ЕК ПРИЗОВА ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ЗА УКРАЙНА

Време за четене: 2 минути

Европейската комисия призова държавите от ЕС да увеличат през следващата година финансовата помощ за Украйна. Европейският комисар по бюджета Йоханес Хан поиска това, тъй като войната на Русия в Украйна е „много вероятно“ да продължи. „Истинският въпрос е как да финансираме Украйна в случай – което е много вероятно – войната да продължи през новата година“, каза Хан. „Трябва да подкрепим Украйна, защото Украйна защитава не само себе си, но и нас, нашите ценности“, добави той.

Говорейки преди неформалната среща на финансовите министри на ЕС, Хан потвърди, че транш от заем от 5 милиарда евро за Украйна ще бъде официално договорен през следващите дни и че се надява на допълнителни 3 милиарда евро, които вероятно ще са под формата на безвъзмездни средства, предоставени на Киев до края на годината. „Трябва да има повече предвидени средства в плановете, защото финансовите нужди на Украйна до края [на годината] ще възлизат на още 3 милиарда [евро]“, каза Хан.

Той допълни, че вече са предложени допълнителни средства на Европейската комисия и изрази увереност, че те ще бъдат одобрени от страните членки на ЕС. Това лято вече беше отпуснат първият транш в размер на 1 милиард евро, тоест общо 9 милиарда евро финансова помощ от Брюксел може да стигне до Киев до края на тази година.

По-големият проблем е предоставянето на дългосрочна финансова помощ на Украйна, тъй като тя продължава да води опустошителна война с Русия, след като Москва започна пълномащабна инвазия през февруари. По-голямата част от бюджета на ЕС вече е предназначена за други разходи и Хан намеква, че в бъдеще средствата ще трябва да идват от хазните на отделните държави- членки. Хан отбеляза, че необходимото финансиране за Украйна не може да бъде осигурено изцяло от настоящия бюджет на ЕС и ще изисква „извънредни усилия“.

Бюджетният комисар също така призна, че бързото покачване на цените на енергията и инфлацията в ЕС може да повлияе на степента, в която Съюзът ще бъде готов да предостави на Киев допълнителна финансова подкрепа. „Разбира се, хората са много фокусирани върху това как да обслужват сметките си за електроенергия. Но все пак трябва да мислим и за Украйна“, каза той. „Мисля, че точно това трябва да обсъдим с финансовите министри, защото лидерите на Г-7 също поеха ангажимент, че ще подкрепят Украйна. Така че ние трябва да изпълним нашия ангажимент. И отново, това е в наш собствен интерес, защото става дума за мира и стабилността в Европа“, добави Хан.

error: Свържете се с автора за разрешение!!