ИДВА ЛИ КРАЯТ НА БСП

краят на БСП
Време за четене: 5 минути

Научавам от медиите, че на днешния пленум лидерката им произнесла реч, в която нито веднъж не е споменала нито думата социалист, нито ПЕС, нито Тимерманс. Бяга ли БСП от самата себе си? Този пленум ли е последната стъпка към ликвидирането на БСП като социалистическа? Наистина ли Нинова се оказа “троянския кон”, който ще доубие Столетницата? Късогледство ли е причината, че социалистите в тази партия не виждат как от нея остава само обвивката, от която някой само се възползва като примамка за досегашния електорат, вярващ в социалистическата идея. Оцеляването на “новата линия” на сегашната лидерка ли е оправданието да се подкрепят авторитарни решения, които са в дълбоко противоречие с традициите на социалистическата партия. Кой се крие зад анонимното “ние трябва да възстановим изконните ценности на Европа – социална справедливост, солидарност, свобода, равни права и възможности и достойнство за всички европейски граждани”? Няма го „ние, социалистите”, не се споменава и ПЕС.

Ами как иначе! Няма ги социалистите! А и изглежда не са останали кой знае колко много в нея, че да се противопоставят на тази чистка, стартирала още в началото на новото лидерство. Пък и предложението било за Йончева да оглавява! Само с нея щели да са “алтернатива на обезверения българин”! Щели да го спасят от неговата “болка, заради липсата на справедливост и гигантската ненаказана корупция”. Е, тук вече Нинова е самокритична, имайки предвид времето на приватизирането на “Техноимпекс” и на всички онези стопански обекти на т.н.зрял социализъм”, които бяха ограбени от нейните социалистически другари, когато сами си “наливаха основите” на техния капитализъм! Така в годините на техните управления те превърнаха корупцията в държавна политика и ограбваха народа, пълнейки собствените си джобове, пазарувайки за себе си апартаменти и гаражи… Тогава задкулисието действаше като държавна политика. Управляваха ни всякакви коалиции – само и само крадците да продължат да са във властта и наказани да няма. Нямаше програми, нямаше идеи, но имаше планирани банкови фалити, обръчи от фирми, дълги опашки за сирене и хляб. Нямаше морал, но имаше сговор “да не сдадем властта”. Имаше сделки и схеми, спиране на европейски фондове, ОЛАФ и “братко”. България наистина се бе превърнала в евтина търговска борса – печелеха само корумпираните, а магистрали нямаше, детските градини бяха разпродадени, но пък се правиха крайпътни чешмички с европейски пари.

Докладът й бил нещо като илюстрация на двете понятия – лъжа и фалшиви новини. Битката с корупцията била тяхна кауза – “смело разкрихме злоупотреби в Хасково, строителството на оградата, строителството на пътищата и много други конкретни случаи, които разклатиха властта”. Е, не мога да не я похваля пак, заради нейната самокритичност! Обобщавайки за гнева на хората, тя не пропуснала да ни подсети даже за кражбите на плочки (има предвид паветата, задигнати от партийния секретар-социалист) и за парите от пропаднали проекти, усвоени от кметове-социалисти. А в същото време, докато някой от техните кметове злоупотребяват, по време на управлението на ГЕРБ с европейски пари се строяха и се строят магистрали, детски градини, болници, училища, спортни зали, благоустрояват се селища…

Според думите на Нинова, евроизборите “са съдбоносни за страната и за БСП. Пред нас има реална възможност да управляваме и да променим България. Знаете от първо лице колко огромна е нетърпимостта към режима на ГЕРБ и на Борисов.” Е, чак пък режим, и при тая сЛободия! Та затова и им трябвало знамето Йончева – “знаме на свободата и справедливостта”. Според публично достъпната информация, това лице е само депутат със снет имунитет и с парична гаранция, а срещу нея се води досъдебно производство за пране на пари и е свързана с някаква обща офшорка с Цветан Василев и… Имаше още – пише го в медиите. Това, което не го пише и го чуваме от партийната лидерка е, че била станала лице на битката срещу корупцията, защото “нейните разследвания за корупцията стигнали до европейските медии и институции. Тя е в контакт с ОЛАФ, ГД “Конкуренция”, ГД “Вътрешен пазар, промишлени предприятия и МПС по въпросите на обществените поръчки“. Ама и аз преди време имах контакти с ОЛАФ! А Станишев – ряпа да яде с неговите контакти! И още важни аргументи, заради които той може и да изгуби първото място в листата – Ленчето „е смела, задълбочена, педантична (спомням си за майката на моя позната, която си миеше ръцете толкова често, че се бяха изранили), политик и журналист, борец срещу корупцията, защитава свободата на словото и независимата журналистика.” След такава характеристика ще трябва да ви се е изяснило защо се разиграваше целия този сценарий с натрапеното присъствие на въпросната депутатка – ами трябваше просто да се случи онова наслагване върху вашите възприятия, така че да се стигне до впечатлението за развяващото се “знаме срещу корупцията”. Ама това знаме наистина си остава знаме, но знаме-символ на корупцията! Много забавно наистина! Затова пък то много ни напомня сценария за избора на сегашния президент – неизвестен, безпартиен, далеч от политическото статукво, без политически опит, без държавнически знания и умения, но затова пък много подходящ за държавен глава. Затова сега му берем гайлето!

Социалистическа партия ли е БСП! Застава ли тя зад ПЕС и зад кандидата й Тимерманс, който ясно декларира, че ще наложи Истанбулската конвенция във всички европейски страни? Накъде върви БСП – след пълната изолация дойде ли време и за пълното й обезличаване? Опитът й да превърне евроизборите в парламентарни – симптом ли е на политическа слабост и на отклоняване от същинския дебат за бъдещето на Европейския съюз? Съществуват и много въпроси, свързани с нейния политически образ и идеология, предвид изолацията й от ПЕС и от Социалистическия интернационал, от парламентарния живот и от останалите политически субекти в страната. Едно е ясно, някой разполага с БСП като с “Техноимпекс”… Да не забравим и “вредната тенденция, която я отделя от европейските социалисти – краен радикализъм и национализъм, а когато левицата се опитва да бъде по-патриотарска от националистите, тя не печели, а само ги легитимира“, категоричен е Станишев.

Станишев или Йончева! За нас има значение само един факт – социалистите си отидоха от българския парламент. Ха, дано – и от политическия живот на България!

error: Свържете се с автора за разрешение!!