МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ „STOP HATE SPEECH“

Време за четене: 5 минути

5-6 декември 2022 г.,София

Прокуратурата на Република България, съвместно с Европейската еврейска асоциация, организират Международна конференция на тема „STOP HATE SPEECH“, която се провежда на 5 и 6 декември 2022 г. в гр. София.

Събитие от подобен мащаб се провежда за първи път у нас и в него участват главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и региона, висши духовници от различни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, академичните среди, правозащитници, граждански активисти. Основната цел на конференцията е да създаде платформа за обмен на опит и добри практики, които да спомогнат за ефективно и навременно противодействие на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и срещу подбуждането и извършването на престъпления от омраза. Това е най-мащабният форум, засягащ човешките права,а негов домакин е Иван Гешев – главнен прокурор на България .

Международната конференция беше открита от главния прокурор на Република България Иван Гешев. С приветствие към участниците се обърна вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, служебният министър на правосъдието Крум Зарков, равин Менахем Марголин, председател на Европейската еврейска асоциация, представители на изпълнителната и на съдебната власт.

С видеопослания към участниците във форума се обърна Манфред Вебер – председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, Илхан Кючюк, европейски депутат от Групата „Обнови Европа“ в ЕП и съпредседател на Европейските либерали, Адриан Васкес Лазара – председател на Комисията по правни въпроси в ЕП. Вебер се обърна поименно към Гешев като домакин на форума, което е ясен знак за подкрепата, с която главният прокурор се ползва в една от водещите институции на Европейския съюз, а именно – Европейският парламент. Председателят на ЕНП в ЕП се обърна поименно още и към вицепрезидента Йотова и министър Зарков. „Речта на омразата не засяга една или друга държава членка на ЕС поотделно. Речта на омразата е заплаха за правилното функциониране на нашето демократично общество и подкопава нашите ценности като уважение и солидарност. Поради тази причина трябва да се направи повече на европейско ниво“, каза в приветствието си Манфред Вебер.

Председателят на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент Адриан Васкес Лазара също отправи поздравления към българската прокуратура и Европейската еврейска асоциация за провеждането на високия международен форум в София. „Европа означава мир, човешки права и цялостно обединение за постигане на по-добър свят за всички. Омразата е точно обратното. Трябва да се изправим заедно срещу този ужасен социален бич и да се борим за силни правни решения“, каза той в обръщението си към участниците в събитието.

По покана на главния прокурор Иван Гешев участие в Международната конференция вземат: главният прокурор на Румъния Габриела Скутеа, главният прокурор на Литва Нида Грунскене, главният прокурор на Словения Драго Шкета, главният прокурор на провинция Северен Рейн Вестфалия – Германия Маркус Хартман, заместник d републиканският прокурор на Сърбия Тамара Мирович, заместник главният прокурор на Албания Тома Джано, ръководителят на прокуратурата на Одеска област – Украйна Сергей Костенко, върховни прокурори от Словакия, Чехия, Латвия и Естония, експерти от „Евроджъст“ и Съвета на Европа, ръководството на Прокуратурата на Република България и др.

Международната конференция „STOP HATE SPEECH“ ще събере на едно място духовници от четири вероизповедания. Гости на събитието са епископ Поликарп, викарий на Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Александър Мошев, представител на Апостолическия нунций у нас, главният мюфтия Мустафа Хаджи. За форума в София пристига главният равин на Нидерландия Бенямин Яков.

Лектор на събитието ще е фоторепортерът Мариса Рот, носител на наградата „Пулицър“ за отразяването на бунтовете в Лос Анджелис през 1992 г., провокирани от полицейско насилие над чернокож моторист.

Пример за нарастващия риск от престъпленията от омраза в наши дни, свързан с убийството на беззащитен човек заради етническата му принадлежност, ще представи Керен Нол. Тя е една от наследниците на Мирей Нол – 85-годишна французойка от еврейски произход, оцеляла при Холокоста през Втората световна война и убита в дома си в Париж през 2018 г. заради етническата си принадлежност.

В рамките на двудневната конференция ще се проведе дискусия за защита правата на човека и зачитане на етническата и полова принадлежност, като лектори по темата ще бъдат представители на Българския хелзински комитет, Фондация „Билитис“, активисти за правата на ЛГБТИ общността, Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ и други.

Участие в отделните дискусии ще вземат представители на академичната общност, като исторически преглед за спасяването на българските евреи през Втората световна война ще представи проф. д-р Вили Лилков, а доц. д-р Симеон Гройсман ще представи анализ на тема: „Религиозното – източник и обект на омраза в епохата на „Интернет-тълпите“. Сред участниците на Международната конференция са още доц. Ива Пушкарова, доц. Румяна Христиди, Милена Коцева, директор на дирекция „Процесуално представителство пред ЕСПЧ“ в Министерство на правосъдието, Юлия Дандолова, изпълнителен директор на организацията на евреите в България „Шалом“ и други.

Програмата на събитието е разпределена в три тематични панела:

„Противодействие на престъпленията против вероизповеданията“ с модератор Александър Бенджамин от Европейската еврейска асоциация; „Защита правата и свободите на гражданите – върховенство на правото – път към гарантиране на фундаменталните права на човека“ с модератор Владимир Николов – председател на Асоциацията на прокурорите в България; „Престъпления по дискриминационен мотив – необходимостта от мерки, гарантиращи правата на представителите на малцинствени групи“ с модератор Лилия Драгоева, фондация „Билитис“.

За събитието, към което се проявява изключителен интерес са акредитирани близо 70 представители на медиите.

error: Свържете се с автора за разрешение!!