ПРЕВЗЕТИ ЛИ СА ЕП И ЕК ОТ “ТРОЯНСКИ КОНЕ”

Време за четене: 5 минути

Чета тук-таме за някаква Международна конференция, посветена на свободата на медиите в България, която се провеждала в София. И стоп! “Домакин на форума е евродепутатът Елена Йончева”, а модераторът е журналистът от Euractive.bg Георги Готев. Научавам също, че гост е Вера Йоурова – зам-председател на ЕК и комисар за ценностите и прозрачността. Въпреки скромното и потайно отразяване на въпросната конференция, става ясно, че сред основните теми са състоянието на медийната свобода в България, причините за изоставането на страната ни в международните класации, предизвикателствата пред новия български медиен закон, както и свободните медии като условие, без което не могат демокрацията и върховенството на закона. Друг акцент в обсъжданията щели да са европейските инструменти за ефективен медиен мониторинг, прозрачността на собствеността на медиите, връзката между свободата на медиите и борбата срещу корупцията по високите етажи. Засега остава загадка кои са панелистите на конференцията, посочени само като “журналисти от електронни и печатни медии, представители на организацията “Репотери без граници“ и др.” Е, без “Репортери без граници” не може….Тях ги знаем и имаме вече формирано отношение към “оная класация”.

Чисто реалистично, първото, което изпитах бе усещането ми за докосване до нещо много нечистоплътно, маскирано с присъствието на заместник-председателя на ЕК и комисар по ценностите и прозрачността. Да пиша за това коя е Йончева, мисля че е напълно излишно! Личната й политическа история, особено след скорошната резолюция срещу България, е като застинала лепкавица, до която никой не иска да се докосне. Също така, българските граждани добре познават нейните “журналистически разследвания”. Публично известно е и обвинението срещу нея на българската прокуратура за “пране на пари”, за което не сме чули да е снето или прекратено. Що се отнася до посочения за модератор Георги Готев, по данни на Кoмисията по досиетата, изнесени през 2009 година за работещите в печатните медии, посочен е като секретен сътрудник с псевдоним Иванов. Син е и на щатен служител на ДС и резидент. Той е същият, който преди време се изгаври с генерал-майор проф. Мутафчийски от ВМА, сравнявайки човека, спасил хиляди животи, с отрицателния герой от филмите за Остин Пауърс – Доктор Зло. Тогава социалните мрежи реагираха бурно и той бе принуден да изтрие поста си, блокирайки всички. За него преди време български медии писаха, че сам се представя като „доставчик на услуги“ за евродепутата от БСП Иво Христов, бивш шеф на кабинета на Румен Радев. Готев бе и човека, който твърдеше, че от „испанската полиция“ са му потвърдили, че има разследване срещу премиера Борисов за “пране на пари” около „къщата в Барселона“. Та какъв доставчик на услуги може да е един агент на ДС…оставям вие сами да решите. Но едно е ясно – и Йончева, и Готев са наследници на агенти и служители на комунистическите служби, борци и противници на ЕС и на НАТО.

Каква конференция за свободата на медиите? След резолюцията това е следващото партийно антибългарско мероприятие. Защото какво може да се очаква от въпросните двама, освен леви опорни точки и спекулации? „За първи път европейски прокурори ще може да разследва безобразията със злоупотребите с евросредства и те могат да се опрат на разследващата журналистика“, заявява Готев. Това за “безобразията със злоупотребите с евросредства” не ви ли звучи като “сЛободия на словото”… Пак по думите на Готев преди десетина години страната ни била на по-добра позиция сред страните в Европа!? Ами откъде да знае човечецът, че свободата на словото е преди всичко свобода на съвестта! И когато нея я има никой не може да ограничи никого в писаното или изречено слово. А той вероятно знае да пише и да казва това, което му нареждат или за него житейски удобно е да следва крилатия израз “интереса клати феса”. Между другото, представят го за журналист от Euractive.bg, но като негов издател го използва единствено, за да оплюва държавата и правителството. За останалото можете да се досетите – чии олигархични и партийни интереси обслужва. Що се отнася до въпросното сайтче Euractive.bg, прегледах го – по нищо не се различава от Бабикянските фалшиви сайтове. Ще срещнете публикации без автор, а други от тях – съi субективно и червено оцветени антиправителствени и личностни атаки срещу премиера Борисов. Ще констатирате неприкрит език на омразата.

Аз не знам как и дали тези само няколко публично известни факта могат да бъдат легитимирани като европейски ценности и прозрачност при условиие, че са свързани с хора, които се явяват ментори на конференция по темата за свободата на медиите? Не знам и дали комисар Йорува разбира, че тази конференция е поредното антиправителствено ДС-меропирятие срещу България? Едно продължение на оня пасквил, с който бе злоупотребено с Европейския парламент. Тази конференция, легитимирана по този начин е поредната злоупотреба с ЕК и с ЕП. Защото може ли такива хора, които служат на необективното медийно отразяване да говорят за състоянието на медийната свобода в България под прикритието на “загриженост за демокрацията и върховенството на закона”? Разбира ли заместник-председателя на ЕК и комисар по ценностите и прозрачността как гледат на това българските граждани? Знае ли тя, че да легитимираш мракобесната ДС с участието на агенти на ДС и на наследници на агенти и на щатни нейни служители, които до 1989 година са били резиденти в Брюксел и борци срещу НАТО и ЕС, e провокация към тридесетгодишните ни усилия да изградим демократична и правова държава? А знае ли комисар Йоурова колко струваше това на българския народ и на всеки от нас? Осъзнава ли тя, че това засилва евроскептицизма, който се поражда от захранването на недоверие към европейските ценности чрез подобни хибридни мероприятия като въпросната конференция? Много въпроси, но един виси със страшна сила – превзети ли са ЕП и ЕК от “трянски коне”?

error: Свържете се с автора за разрешение!!