ТЕЛЕВИЗИЯТА НАПОМНЯ ГОЛЯМА РЕКА….

телевизията
Време за четене: 3 минути

…. където всеки, когото не го мързи, изхвърля боклука си.” На снощната “Панорама” по БНТ водещият Бойко Василев, отправи репликиращ въпрос към министъра на здравеопазването – „не си ли купува фабрика на 8-ми септември“. Внушението беше, че професорът е приел да стане министър на здравеопазването в неподходящ момент. Аналогията е с държавния преврат на 9 септември 1944 година, когато комунистите дойдоха на власт след съветската окупация. Споко, Василев! Хвърлянето на “яйца и домати” от студио на БНТ срещу представители на държавността няма как да убие демокрацията в България. Тя е все още жива и работи, а на теб ще ти се наложи да дочакаш редовните избори! Но е непрофесионално подобна провокация да прозвучи от ефира на обществена телевизия. Всъщност това не е първият случай, при който в предавания на БНТ ставаме свидетели на невъздържан субективен политически тон на отделни водещи. Това е начин, с провокативен способ да бъде изразена личната неприязън или антипатия към политическата принадлежност на госта, но и доказателство, че професионалното поведение им е неприсъщо. И в подобни примери далеч не става дума за задължителния журналистически стандарт – водещият да изразява обратната на говорещия гледна точка, ако в студиото няма нейн представител.

Снощният случай е илюстрация как е възможно чрез определени журналисти и медии – непрофесионално и системно, да се омаловажава държавността и да се подкопава доверието към нея. Прави се по две причини. Eдната е, че има дефицит на професионализъм и придържане към стандартите, a другата – редакционна политика на съответната медия, която е антиправителствена и финансирана от такива съображения. Истината обаче е, че когато става въпрос за професионализъм има една червена линия, която никога не бива да се преминава. Става въпрос за недопускане на профанизиране на медийния език чрез употребата на неподходяща стилистика и бг жаргон. Слизането до нивото на уличния сленг, уважаеми водещи, работи срещу вас и задълбочава кризата в медийната среда. Тя вече не е нищо повече от познатата ни мутроверсия на българската музика от 90-те години….. И това е така, защото се бърка импровизацията, реализирана професионално, с жанра на чалгата.

Известно е, че предаването „Панорама” по БНТ се гледа от много български граждани и е разбираемо да се очаква и да се преследва формиране на обществено мнение. Но някак не върви точно тази телевизия да бъде използвана като персонално пространство от журналисти, известни с ярко декларираните си политически симпатии. Подобно смесване на лични претенции с постигането на въздействие върху обществените нагласи в определена посока, е не просто ясно изразен субективизъм, но и едностранно обслужване на политически интереси. А е известно, че в днешния свят, в който телевизията е основен източник на информация за повечето хора, това определено засяга баланса и справедливостта на демократичния процес. Иначе наистина се получава онова, което твърди Джим Джармуш – американски филмов режисьор: ”Телевизията напомня голяма река, където всеки, когото не го мързи, изхвърля боклука си.”

Който разбрал, разбрал… Аз използвах само един повод, за да напиша горните редове. А вие сте свободни да разсъждавате в…. различни смисли.

error: Свържете се с автора за разрешение!!