НЯМА СКРИТО-ПОКРИТО

скрито-покрито
Време за четене: 3 минути

Радев отново демонстрира непознаване как функционира демократичната и правова държава. За пореден път обвини прокуратурата в неспазване на Конституцията, заради публикувания чат между него и бизнесмена П. Б. Oповестяването на есемесите никак не се нрави на държавния глава, защото много му се иска всичко около него да продължава да е в тъмнина. Скрито-покрито! Недосегаемостта му така го е окрилила, че вече се е конфронтирал с трите власти и даже с т. н. четвърта – медийната, като изключим дворцовите му трубадури и трубадурКи. Така той вече не е президент, а човек, който ни прави свидетели на неговия кошмар – чатовете!

След като вчера направо нареди на прокуратурата да покаже всички записи, което си беше неконституционно действие, той днес се върна към познатия рефрен – разкритията на прокуратурата “целят отклоняване на вниманието от тежките злоупотреби на властта”. Затова го приканваме най-после да се аргументира и да излезе от зоната на спекулациите. Най-добре ще е да подаде сигналите, с които разполага до прокуратурата. Това ще е първата му малка стъпка към дистанциране от популисткото му говорене. А колкото до това дали е допустимо публикуването на данни от досъдебното разследване, пише го в НПК и става по преценка на наблюдаващия прокурор, чл. 198. (1) и (2).

Прави ми впечатление, че тези дни опорната точка на дворцовите трубадури е да оплакват президентската съдба. Според тях, публикуването на въпросните данни представлявали “чувствителна информация, тайна и които са защитени от Конституцията и законите”. Вярно е, че информацията е чувствителна, но за каква чувствителност говорим, защото тя зависи от това кой от коя страна я преценява? За нас, като граждани, тя обслужва и удовлетворява обществения интерес – нашата потребност от прозрачност в битката с корупцията. Но кое е това, което превъзбужда чувствителността на другиТЕ, които искат корупционните практики да продължат и те да си останат “усещането”, което да отчитат социологическите агенции. А истината за корупцията да остане “тайна”. Задкулисието все така “да дърпа конците”. В името на това настояще и бъдеще ще ги чуете да спекулират и да правят безотговорни внушения: „Гешев подгони хора, които са против сегашното управление”, “действията на главния прокурор са без начала, няма принципност, няма правилa”. В същото време, един от тях си позволи да обяви спекулациите, фалшивите новини и дезинформацията за критика към управляващите.

Няма скрито-покрито! Всичко е наяве! А в края се сещам и за един латински постулат, в който има много мъдрост, етика и морал: ”Iniuriam, qui facturus est, iam facit, т. е. извършва вече закононарушение, който има намерение да го извърши”. Това го казвам между другото…., а и за онези, които обичат да анализират.

error: Свържете се с автора за разрешение!!