ПЕРЕСПЕКТИВИ ЗА СТОКОВИТЕ ПАЗАРИ

стоковите пазари
Време за четене: 4 минути

Доклад за стоковите пазари на Световната банка

Световната банка публикува доклад “Переспективи за стоковите пазари”. В него се казва, че войната в Украйна причини най-големия шок за стоковите пазари от 70-те години на миналия век насам: “Това е най-големият шок, който преживяваме от 70-те години на миналия век“, отбеляза Индермит Гил, вицепрезидент на Световната банка, отговарящ за отдел “Справедлив растеж, финанси и институции”. „Същото е, както беше тогава, но сега шокът се засилва от нарастването на ограниченията в търговията с храни, горива и торове”. Той предупрeждава за опасността от стагфлация и призовава политиците да положат усилия за стимулиране на вътрешния икономически растеж.

Войната в Украйна е огромен удар за стоковите пазари и цените ще останат исторически високи до края на 2024 година, според прогнозата на Световната банка. Констататацията е за значителен ръст на цените на енергията през последните две години – най-високите след петролната криза от 1979 година. Световната банка изчислява, че заради войната на Русия в Украйна и прякото й отражение върху търговията и производството, цените на горивата и на храните ще останат високи до края на 2024 година. Те ще се повишат с 50,5% през 2022 г., спрямо 2021 година и ще последва слаб спад през 2023 година – с 12,4% и ново слабо понижение ще има през 2024 година. Цените на храните и торовете са най-високите от 2008 г. насам, се казва още в доклада. Цените на храните ще се повишат с 22,9% през 2022 г., преди да поевтинеят с 10,4% през следващата година, а цените на металите се очаква да нараснат с почти 20% още през тази година.

Според Световната банка, войната на Русия срещу Украйна заплашва да изостри световния проблем, свързан с глада, тъй като Украйна и Русия осигуряват 30% от износа на пшеница. Именно от Украйна по линия на хранителната програма, ООН закупи от тази европейска държава повече от половината от доставките си за нуждаещите се миналата година. Само преди месец ООН призова за незабавно спиране на войната, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на глада в засегнатите от конфликти държави като Йемен, както и в много други страни, в които изхранването на населението е проблем. Банката прогнозира, че цените на пшеницата ще скочат с повече от 40%, като през тази година ще достигнат рекорден връх в номинално изражение, оказвайки натиск върху развиващите се икономики, които разчитат на внос, особено от Русия и Украйна. Сега увеличението на цените на храните и енергията ще се отрази на напредъка в политиките по справяне с бедността и ще изостри още повече инфлационния натиск, смятат от групата, подготвила доклада.

Войната може да доведе до по-дълготрайна инфлация и да забави прехода към чиста енергия, тъй като страните търсят алтернативни търговски пътища и увеличават производството на стоки, посочва още докладът на Световната банка. В същото време се очаква суровият петрол Брент да достигне средно 100 долара за барел през 2022 г., което е най-високото ниво от 2013 г., нараствайки за година с над 40%, преди да поевтинее слабо към 92 долара за барел през 2023 година, което е доста над 5-годишното осреднено ниво от 60 долара за барел. Цените на въглищата и на природния газ в Европа ще достигнат през 2022 г. най-високите нива за всички времена, като цената на синьото гориво в Европа ще се удвои през тази година в сравнение с 2021 г., а на въглищата – с 80%, прогнозира Световната банка. Според Джон Бафес – старши икономист към Световната банка, „това ще има дълготраен ефект. Високите цени ще натежават върху производството и качеството на храните, като ще повлияят на наличността на храни, на доходите в селските райони и на препитанието на бедните“.

Целият дпклад на Световната банка „Перспективи за стоковите пазари“ може да видите ТУК.

error: Свържете се с автора за разрешение!!