ЗА МАГНИТСКИ И ЗА ОЩЕ НЕЩО

Време за четене: 6 минути

Кой е Магнитски? Сергей Магнитски е московски адвокат, а сред клиентите му е и фирмата Hermitage Capital Management на американския предприемач с британски паспорт Уилям Браудър, който от края на 1990-те години е сред най-големите инвеститори в тогавашна Русия. Впоследствие обаче Браудър изпада в немилост и получава забрана за влизане в страната. Самият той се определя като „враг номер 1 на Путиновата държава“. През 2007 година неговата фирма е претърсена заради съмнения за укриване на данъци. Тогава адвокатът Магнитски проучва и разкрива корупционна схема, чрез която данъчната полиция е отклонила 5,4 милиарда рубли. Въпросните пари по-късно били препрани през една скандинавска банка в балтийските страни. Това очевидно не се харесва на властта и през 2008 година самият Магнитски е задържан по обвинение за укриване на данъци. Арестуван е и прекарва почти една година в следствения арест, където здравословното му състояние се влошава. Впоследствие 37-годишният Магнитски умира . Според официалната версия причината за неговата смърт е сърдечна недостатъчност, но близките на Магнитски се съмняват в това. През август 2019 Европейският съд за човешките права постановява, че по време на задържането си Магнитски не е получил необходимата медицинска помощ. Освен това обстоятелствата около неговата смърт не са били съвестно проучени.

По-късно американският сенатор Бенджамин Кардин подема инициатива за налагане на санкции срещу отговорните за смъртта на Магнитски. В края на 2012 година, по времето на президента Барак Обама, американският Конгрес гласува т.нар. закон „Магнитски“. Мярката предвижда замразяване на банкови сметки и налагане на забрани за влизане в САЩ. Първоначално в списъка със санкционираните лица фигурират само имената на малко известни служители от системата на правосъдието в Русия, които, според американските власти, имат отношение към смъртта на Магнитски. През 2016 година е приет изцяло нов вариант на закона, който вече не се отнася само до Русия. Новият закон дава право на американското правителство да предприема МЕРКИ СРЕЩУ ЛИЦА В ЦЕЛИЯ СВЯТ, ЗА КОИТО ИМА СЪМНЕНИЯ, ЧЕ НАРУШАВАТ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА. На основата на този закон са налагани санкции, например, срещу чеченския лидер Рамзан Кадиров, както и срещу лица, замесени в убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.

Списъкът „Магнитски“ по начина, по който той се прилага в момента е наистина отклонение от съществото на случая „Магнитски” и е изкривяване с адаптивни политическа цели. Ще ви го кажа направо – инструмент за директно политическо вмешателство във вътрешните работи на други държави и за разширяване на политическо влияние. И нещо повече – този списък е изкусителна възможност за местни келипираджии от маргинални политически партии да го използват като повод за удобни интерпретации и политически атаки срещу опонентите. Нали сте наясно защо точно сега се появява този списък – в самото начало на активната предизборна кампания? Един сигнал да наискачат от дупките си всякакви пропагандатори от всякакъв калибър и готови да загърбят истината за печелене на електорална подкрепа на цената на битката за обществените нагласи. Хибридки дебнат от всеки ъгъл на ефира. Не ми е известен друг народ – както казва моя позната, който да изпитва удоволствие от това да дъвчи себе си.

И за да сме наясно, считам за необходимо да припомня или да кажа на тези, които не знаят, че моята публична позиция по отношение на вътрешнополитическия ни живот е известна, както и към българската правосъдна система – също. Безкомпромисна съм. Познавам ги отвътре, заради дългогодишни сблъсъци в търсене на справедливост. И то справедливост на основание на българските закони и на българската конституция. Затова и в конкретния случай не мога да приема политически агитатори да манипулират общественото съзнание с погрешни интерпретации на списъка „Магнитски” – само и само да удовлетворят определени техни политически интереси в условията на предизборна кампания.

Ще се задоволя само с напомнянето, че съгласно европейското законодателство този списък няма юридически последствия за европейските граждани, каквито сме и ние, защото законодателството на трети страни не действа на територията на ЕС. Пример в тази връзка е Делегиран регламент (ЕС) 2018/1100 на Комисията от 6 юни 2018 г. за изменение на приложението към Регламент (ЕО) № 2271/96 на Съвета относно защитата срещу последиците от извънтериториалното прилагане на законодателство, прието от трета страна, и действията, предприети на основание това законодателство или произтичащи от него. Нещо повече – посочването на лица в този списък не е резултат на решение на американския съд, а по същество е политическо решение и това потвърждава разбирането ми за политическите цели, които се преследват.

Ако си спомняте имаше и български опит за съставяне на „черен списък”. Публикуваната по време на предишно служебно правителство чepнoвa нa пpaвитeлcтвeн пpoeĸт, чиeтo aвтopcтвo ниĸoй нe посмя да пpизнaе – дa ce cъздaдaт бългapcĸи нopми, ĸoитo дa пpиличaт нa aмepиĸaнcĸия зaĸoн „Maгнитcĸи“, ĸaтacтpoфиpa. B бългapcĸия eĸвивaлeнт нa „Maгнитcĸи“ cъщo ce пpeдвиждaxa cпиcъци, в ĸoитo трябваше да бъдат вĸлючвaни лицa, зa ĸoитo имa cъмнeния, чe ca ĸopyмпиpaни. Peшeниeтo ĸoй щe пoпaднe в тяx тpябвaшe дa взимa Meждyвeдoмcтвeн cъвeт c пpeдceдaтeл миниcтъpa нa финaнcитe и c члeнoвe зaм.-миниcтpи нa пpaвocъдиeтo, вътpeшнитe и външнитe paбoти, иĸoнoмиĸaтa и индycтpиятa, пpeдcтaвитeли нa HAΠ и ДAHC въз ocнoвa нa дaнни зa пpecтъплeния и дp. Имyщecтвoтo нa пoпaднaлитe в cпиcъĸa мoжeшe дa бъдe зaпopиpaнo и oтнeмaнo. Зaпиcaнo бe cъщo, чe зa тяx дa нe вaжи бaнĸoвa, тъpгoвcĸa, дъpжaвнa или cлyжeбнa тaйнa и пp.

Идeятa, чe тaĸa щe бъдe cъздaдeнa нopмaтивнaтa ocнoвa за признаване на списъците „Магнитски” ce пpoвaли. Юpиcтитe ĸaтeгopичнo oтpeĸoxa пpeдвидeнoтo в пpoeĸтa oтнeмaнe или зaпopиpaнe нa имyщecтвo бeз cъдeбнo peшeниe и бeз пpoцeдypa, ĸoятo дa гapaнтиpa пpaвaтa нa зaceгнaтитe. Πpeдpeĸoxa, чe eднo пoдoбнo peшeниe нapyшaвa мeждyнapoднитe cтaндapти и би „ĸaтacтpoфиpaлo“ пpeд Eвpoпeйcĸия cъд пo пpaвaтa нa чoвeĸa в Cтpacбypг и пpeд Cъдa нa Eвpoпeйcĸия cъюз в Люĸceмбypг. В същото време по жалби на лица от предишен списък „Магнитски”, се произнесоха два различни петчленни състава на ВАС, които постановиха, че т.н. “черен списък” на тогавашното служебно правителство е нищожен.

Не съм адвокат на никое от посочените в последния вариант на списъка. Ако те са извършили нещо противозаконно – работа е на българската правосъдна система да го удостовери и да се произнесе. А както разбрахме от заместник-главния прокурор Сарафов, четирима от тях са вече нейн обект. Впрочем, ако има известно предположение за тематична свързаност между причините за включването на някои от посочените с препратка за корупционни практики и за евентуално обслужване на руски интерес В МОМЕНТА (тъй като на ход е санкционен режим), то за това също са необходими ФАКТИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА НАРУШАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ И НА КОНСТИТУЦИЯТА. А по случая с фигурирането на името на Владислав Горанов ще се съглася с мненинето на заместник-главния прокурор, че за повдигане на обвинение не е достатъчно само едно „свидетелство” – при това на обвиняем, който се укрива от действието на закона. А аз ще добавя още, че не е достатъчно и „свидетелството” на премиер, който черпи „факти” от Гугъл. И „въоръжен” с тях, да влиза в качеството на свидетел, на съдия, на арестуващ, който лично ръководи незаконен арест на политически опонент. Впрочем, оценявам и за абсолютно некоректно представители на ГЕРБ да говорят за Горанов като за “лицето”, бързайки публично да се дистанцират от него!!! И ще спра до тук, за да не отворя нова тема и така да засегна по-голям кръг от хора.

error: Свържете се с автора за разрешение!!