КОЙ ЩЕ ЗАЕМЕ НАЙ-ВИСОКИТЕ ПОСТОВЕ В ЕС*

Време за четене: 8 минути

Роман Кот, РБК-Украйна

В Европейския съюз скоро ще се сменят ръководителите на ключови институции – макар и не всички. На 27-28 юни в Брюксел лидерите на страните-членки на ЕС ще одобрят новото ръководство на европейските институции: ръководителят на Европейската комисия, ръководителят на Европейския съвет и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката за сигурност. Имената на кандидатите вече са утвърдени. Сегашният ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще запази поста си. Бившият премиер на Португалия Антонио Коща и настоящият министър-председател на Естония Кая Калас обаче ще заменят Шарл Мишел и Жозеп Борел.
Не беше възможно да се постигне споразумение веднага. Отне няколко кръга консултации. И това не е краят. След официалното одобрение на срещата на върха ще е необходимо одобрение от Европейския парламент. Това е процедурата за двойно назначаване и тя предизвика известни затруднения при подбора на кандидати. Нещо повече, някаква интрига все още съществува.

Кой и как назначава висшите служители на Европейския съюз

Процедурата за назначаване на ключови позиции в Европейския съюз е доста сложна. Изисква се одобрение, както от Европейския парламент, така и от лидерите на страните-членки на ЕС. Изисква се квалифицирано мнозинство, което означава подкрепата на 15 от 27-те лидери на ЕС от държави-членки, представляващи 65% от населението на ЕС.
Как се преплитат тези две процедури, красноречиво показва следният факт. Основни преговарящи от коалицията бяха лидерите на водещите държави:ЕНП беше представена от полския премиер Доналд Туск и гръцкия Кириакос Мицотакис . От социалдемократите – канцлерът на Германия Олаф Шолц и премиерът на Испания Педро Санчес . Либералите изпратиха френския президент Еманюел Макрон и холандския премиер Марк Рюте .

С Европейския парламент всичко е сравнително просто. Там се очертава запазване на широка коалиция. Както беше и в предишния мандат. Това са дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), лявоцентристките социалисти и демократи (S&D) и центристката фракция Renew. Те получиха общо 408 мандата в Европейския парламент. Въпреки че за мнозинство са необходими 361 гласа, разликата не е толкова голяма. В същото време имаше известни трудности на ниво държавни ръководители. Поне двама от тримата кандидати имат както поддръжници, така и противници.

Защо Урсула фон дер Лайен запазва поста си

Настоящият ръководител на Европейската комисия трябва да отиде за втори мандат, защото в много отношения тя осигури добър резултат за своята партия на изборите за Европейски парламент и като цяло знае как да намира общ език с лидерите на ключови държави от ЕС – Еманюел Макрон, Олаф Шолц, Джорджия Мелони и дори Виктор Орбан . „Урсула фон дер Лайен показа, че все още е мениджър, способен да управлява толкова сложен механизъм като Европейската комисия. Засега може да прокара определени политически позиции на ниво целия Европейски съюз, което е доста важно. Затова никой няма съмнения, че тя трябва да остане“, казва Виктор Савинок, международен политолог и анализатор в Западния институт в Познан. Но в Европейския парламент не всички депутати от коалицията подкрепят Урсула фон дер Лайен. Критиците й се оплакват, че по нейно време нивото на бюрокрация в ЕС се е увеличило значително, което се отразява негативно на икономиката.

Антонио Коща е посредник между страните членки на ЕС

Бившият премиер на Португалия Антонио Коща ще стане новият ръководител на Европейския съвет. Тази позиция се разпределя според неформалната квота на втората по големина фракция в Европейския парламент, т.е. S&D (социалисти и демократи). По отношение на него известно време не беше възможно да се постигне споразумение. Сред конкурентните му предимства са уменията му за преговори и богатият политически опит. Сред минусите – наказателно дело за корупция в родината и двусмислени управленски решения. От една страна, правителството на Коща в Португалия осигури стабилен икономически растеж и успешна ваксинационна кампания срещу коронавируса. От друга страна, в португалската преса има обвинения в безотговорни политики на непотизъм (протекция на роднини и близки, шуробаджинащинa) и отваряне на границите за неконтролирана масова имиграция.

Двусмислените факти от миналото на Коща не допаднаха особено на представителите на EКR (консерватори и реформисти). В същото време S&D не разполага с много други кандидати от нивото на президент или премиер в редиците си. Така че трябваше да направят някои отстъпки. Коща призна, че в дневния ред на Европейския съвет той ще вземе предвид политическите приоритети на ERR, отбелязва германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung с позоваване на участниците в преговорите. Коалицията обаче се съгласи да запази мандата на Коща съобразно текущата практика – 2,5 години. Удължаването за същия период може да изисква допълнително съгласуване.

Кая Калас – главният дипломат на ЕС?

Позицията на главен дипломат на ЕС ще отиде при третата фракция от коалицията – Renew, според квотата. Това направление ще ръководи министър-председателят на Естония Кая Калас. Според Politiko.eu за тази кандидатура лобира основно френският президент Еманюел Макрон.

Кая Калас се смята за силна личност, която може да възстанови политическите позиции на либералите на общоевропейско ниво. В същото време същуствуват опасения у други страни-членки на ЕС, поради прекомерното й фокусиране върху Русия. За малка Естония, която граничи с Русия, това не е нищо изненадващо. Но дипломацията на ЕС не се ограничава само до противопоставянето на Русия. Приоритет са и отношенията със САЩ, Китай, Азия като цяло, Близкия изток и Северна Африка по отношение на ограничаването на миграцията. Така че Кая Калас ще трябва бързо да усвои новите насоки.
В същото време Кая Калас ще има по-малко пространство за маневриране, отколкото на сегашната си позиция. В ЕС ключовите решения по отношение на общата външна политика и политиката на сигурност се вземат с консенсус. А случаят „Унгария“ може да блокира много неща. В този смисъл пространството за маневриране ще бъде много тясно.

Специалната позиция на Италия и защо е важна

Според Euraktiv премиерът на Италия Джорджия Мелони е особено критична към Кая Калас. Някои от аргументите против бяха описани по-горе. Но има и чисто политически мотиви. Италианският премиер Джорджия Мелони, за разлика от Олаф Шолц или Еманюел Макрон, има отделна фракция в Европейския парламент – консерватори (ЕКР). Това е политическа сила, която не е част от коалицията. В същото време Мелони оглавява държава с третата по големина икономика в Европейския съюз. Освен това тя е един от малкото настоящи лидери, които успяха да укрепят позициите в Европейския парламент. Освен това като италиански премиер оказва влияние върху позицията на Унгария, която ще председателства Европейския съюз за шест месеца от 1 юли.

Така че ще има събразяване с нейната позиция . А и екипът й открито заявява, че би искал да получи поста вицепрезидент на Европейската комисия, който да контролира икономиката, индустрията и финансите на ЕС. Освен това вече има кандидат – настоящият министър по европейските въпроси Рафаеле Фито. Впрочем Мелони не участва в преговорите, които одобриха новите висши служители на ЕС. Това беше условие на либералите от Renew и лявоцентристката S&D, които обещаха да не подкрепят фон дер Лайен, ако тя сключи сделка с италианския лидер. Според Politico обаче, Италия вероятно ще получи много високо портфолио в следващата Европейска комисия.

На какво разчита Централна и Източна Европа

Кая Калас е единственият представител на Централна и Източна Европа във висшия мениджмънт на ЕС. Освен това тежестта на страни като Полша и Румъния сериозно нарасна след 24 февруари 2022 г. – началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна. Няма достатъчно висши позиции за всички, така че подобно на Италия, страните от Централна и Източна Европа ще поискат влиятелните плаващи позиции на еврокомисари.

Дълго време в дипломатическите кръгове се носеха слухове, че Полша иска да има свой еврокомисар по отбраната. Урсула фон дер Лайен предложи да се създаде такава позиция в началото на тази година. На 17 юни обаче полският министър на отбраната Радослав Сикорски публично отрече подобно желание. Една от причините за това е, че сферата на отбраната остава приоритет на всяка отделна страна. Вместо това Варшава би искала да има свой представител в посоката на разширяването на ЕС и политиката на съседство. Дълго време тази позиция беше лишена от смисъл, защото преди пет години никой не очакваше, че разширяването отново ще бъде на дневен ред. Но когато започнаха преговорите за присъединяване на Украйна и Молдова, разширяването стана спешно. Други страни от Централна и Източна Европа се надяват да си осигурят еврокомисар по транспорта. Тази посока е ключова за тях от гледна точка на увеличаване на търговските обеми с останалата част от ЕС.

Сред новите лидери на Европейския съюз няма открито антиукраински настроени лица. Кая Калас и Урсула фон дер Лайен дори могат да бъдат наречени до известна степен адвокати на Украйна в ЕС. Въпросът обаче е какво могат да постигнат на позициите си през следващия мандат в условията на постоянно намиране на компромиси.

Р.Р.При написването на материала са използвани материали от изданията Politico Europe, португалския Observador, германския Frankfurter Allgemeine Zeitung и коментарите на анализатора от Западния институт в Познан Виктор Савинка.

Прев. от укр.

* Оригинално заглавие:Старi новi обличчя. Хто стане новими главами Эвросоюзу та чего вiд них чекати, Роман Кот, РБК-Украйна

error: Свържете се с автора за разрешение!!