КАКВО Е НАМИСЛИЛ БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ – 1

българският президент
Време за четене: 3 минути

Вие спомняте ли си какво каза българският президент в обръщението си към депутатите в началото на парламентарния сезон? Аз си спомнят само едно нещо, за което той ми напомни вчера, когато се срещна с българи в САЩ, по време на настящето му посещение.

Напомням ви, че в обръщението си към депутатите Радев каза, че много българи са в чужбина, и за да са съпричастни към нашия обществено-политически живот, трябва да им се даде възможност да участват в политиката с натрупаните при други условия знания и опит. Тогава аз си казах, че кой им пречи и по кой закон не им се дава такова право? Всеки от тях може да се върне и да си учреди партия или да е член на партия, а конституцията му дава още много други възможности това да го прави. И така приключиха моите съждения. Задоволих се с умозаключението, че това е още едно повторение на клишето как да върнем българите от чужбина и вариация на любимата тема за социалистите – демографската криза.

От репортажните излъчвания за въпросната среща на Радев с българите в САЩ, става ясно, че президентът, оставайки верен на популизма си в услуга на собствения рейтинг, прави втора стъпка. Дори и непрофесионалист в областта на правото, веднага би я определил като некомпетентност, абсурдност и много опасна за националния суверинитет. Радев засегна темата за правото на българи по рождение, придобили двойно гражданство, да могат да се кандидатират за народен представител, президент и вицепрезидент. Това кореспондира с чл. 65 ал. 1, чл. 93 ал .2 и чл. 94 от Конституцията на РБългария.

Ха, сега си представете абсурдноcтта как един българин с двойно гражданство е депутат, президент или вицепрезидент на РБ! Знаете, че и в България, и в която и да е друга държава по света, гражданството води след себе си и права, и задължения… Представете си главнокомандващият на българската армия, т.е. българският президент, да е гражданин с двойно гражданство. Той е и този, който назаначава и освобождава висшия команден състав, оглавява КСНС и т.н. Отправям ви само това предизвикателство! И само ще добавя, че Конституцията е първата отбранителна линия за опазване суверинитета на държавата, а българският президент посяга към нея по начин, който саботира националната сигурност в нейните основи. А и тези промени засягат парламентарната република и не са ли те в правомощията на Велико народно събрание.

Вече съм написала статията, с която смятам да оборя абсурдността и безумието на подобно предложение, което ще подкрепя със сега съществуващите конституционни текстове и с решения на Конституционния съд. Ще изчакам внасянето на мотивираното предложение в парламента и тогава ще я публикувам. В нея ще стане дума и за това как клишето “Да върнем българите от чужбина” се използва за прокарването на популистки идеи и колко опасно е, когато те са абсурдни. А и струва ли си да искаме някой да се откаже от избора си да живее другаде по света, ако този свят вече е едно голямо село и ние дълго време сме живяли от източната страна на Берлинската стена? А и нека не бягаме от дебата – кой кога е напуснал България, и поради какви причини…

Към втора част–>

error: Свържете се с автора за разрешение!!