COVID-19, ДЪРЖАВАТА И НИЕ

коронавирус и държавата
Време за четене: 4 минути

Днес ние изживяваме един от онези върховни мигове, когато имаме нужда от национално единение, от кураж и от солидарност. Затова всеки трябва да се съсредоточи в онова, което се изисква от него като просветен български гражданин. Като гражданин, който се иноформира ежечасно за мерките и указанията на Националния оперативен щаб, на МВР и на Прокуратурата. Това има отношение към необходимостта да преустроим и да организираме живота си по друг начин, наложен ни от тази екстремална ситуация, която ни прави свидетели на адекватните действия на българското правителство – с всичките налични ресурси и системи.

Правителството на Бойко Борисов е българското правителство, на което му се налага да преустрои изцяло дейността си по начин, който да позволява спешно и незабавно вземане на решения. Тези решения засягат функционирането на всички системи и на държавата като цяло. Те са обърнати към гражданите и техния живот. В този процес ролята на всяка от трите власти е много важна. Целият процес трябва да бъде обезпечен чрез институциите и с участието на голям човешки ресурс, чието здраве също ще трябва да бъде съхранено. Това изпитание постави преждевременно върху нови релси цели системи, като образователната, електронното управление и т.н. Приоритет е укрепването на здравната система и нейната готовност да посрещне всички предизвикателства, и да бъдат минимизирани щетите, свързани с човешкото здраве и живота на българските граждани.

Колкото до мерките, тяхното финансово изражение за компенсиране на загубите, както и съхраняването на работната сила, днес правителството представи конкретизация на някои от най-належащите. Целта е да се търсят възможности стопанският живот да продължи, като в същото време се окаже подкрепа на икономическите субекти с най-големи затруднения. Целта е максимално плавно да се премине през сегашната криза, а после – през икономическата. Според министър Горанов няма пречки за стопанската дейност, но трябва да не се допуска струпване на хора на едно място. Целта е държавата да участва в съхраняването на човешкия ресурс като работна ръка и заетост. На днешния брифинг бе съобщено и за финансови пакети с 0% лихви. Беше казано още, че рестриктивните мерки не трябва да се подразбират като свръхограничителност, що се отнася до отделните стопански дейности. Рестрикции има най-вече в сферата на услугите – ресторанти, дискотеки и т.н. Нови мерки ще продължат да се набелязват в съответствие с развитието на ситуацията. Бизнес и държава ще трябва да продължат да работят солидарно – всеки със своите отговорности, защото държавата в никакъв случай не може да замени стопанската дейност, така както се чува в популистките изсилвания на БСП и на президента.

Така че и в тази ситуация има познати “герои”, които използват битката с коронавируса за извличане на политически дивиденти. Внезапните “активности” на президента – срещите му с представители на бизнеса и със синдикатите, както и медийните изяви на неговите “трубадури” (като бившия му началник на кабинета и настоящ евродепутат) са опит за извличане на политически дивиденти от това изпитание, пред което сме изправени като нация и държава. Целта е позната – да продължат с внушенията за мечтана от тях политическа криза и падане на правителството. Тези хора нямат задръжки, когато става въпрос за власт на всяка цена! Надявам се, след като сами чухте от връх Шипка как президентът се присмя на COVID-19 с политически привкус, определяйки го като манипулация, днес да не сте повярвали на неговата “искрена” загриженост за безнеса?

Продължавам да не разбирам как може да има още наши сънародници, които да не са разбрали сериозността на това, което ни се случва и което ще ни се случи. В условията на извънредно положение за правителството най-важно са хората. Цивилизационният избор е да бъде опазено нашето здраве и да бъде съхранен човешкия живот. Затова днес на всички нас – държава и граждани, ни е необходим “хладен” разум и противопоставяне на всякакви популистки мераци. Има бюджет, има и държава. Приоритет е с мерките да бъде задържано стремителното изкачване на кривата на разпространяването на инфекцията и да бъде улеснен живота на българските граждани в условията на пандемията. Иначе истината е, че ние дълго ще продължим да живеем с този вирус около нас и в нас. Не знаем колко дълго ще продължи тази криза, и заради това правителството катo добър стопанин трябва да предвиди буфери за основните бъдещи разплащания – пенсии, заплати… От нас се иска като граждани да не забравяме, че войната срещу COVID-19 е, и ще остане за неопределено време нашата солидарна битка – на гражданите и на държавата. Нашата държава! Държавата, която е вече време да се научим да обичаме…..

error: Свържете се с автора за разрешение!!