ISW:БЯГСТВОТО НА ОКУПАТОРИТЕ ОТ ХЕРСОН ПОДКОПАВА ДОВЕРИЕТО В ПУТИН

Херсон
Време за четене: 4 минути

Бягството на руските окупатори от Херсон подхранва идеологическо разделение в Кремъл и подкопава доверието в лидера Владимир Путин. Поставена е под въпрос способността му да изпълни военните си обещания. Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на американския Институт за изучаване на войната (ISW).рест

Анализаторите отбелязват, че Александър Дугин, който е наричан идеолог на Путин, като „автократ“, „трябва сам да спаси нацията си или да се изправи пред съдбата на „краля на дъжда““ (намеква, че Путин ще бъде убит, като се позовава на „Златната клонка“ на сър Джеймс Фрейзър*, т.е. смисъла на препратката е, че кралят беше убит, защото не успя да донесе дъжд по време на суша“, обяснява докладът на ISW.

„Директната критика на Путин сред провоенната общност е почти безпрецедентна и високопоставената атака на Дугин срещу Путин може да означава промени сред руските ISWнационалистически идеолози“, посочват експерти. Институтът за изучаване на войната добавя, че на свой ред някои медийни блогъри намекват, че Кремъл е предал град Херсон, като го е „продал“, а други – че Кремъл непрекъснато предава териториите си, без да пита руснаците. „Те също поставиха под въпрос легитимността на декларираното ниво от 87% на подкрепа за руската анексия на Херсонска област“, заключават анализаторите.

Според експерти, в същото време Дугин омаловажава ролята на други лица. „Идеологът на „Русский мир“ отбеляза, че командирът на руските окупационни сили в Украйна Сергей Суровикин не носи отговорност за политическото решение за изтегляне от Херсон. Дугин подчерта също, че отклонението от идеологията не може да бъде коригирано само с публичните изказвания на автократа Путин, подчертавайки, че „лимитът е достигнат“, отбелязват от Института за изучаване на войната. Нещо повече – информират анализаторите, Дугин спомена използването на тактически ядрени оръжия, наричайки го „краят“, и отбеляза, че закъснелите промени на Русия във военната кампания не са повлияли върху промяната на хода на войната.

Според ISW пропогандисти също критикуват руското правителство. Те все повече настояват Кремъл и висшето военно командване да хвърлят всичките си сили във войната срещу Украйна. Един от тях – Владимир Соловьов, призова за пълна мобилизация, както и за уволнение на некомпетентни служители след бягството на руснаците от Херсон.
„Директната критика на Путин сред провоенната общност е почти безпрецедентна и високопоставената атака на Дугин срещу Путин може да означава промени сред руските националистически идеолози“, посочват експерти. Институтът за изучаване на войната добави, че на свой ред някои медийни блогъри намекват, че Кремъл е предал град Херсон, като го е „продал“, а други – че Кремъл непрекъснато предава териториите си, без да пита руснаците „Те също поставят под въпрос легитимността на декларираното ниво от 87% на подкрепа за руската анексия на Херсонска област“, заключават анализаторите.

Между другото, пенсионираният американски генерал Бен Ходжис прогнозира хода на войната в Украйна след освобождаването на Херсон на 11 ноември**. Той смята, че освобождаването на Херсон ще позволи на украинските военни да нанесат удари с HIMARS по руснаците, които са на подстъпите към Крим. Това ще отслаби защитата на окупаторите и ще повлияе на по-нататъшната деокупация. Това съобщи РБК-Украйна с позоваване на бившия командир на американските сили в Европа, генералът в оставка Бен Ходжис в Twitter. „HIMARS скоро ще стреля от Херсон. Подстъпите към Крим са наблизо. Това ще отслаби руската отбрана, докато „лявото крило“ на контранастъплението ще превземе Мариупол и Мелитопол до януари. Тогава започва решаващият етап от кампанията. .освобождението на Крим“, подчерта Ходжис. Той също така отбеляза, че важна роля може да изиграе предоставянето на Украйна на ракети с голям обсег на действие ATACMS, които ще позволят на украинските войски да нанасят удари от Херсон по руски военни бази във временно окупирания Крим.

*Джеймс Джордж Фрейзър (1854-1941) e шотландски антрополог, фолклорист и историк на религиите, представител на класическата британска социална антропология, с голям принос в изследването на тотемизма, магията и развитието на религиите в историята на човечеството. Автор на 12-томния труд “Златната клонка”, чиято тема е върху примитивната магия, митология, тотемизъм, анимизъм, табу, религиозните вярвания, фолклор и обичаи на различни народи.

**Военната администрация вече се завърна в града и започна да изпълнява задълженията си, а Държавната служба за извънредни ситуации организира разминиране на територията.

Прев. от укр.
Източник: РБК-Украйна

error: Свържете се с автора за разрешение!!