БЪЛГАРИЯ НА ВТОРО МЯСТО В КЛАСАЦИЯТА НА SUMO FINANS

Sumo Finans
Време за четене: 3 минути

Тези дни попаднах на класацията на норвежката компания Sumo Finans, включваща държавите, които се справят най-добре по отношение на финансите. Факторите, които са взети предвид са среден годишен доход, брой отработени дни, пенсионни доходи и данъци. Sumo Finans Private Limited e частно дружество, което е класифицирано като неправителствена организация с регистрация в RoC-Делхи. Показателите, по които се извършва рейтинга са среден годишен доход, работни часове, средна пенсия като % от трудовото възнаграждение преди пенсионирането, размер на данъка върху личните доходи, ДДС и размер на корпоративния данък. В първата десятка са Швейцария, България, Люксенбург, САЩ, Исландия, Норвегия, Унгария, Нидерландия, Румъния и Австрия.

От таблицата към публикацията в сайта на компанията се вижда, че на първо място в класацията е посочена Швейцария с общ резултат 7,12 от 10 възможни точки. Средната пенсия в страната като процент от възнаграждението преди пенсиониране, е 43,7%, докато подоходният данък е 40%. Щвейцарците работят средно по 1590 часа годишна, а размерът на ДДС е най-ниският – 7,7%.

България заема второ място с общ резултат 7,06 точки от 10 възможни. Средният годишен доход е 9 570 долара, а средният брой работни часове годишно – 1 644. Средният размер на пенсиите, като процент от трудовото възнаграждение преди пенсиониране е 89%. Подоходният и корпоративният данък са по 10%, а ДДС – 20%. От посочените в класацията държави България има най-ниския корпоративен данък, а заедно с Румъния – най-ниския подоходен данък. За сравнение, най-висок размер на подоходния данък е на Австрия, която е на десето място c 55%.

Люксембург и САЩ се позиционират на трето и четвърто място. Данъците в тези държави са високи, но и доходите им са високи. В Люксембург средният годишен доход е 73 910 долара, а подоходиният данък е 45,78%. Средногодишният данък в Люксембург е близо 25%, докато в САЩ е 21%. Унгария заема седмо място с подоходен данък 15%, ДДС-то й е 27%, но има нисък размер на корпоративния данък – 9%. Румъния е класирана и е на девето място с 5,58 точки. В сравнение с България тя има по-голям среден годишен доход от 12630 долара, а обяснението вероятно е в повечето работни часове – 1806 и високия размер на корпоративния данък – 16%.

Показателите, които компанията е подбрала, са симптоматични за възможностите и условията за инвестиране в една държава. Няма да е излишно, когато чуете от някой популист да повтаря опорката “колко сме бедни”, добре ще е да му напомните, че най-важно е всички да работим за просперитета на България. През последниите десет години при управлението на ГЕРБ условията за инвестиране се промениха значително. Затова моят съвет е да не се поддавате на популизма и на фалшивите новини, въпреки че днес е трудно да откриете балансирано информационно отразяване. Ползвайте източници и четете автори, на които вече сте се доверили.

Р.Р. Проверих в Гугъл кой и как е отразил тази информация– само сайта profit.bg

Източник: sumofinans.no

error: Свържете се с автора за разрешение!!