90 ГОДИНИ ОТ ГЛАДОМОРА ПРЕЗ 1932 – 1933 ГОДИНА

Гладомор
Време за четене: 4 минути

Най-трагичният измежду трите периода на изкуствено предизвикан глад в Украйна -1921-1923, 1932-1933 и 1946-1947

На 25 ноември Украйна и светът почитат паметта на жертвите на Гладомора. Тази дата е посветена на събитията от 1932-1933 г., когато според различни оценки от 7 до 10 милиона души умират от глад в Украйна в резултат на политиката на Съветския съюз за изкупуване на зърно и колективизация.

Тази година Украйна и светът отбелязват 90-ата годишнина от Гладомора от 1932-1933 г. в Украйна. Гладът от 1932-1933 година е най-трагичният измежду трите периода на изкуствено предизвикан глад -1921-1923, 1932-1933 и 1946-1947 , тъй като масовото физическо изтребление на украинските производители на зърно е умишлен терористичен акт на тоталитарния кремълски режим. На този ден в Украйна се провежда кампанията „Запали свещ“, като поставянето на запалена свещ на прозореца символизира паметта за жертвите. Възпоменателни прояви се провеждат и в областите и градовете.

В резултат на изкуствения глад, планиран и предизвикан от Кремъл, изчезват не само голям слой заможни и независими земеделски предприемачи, но и цяло поколение земеделско население, което обработва земята си. Освен това са подкопани социалните основи на нацията, нейните традиции, духовна култура и идентичност.

И това е така, защото съветският режим на Сталин прилага план за унищожаване на част от украинската нация, който беше маскиран като план за предаване на зърното на държавата. Става дума за пълно изземване на всички зърнени запаси, а след това и за конфискация на други продукти и имущество. А на онези, които отказват да откликнат им са налагани глоби за неизпълнение на плана за доставки. На украинците им е забранено да напускат местоживеенето си и така са били блокирани да останат на територията на Гладомора. Дълго време съветските управници крият факта, че украинците умират от изкуствен глад. Най-засегнати са били бившите Харковска и Киевска области (сега Полтавска, Сумска, Харковска, Черкаска, Киевска, Житомирска). Те са 52,8% от починалите.

През 2003 година Върховната Рада на Украйна признава Гладомора за акт на геноцид, а през 2006 г., е приет закона „За Гладомора от 1932-1933 г. в Украйна“. В него се казва, че събитията от 1932-1933 г. са геноцид на украинския народ. А през 2003 г. 58-ата сесия на Общото събрание на ООН приема „Съвместно изявление по повод 70-ата годишнина от големия глад от 1932-1933 г.“. В документа това е определено като национална трагедия на украинския народ. 64 държави-членки на ООН гласуваха „за“.

Естония стана първата страна, която признава Гладомора за акт на геноцид срещу украинския народ през 1997 година. През 2003, 2005, 2006, 2007 и 2008 г. към него се присъединяват Австралия, Ватикана, Грузия, Еквадор, Колумбия, Латвия, Литва, Мексико, Парагвай, Перу, Полша и Унгария. Страни като Андора, Аржентина, Испания, Чили и Израел в официални призиви осъдиха Гладомора и го нарекоха „акт на изтребление на човечеството, извършен от тоталитарния сталински режим“. През 2023 г. Украйна беше подкрепена за признаването на Гладомора от:България, Камара на представителите на Белгия, Сенат и Национално събрание на Франция, Словения, Великобритания, Люксембург, Хърватия, Словакия, Холандия, Италия, Парламентарна асамблея на Съвета на Европа, Уелс, щат Айова, Щат Ню Йорк, всички канадски провинции.

На 1 фувруари българският парламент обяви Гладомора в Украйна през 1932 и 1933 г. за геноцид с мнозинство от 134 гласа “за”, 25 “против” и нито един “въздържал се”. Решението бе взето след обединяване предложенията на ГЕРБ-СДС и ДБ. С него всяка последна събота на ноември се отбелязва за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора.

Срещу обявяването на Гладомора за геноцид се обявиха парламентарните групи на “Възраждане” и БСП, които гласуваха и срещу изпращането на боеприпаси и оръжие за Украйна. Тогава украинският президент Володимир Зеленски изрази благодарността си към България, че е обявила Гладомора за геноцид: “Българският жест на солидарност винаги ще се помни в Украйна”, написа тогава той в Туитър.

И до днес Кремъл крие точния брой на жертвите. Тогава било забранено да се записва реалния брой смъртни случаи, а на лекарите – да записват, че причината за смъртта е изкуствено предизвикания глад. Нещо повече – всички книги за регистрация на смъртните случаи били прехвърлени в специален отдел на ГРУ. Едва в най-ново време и в резултат на проучване на открити тайни списъци в някои селски съвети на територията на най-засегнатите региони, може да се видят списъци с официални данни за жертвите, а сред тях са цели семейства.

Поклон пред жертвите!

Снимка: Wikipedia

error: Свържете се с автора за разрешение!!