БСП – ГЛАШАТАЯТ НА ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ

кой спекулира
Време за четене: 7 минути

Вчера политологът Антон Тодоров определи поведението на лидерката на БСП като отровително”. И не сбърка. Аз ще бъда по-крайна – подобно поведение атакува  българската демокрация, към което ме навежда цялата композиционна и стилова “издържаност” на “омесените” от БСП измислени скандали. Целта й е чрез тях да замъгли успехите на българското европредседателство чрез системни “действия”.  Ръководството й арогантно се е устремило да подкопава авторитета на българските демократични институции, разпространявайки фалшиви новини за тяхната зависимост от изпълнителната власт.Генерира заблуди, засягащи принципите, касаещи функционирането на пазарната икономика и на демократичните институцииТова стана особено очевидно при последния случай, свързан с продажбата на ЧЕЗ

На всички е ясно, че БСП атакува сегашното управлениеа свалянето на правителството с недемократични средства е нейната крайна цел. Но както казах в началото, тя се цели и по-далеч – в устоите на  демокрацията, които са в независимостта на трите власти чрез тяхната институционална представителноств частната собственост и  правото на разпореждане с нея, в свободната икономическа инициатива и в регулаторните функции на държавата... Показателен е случаят ЧЕЗ, а в дейсттвията на БСП прозира опит да се влияе върху обществените нагласи. Цялата кампания трябваше да изпревари реализирането на регулаторните правомощия на държавата в определеното от закона време и чрез упълномощени за целта специализирани органи. Oпределено може да говорим за предумишлена  политическа намеса в една частна сделка, така че правителството  и лично Бойко Борисов, да бъдат забъркани по начин, който да им носи негативи.

За тази цел в публичното пространство се подхвърлят  внушения и се провокира добре режисиран скандалНа всички ни е добре известно, че енергетиката е част от нашата национална сигурност.  Aпeтитът чрез нея да се влияе на политическата стабилност, както и да се използва като инструмент за  сваляне на правителства, е изпробван нееднократно. И тъй като напоследък се задават въпроси и аз ще попитам:”Вярно ли е, че спонсор на БСП ходи на лов с друг участник в закупуването на ЧЕЗ и Нинова е агитирала за него? А какви мисли навява у русофилската партия БСП, коментирания в медиите факт, че сделката била свързана с руско-грузинска офшорна следа?”  Новината, която дойде от Чехия е, че половината от парите за сделката на г-жа Върбакова идват от офшорни фирми, свързани с Русия и част от тези фирми са описани в Панама пейпърс? Само питам. И очаквам да станем свидетели как и в каква посока ще залитне истерията на БСП. И дали вече не са им подсвирнали „да подвият опашка“ и да замлъкнат. Да ви призная – първото, което интуицията ми подсказа и което споделих, след като чух за тази сделка, бе за руска връзкаМисля, че всеки, който следи  хибридните руски набези по отношение на България, си е помислил същото…А БСП и този път се опита да изпревари, за да не е тя първата, срещу която да бъдат насочени атаките. А споменаването от мен за бумеранга, май не беше случайно.

Повече от ясно е, че БСП се опитва да ни убеди в опозиционността си чрез несъгласие, независимо от обстоятелствата и независимо от правомерното действие на законите и на демократичните принципи, върху които е изградено функционирането на демократичната държава.  Поведенческият модел на тази партия не включва гледни точки и хипотези, основани на факти и предлагане на практически  алтернативни решения. Тя не използва и механизмите за предоставяне на фактите и обстоятелствата на съответните органи, а предпочита безпринципното говорене и обобщенията по предполагаемост. Усещането по-скоро е, че действията й се целят в замитането под килима” на всичко, което  прави нея самата уязвима. С постоянното продуциране на измислени скандали, тя бърза да отклони атаките срещу самата нея – вътре и отвън, което потвърждава моята теза, че единствената й грижа е  да оцелееТя се надява да задържи електоралната подкрепа от последните избори със злоумишлени действия, насочени срещу сегашното управление.

Днес все повече българи гледат на  действията на БСП единствено като на израз на политическата й слабост. Нейните опити да влезе в ролята на конструктивна опозиция продължават все така да са неуспешни. Спекулирайки с европредседателствотосоциалистическата партия продължава да загърбва националния интерес. В момента тя се лута  в търсенето на идейна идентичностВсъщност, социалистическа или комунистическа е БСП? Един въпрос, който предпоставя следващия – защо тази партия не успя да промени  комунистическата си същност и предпочете да останe в маскарадния образ на социалистическа партия? Доказателство за съществуващото раздвоение са и коментарите, които направиха някои представители на т.н. вътрешна партийна опозиция. В деня на последния им пленум, те бяха категорични, че сегашното ръководство на БСП се опитва да използва името на социалистическата партия,привнасяйки й друга идентичност. Колкото до някаква друга идентичностразлична от споменатите, тя е по-скоро в главите на приближени до БСП социолози и политолози!

С днешната си политическа линия ръководството на БСП категорично продължава да се дистанцира от заявеното през 90-те години намерение да е част от демократичните процеси в България. Днес партията на социалистите в лицето на нейното ръководство си позволява да поставя под съмнение функционирането на демократичната институционална система. Опитите й с фалшиви новини да прокарва съмнения, касаещи тяхната независимостцели не само да засилва недоверието на гражданите към тях, но и да възпрепятства устойчивото ни социално-икономическо развитие. Достатъчно е да споменем за най-елементарната пропаганда, в която се проповядваше, че асфалт не се яде” или как лъжеше, че банките ще вземат апартаментите на онези, които дадат съгласието си те да бъдат санирани. Лъжите, подмятанията и внушенията от рода на споменатитекакто и твърдението, че независимите демократични институции са подчинени на днешната изпълнителна власт – без да се посочват факти и доказателства, е много опаснопредвид и на факта, че отделни медии лесно стават съучастници в провокирането на подобни истерии.

Известно е, че електоратът на БСП  твърдо подкрепя миналото й и затова партията разчита на носталгичната привързаност на тези хора към него. Иначе какво е оставила БСП след себе си в годините на прехода – обогатяване за своите, разруха и студени зими за чуждите, банкрут на банковата система,инфлация и дефицит на стоки от първа необходимост, недоверие към България от страна на европейските институции… Въпреки това, и днес се намират хора, които тъгуват за времето на Тодор Живков. Те продължават да са електоралното ядро, на което БСП разчита и продължава  напоително да го заблуждава с политически обещания. Тези българи са и най-податливи на манипулативното им и популистко говорене.  Те  обичат да слушат как държавата им е длъжна във всичко и как единствено БСП може да отговори на тези им очаквания, ако дойде на власт. Затова в политическата  стратегия за печелене на електорат, БСП разчита на подобни стереотипи в нагласите, както и на предразсъдъците на тези хора по отношение на частната собственостПарадоксалното е, че подобна  злоупотреба с техното доверие е на партията, която се обявява в защита на бедните и онеправданите, докато в същото време най-богатите,облагодетелствани от приватизацията и от ограбването на държавните активи и на банките, са сред тяхНе други, а представители на висшата комунистическа номенклатураи принадлежащи към известни комунистическите фамилии преди 1989 година, днес владеят икономическите  лостове за влияние върху политическата власт.

Изричането на лъжи никога не е приемливо и това е морален принцип.  Оказва се, че това не важи за БСПЗа нея  лъжите вече са част от логиката на мисленето, а това я прави много опасна за демокрациятаДоказателство за използването на подобни похвати не е само онова злополучно  изречение, изпуснато от нейната лидерка, когато тя каза, че демокрацията нищо не ни е дала. Впрочем, много са вече случаите на уж случайно изпуснати думи, или на вмъкване на изречение, което не било съгласувано с ръководството, а било “лично мнение”… И всичко това, последвано от обяснението задемократичното”  право на членовете на тази партия да изразява различна гледна точка. Едва ли се налага да напомняме за случая с дебилите”, за публичното коментиране по повод документалните доказателства за начина, по който са били източвани активите на Техноимпекс по време на приватизацията мунеглижирането на случая с депутата – търговец на гласове, “изречението” за народния съд…Твърде голям е набора от подобни примери, с които БСП демонстрира, че моралните принципи не са водещи в политическото й поведение.

Някой много погрешно съветва БСП и лидерката й (а само на нея ли), защото подобно замърсяване на комуникационната среда с фалшиви новини и лъжи, винаги се завръща като бумеранг при техните авториБългаринът днес има най-малко нужда да бъде убеждаван некоректно и арогантно, както и да се изисква от него да се съгласява с поднесената му изкривена информация. За съжаление, тя е и основния инструмент на всяка популистка партия, каквато е и БСП Застрашена от много проблеми – вътрешни и външнинейният популизъм в условията на сегашното устойчиво обществено-икономическо развитие на страната е доктрина, но и средство за собственото й оцеляване. Истината  е, че на БСП й е трудно да се справя с ролята си на опозиция. Най-важната причина за тази нейна неспособност е в дефицита на експертен и политически потенциалТой се очертава да е непреодолима  тенденция, защото за социалистическата партия истината отдавна не е ценност. Вероятно затова ръководството е избрало БСП да играе ролята на  глашатай на фалшиви новини, на лъжи и на жълтини.

error: Свържете се с автора за разрешение!!