил този конфликт“, подчерта Байдън. „Подобно на вас, Съединените щати искат тази война да приключи при справедливи условия, при условия, които всички ние подписахме, че никоя територия на чужда държава не може да превземе територия на друга държава със сила“, каза Байдън.

Сега Русия призовава още повече войници да се бият, а Кремъл организира симулирани референдуми, за да се опита да анексира част от Украйна, което е изключително съществено нарушение на Хартата на ООН“, добави президентът на САЩ. Президентът Байдън нарече новите планове на Руската федерация за „референдуми“ във временно окупираните територии на Украйна и обявяването на мобилизация нарушение на Устава на ООН.“Русия набира още повече войници и се опитва да организира фалшив референдум – това е пряко нарушение на Хартата на ООН. Целият свят трябва да види тези престъпления.

„Ние, всеки от нас в тази зала, който реши да подкрепи принципите и убежденията, които обещахме да защитаваме като членове на ООН, трябва ясно, твърдо и неотменимо да дефинираме: Украйна има същите права като всяка суверенна нация. Ние сме солидарни с Украйна. Ние сме солидарни срещу руската агресия. Точка“, завърши президентът на САЩ. Байдън напомни за руските атаки срещу училища, гари, болници, центрове на украинската история и култура, както и наскоро откритото място за масово погребение в Изюм, Харковска област.

Според американския президент, ако пренебрегнем агресията на Руската федерация, тогава всичко, което защитава ООН, ще бъде под заплаха. Той предупреди руския президент Владимир Путин за сериозни последствия в случай на използване на химически или ядрени оръжия. Повод за това му напомняне са многократното блъфиране с тази тема от страна на представители на Кремъл. Впрочем Залужний и Забродски не изключиха „ограничен ядрен конфликт“, което прозвуча като директна заплаха. Но ядрените удари няма да позволят на Руската федерация да сломи волята на Украйна за съпротива. „Всяка победа на бойното поле е заслуга на украинските войници. Но ние също преминахме тестове и избрахме свободата, суверенитета, избрахме принципите, които всеки член на Хартата на ООН поддържа“, каза Байдън.

error: Свържете се с автора за разрешение!!