ЩРИХИ КЪМ ЕДИН ПОЛИТИЧЕСКИ СЕЗОН – 2

политически сезон 2019
Време за четене: 5 минути

БСП напуснаха парламента и почти три месеца отказаха да материализират доверието на избирателите. Те имаха шанса през това време да покажат, че са действаща парламентарна опозиция и могат да бъдат алтернатива. Избраха най-лесния начин за “алтернативност”, изолираайки се на “Позитано”. И в това им поведение няма нищо неразбираемо – БСП се провали като парламентарна сила и въпреки шумното рекламиране на “Визията”, не можаха да предложат на обществото отговорен дневен ред, свързан с предстоящите евроизбори. Сложно е вътрешното състояние на партията и всичко случващо се там се отразяваше на нейния публичен образ. Може би най-точно и синтезирано за разкола в партията е казаното от Станишев:”Сега сме свидетели на силово налагане на решения, което е пагубно за нашата демократичност”. На фона на тази констатация “блестяха” и всички онези сюжети – оставката на Нинова, конгреса, пленумите им. Да не говорим за спектакъла с козичките…А стратегията им, изпълнена с омраза и компромати срещу политическия опонент, претърпя крушение на изборите. И “Визията” им изтече безславно в канала. Никой така и не разбра каква е тяхната “визия” за Европейския съюз, защото тя бе изцяло сменена с “да свалим правителството на Борисовл”

Някой определи апартамент-гейт като морален казус, защото фактите в него можели да предизвикат съмнения. Главни “герои” станаха терасите. След пробива на търговския регистър, май беше дошъл реда на имотния. Покрай случая тогава, аз си спомних за депутата-социалист Спиро Гулабчев,  на когото му се налагало да ходи с вдигнати крачоли, че да се вижда как беднотията ходи без чорапи. И докато в прицела се оказаха висши държавници и политици, то техните съдници на тераси, автори на компромати и  рушители на държавността не се притесняваха, че живеят в палати, че са източвали банки, че също са купували апартамети на изгодни цени или продължават да се радват на благинките от разбойническата приватизация.

Евроизборите. Най-важният въпрос беше каква Европа искаме ние? Европа на нациите? Интегрирана и силна Европа? Eдинни срещу съвременните предизвикателства, или уязвими и податливи на вътрешни и междунационални противоречия, които могат да ни върнат към времето, когато войните бяха ежедневие. Европейският съюз не е статичен модел и той ще продължи да се развива. Интеграцията в образованието, здравеопазването, социалната сигурност и икономиките, технологиите и достъпа до научните постижения, трябва да продължат да са основен европейски ангажимент. От реформиране се нуждае технологията на вземане на експресни решения, eдинна външна политика и утвърждаването на ЕС като глобален играч по отношение на важните международни проблеми, миграцията и опазването на европейските граници, тероризма.

ГЕРБ и изборите. Представянето на политическата платформа беше добре балансиран сюжет между онова, което ЕС е за нас в сегашния мандат на ЕП и онова, което българските евродепутати поемат като бъдещи ангажименти в своята работа. Въпреки трусовете, заради апартаментгейт и ударите върху водещи чиновници и политици от средата на ГЕРБ, партията бързо се съвзе, след като сам Борисов пое предизборната кампания в свои ръце. Случилото се не се отрази на позитивното мислене през цялото протежение на кампанията. Затова и резултатите на ГЕРБ бяха разгромяващи за  БСП.

През цялото време задкулисието нямаше намерение да спре похода за сваляне на правителството. Кибератаката беше кулминацията, на която може би са разчитали. След всичката публично предоставена информация с факти за извършеното деяние, няма съмнение, че се е действало организирано и с една цел – да бъде предизвикан хаос, смут и паника сред населението. По думите на специализирания прокурор – крайната цел е била институционалната нестабилност и разпад на държавността. Това ме навежда на мисълта, че пробивът на търговския регистър, апартаментгейт, ударите срещу ключови политически фигури и висши държавни чиновници от правителството и от разследващите органи, са били само брънка от eдин по-голям замисъл – с кибератаката да бъде парализирана българската държава.

Успешно приключи сделката за изтребителите F-16. Парламентът “затвори” страницата след ветото на президента. Премиерът Борисов даде висока оценка на екипите, подчертавайки вреждебната вътрешна среда, в която се е наложило да работят. Въпреки това те са проявили сила и кураж в отстояване на националния интерес. Пак според него, това което се случи след 28 години от промените в България, е потвърждение за неотклонно следване на геополитическия избор на страната. Не закъсня и оценка за решението, която тези дни дойде от  департамента на САЩ. Сделката бе геополитическа, но БСП, НФСБ и “Воля” не я подкрепиха. Правителството не получи и никаква подкрепа от уж „десните”.

Завесата на отминалия политически сезон продължи да е вдигната, когато изскочи действието с предложението на ВСС за поста главен прокурор. Името на Иван Гешев възроди страстите на “умните и красивите”. Задкулисието ги извади отново на улицата, за да крещят срещу себе си. Срещу кого ритат? Та нали те са и “бащата и майката” на “реформите” в правосъдната система! По-скоро се уплашиха! Истината е, че кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор е надежда за всички просветени български граждани, за които справедливостта е ценност. Растящото доверие към него е израз на обществения интерес към категорични действия за постигане на справедловост при спазване на българското законодателство. Резултатите от досегашната му работа  и високата оценка от европейските ни партньори за свършеното от него към този момент, са достатъчен аргумент, че той е човекът, който ще реализира с практически действия публично декларираното: ”Време е всички, които крадяха държавата да си платят.”

След месец стартира новият политически сезон. И все пак, в преодоляването на трудностите, на предизвикателствата и на политическото напрежение, единствено нашата мъдрост ще от значениe. Що се касае до  политическите опоненти, ще използвам една любима фраза на Джак Фостър: ”Дайте им свободата да се провалят!”

Край

Към първа част –>

error: Свържете се с автора за разрешение!!