ТРЪМП СРЕЩУ БАЙДЪН*

Време за четене: 5 минути

Какво трябва да знаете за предстоящите президентски дебати в САЩ

Роман Кот, РБК – Украйна

На 27 юни Байдън и Тръмп ще излязат на подиума, като с хвърляне на монета водещият ще определи мястото на всеки от тях. Микрофонът на единия кандидат ще бъде заглушен, когато другият говори. Това е поуката от дебата през 2020 г. между Байдън и Тръмп, когато последният редовно прекъсваше опонента си. В един момент Байдън дори изкрещя: „Ще млъкнеш ли, човече?“.

Дебатът ще продължи час и половина. Няма да има встъпително изказване, но ще има двеминутни заключителни изказвания. Никой от тях не може да носи предварително написани бележки. На бюрото на кандидатите ще има само химикал, тетрадка и бутилка вода. Дебатът ще бъде прекъсван два пъти за рекламна пауза. По време на почивката кандидатите няма да могат да общуват с придружаващия ги екип. Въпреки това ще има място, където кандидатът може да разговаря с един придружител след дебата.

Как Байдън се подготвя за дебата

До деня на дебата предизборният щаб на Байдън ефективно го изолира от обществеността за т.н. „структурирана подготовка“. Целият процес на подготовка се ръководи от бившия шеф на администрацията Рон Клайн. Сътрудниците на Байдън не са склонни да дават подробности, но казват, че той се готви да бъде агресивен и когато описва Тръмп, може да използва термина „осъден престъпник“. Най-общо Байдън очерта стратегията си за дебат в едно скорошно интервю за ABC: „Всичко, което трябва да направя, е да чуя какво казва, да напомня на хората какво казва, в какво вярвам аз и в какво вярва той. Той е за себе си. , аз съм за държавата „. По-рано политическият стратег на Байдън Джен О’Мали Дилън каза, че президентът ще критикува Тръмп за правото на аборт, заплахите за демокрацията и плановете му за „данъчни облекчения за милиардери“.

Как Тръмп се подготвя за дебата
Тръмп има малко по-различен подход. Той вижда дебата като възможност да покаже рязък контраст с Байдън. Затова Тръмп отказва традиционните репетиции. Вместо това той се обгради с влиятелни сенатори и кандидати за вицепрезиденти, за да обсъжда въпроси, които биха могли да възникнат – от външната политика до имиграцията. Стратегията му по време на дебата беше описана онзи ден от неговия говорител Брайън Хюз в коментар за AR: „Президентът Тръмп винаги е готов да представи на американците своя опит за успех, както и слабостите и провалите на Байдън“. Той също така планира да обърне специално внимание на скандала около Хънтър – син на Байдън. Хънтър Байдън наскоро беше осъден по три обвинения, свързани с покупката на оръжие, а се твърди също, че е пристрастен към наркотици.

Каква роля играе психологията на кандидатите в дебата
В хода на дебата публиката оценява не само програмите на кандидатите, но и стила им на поведение и способността им да се държат публично. На изборите през 1992 г. това изигра жестока шега на действащия президент Джордж Буш, който се кандидатира за втори мандат. В миналото той има богат политически опит: работил е като директор на ЦРУ, постоянен представител на САЩ в ООН и посланик в Китай. Но по време на дебата стана ясно, че Буш-старши не знае много ежедневни неща от живота на обикновените американци. Според анкети след дебата значителна част от телевизионните зрители са били шокирани от маниерите на настоящия президент и са ги възприели като проява на неуважение. А неговият по-млад опонент Бил Клинтън успешно използва темата за близостта с обикновените американци, тъй като преди президентството той беше 12 години губернатор на малкия щат Арканзас. Заслужава обаче да се отбележи, че независимият кандидат Рос Перо изигра основна роля за поражението на Буш на тези избори. Той привлече някои от гласоподавателите на Буш.

Дебатът като тест за физическа издръжливост на кандидатите
Според социологическите проучвания тази година физическият капацитет на кандидатите ще бъде важен за избирателите, тъй като Джо Байдън е на 82 години, а Доналд Тръмп е на 78 години. Най-малкото и двамата кандидати трябва да прекарат повече от час в напрегнат дебат. В историята на Съединените щати вече е имало опити този фактор да се използва в дебатите. Но всичко свърши неочаквано. По време на телевизионен дебат през 1984 година, на 73-годишният президент на САЩ Роналд Рейгън му беше напомнено от кореспондента на Baltimore Sun Хенри Хюит, че е „най-възрастният президент в американската история“ (по това време), намеквайки, че това би попречило на вземането на решения в кризисни ситуации. Тогава Рейгън му отговори: „Няма да поставям възрастта като тема за дискусия по време на тази кампания. Нямам намерение да се възползвам от младостта и неопитността на опонента си за политически цели“. Публиката се възторгна след демонстрираното остроумие. В крайна сметка беше Рейгън бе преизбран за президент.

При подготовката на материала са използвани материали от CNN, BBC, Reuters и Politico, записи от президентски дебати в САЩ през 1960, 1976 и 1984 г.

(Със съкращения)

Прев. от укр.

*Оригинално заглавие: Трамп проти Байдена. Що потрiбно знати про президентськi дебати в США, Роман Кот, РБК-Украйна

error: Свържете се с автора за разрешение!!