НУРГЮЛ – СИЯЙНАТА РОЗА НА БЪЛГАРИЯ

Нургюл Селимова
Време за четене: 3 минути

Защо Нургюл не трябва да се чувства тъжна, а горда и щастлива

В този момент тя просто има една скромна мечта: „Първо трябва да се добера до България, да се прибера у дома. През септември имам още турнири, но сега първо си мечтая да се върна у дома, където отсега знам, че ще бъда заобиколена от много хора и от много внимание. Напускам Баку едновременно тъжна и щастлива.“

Добре дошла си, Нургюл! Няма по-добро място от дома за един вицешампион на Световната купа! Ти си съвременния герой на България! Ти имаш най-голямото право – да се чувстваш горда и щастлива от постижението си! Не само България, а и светът вече чу за теб и те заобича още повече. Ти спечели сърцата и умовете ни, защото си пример как се воюва за успеха. Първо – с трупане на интелигентност, защото шахматът е интелигентна игра. Второ – с пословична упоритост да му се посветиш. И трето – нито за миг да нямаш колебание, че това е изборът на живота ти . Шахматът е знание, умение и многогодишен упорит труд.Ти добре си го разбрала и затова успехите ти не са, и няма да бъдат неочаквани.

Нургюл, тези дни ти беше пример за сила и всеотдайност. Дори в тишината на професионална вглъбеност – задължителна за шахматната игра, дали чуваше аплодисментите на подкрепа от близо и от далече? Лесно е за обяснение – шахмътът е „битка” в спора за надмощие на ума. Както и в живота – да придвижиш нещо напред означава да вземеш предвид всички възможни последствия и сценарии. А те не винаги водят до успех. В основата на този процес е въпроса „какво ще стане, ако”? Затова познанието в областта на шахмате е задължително да се превърне в знание, защото за да бъде извлечен максимум от всяка шахматна ситуация е необходимо умствено усилие. За успеха в шахмата то е водещо. Като в правото. Като в съдебната практика – “създаваш казус” и го защитаваш. А после атакуваш казуса, изграден от отстрещната страна. Истинска битка на умовете!

Нургюл, аплодисменти за ума ти и за силата да извървиш сама пътя към победата. Сама пред шахматнатат дъска и с опонента отсреща. Сама и в „оня” смисъл, в който държавата ни отново се провали. Но в случая не “мачовците” – държавници и политици, са в моя фокус, а ти. Все пак е въпрос на лични възприятия. А за нас ти си победителката във финала за Световната купа. Бъди здрава и щастлива! Ние ще продължим да аплодираме успехите ти и ще те подкрепяме, когато имаш най-много нужда от това. Защото хората, които не се страхуват от бурите и ги посрещат като предизвикателство, най-много заслужават това.

Снимка: https://bg.wikipedia.org

error: Свържете се с автора за разрешение!!