НЕ МЕ Е СТРАХ!

Време за четене: 6 минути

Улисани в усилия по сформиране на правителство, ГЕРБ подцениха “плетачите” на сюжети

Днес Главният прокурор Иван Гешев направи първото си официално изявление след атентата и след искането за оставка. Случи се нещо, което не се беше случвало през целия тридесетгодишен преход, а и едва ли се е случвало в европейски мащаб. Той започна с признанието, че може да е допускал грешки, но всичко е било в интерес на хората и на народа. Държейки в едната ръка химикалка, а в другата – оставката си, скъса я пред очите на смаяните журналисти, произнасяйки:”Не ме е страх!” Стана ясно, че часът на изявлението му не е случаен. Бил предупреден, че ако до 10 ч. Не си подаде оставката, „някой ще натисне „ентер” с някакви неща и затова трябва да прояви благоразумие”. А после ни припомни онова, което повечето от нас знаем: ”Страхливите умират всеки ден, а смелите – само веднъж.” (Джовани Фалконе)

Много стегнато и последователно Иван Гешев проследи във времето атаките на оилгархията, иа организираната престъпност и на политическите им лобисти срещу него и прокуратурата. Припомни онова, което прокуратурата направи по ограничаването на битовата и организираната престъпност. И че резултатите бяха високо оценени от Европейската комисия. Със същата успеваемост продължиха и делата за тероризъм, зловредото руско влияние и срещу организираната престъпност. Но това – според неговите думи, „не се харесваше на политическата мафия, на олигарсите, на престъпниците и на всички, които обичат да крадат от българските граждани”. Затова той се надява, че „днес това да е краят на този модел”. И че най-накрая това ще приключи – след като „политиката се опитваше внимателно да ръководи прокуратурата, а сега го прави безобразно, брутално и като тъпче европейските закони и демократични ценности.”

До тук всичко изглеждаше реално и познато. Но онова, което после чух ми беше също толкова познато. Няма значение, че героите са други. Преживяла съм го в началото на прехода. И тогава бяха замесени Главен прокурор, заместника му, прокурори от всички нива на прокуратурата….Наистина преходът не е приключил. Или миналото отново се завърна…Някой рекъл от името на друг…И когато този „друг” не е кой да е, а лидер на ГЕРБ, който даже не подозира – по неговото изявление днес, нещата с българската демокрация и правовата държава започват да изглеждат непоправими. Без никакво съмнение, на фона на усилията за съставяне на редовно правителство, става въпрос за целенасочени действия с фокус Борисов и ГЕРБ – някои, поднесени по точно определен начин на Главния прокурор, за да бъде постигнат търсения публичен ефект – да се завъртят компроматните сюжети за ГЕРБ и за Борисов. А крайната цел е да не бъде съставено редовно правителство с техния мандат, а защо не – и въобще да не бъде сформирано такова. Знаем и кой, и кои не искат това да се случи.

Всичко говори точно за това. Прав е Гешев като казва, че активирането срещу него започва преди месец, когато получава послание – уж от Борисов, да стане посланик в Израел или в Турция. Така се е завъртяла шайбата….Вероятно заговорниците са получили нов импулс, когато след визитата си в Украйна каза, че ако Путин дойде в България, ще бъде арестуван. Последва атентата:”Това беше целенасочен опит да бъда убит”. Гешев е убеден, че „поръчителите и извършителите ще бъдат разкрити и истината ще излезе наяве”.

Главният прокурор изложи хронологично как вижда атаките на политическата мафия, олигархията и престъпността. Той всъщност ни припомни онова, което вече знаем – как прокуратурата беше атакувана безогледно от онези, които не знам защо той не спомена поименно – Радев, Иванов, Атанасов и всичките им другарчета от ПП и ДБ…платените им протести. Не знам след като ГЕРБ им отне тази тема с декларираната готовност на кандидата за премиер Мария Габриел – да проведе истинска правосъдна реформа, с какво въпросните партии ще манипулират електората си? А това продължава години. Очаквах от Главния прокурор да изреди и тях поименно, не пропускайки мандатите на двама предходни министри на правосъдието и на настоящия. Защото т.н. механизъм за контрол и разследване на Главния прокурор e само „дъвка”, а крайната цел е отстраняването на Иван Гешев и овладяваенто на прокуратурата.

И когато не успяха да го сторят по законен път, му спретнаха атентат. Даже изразиха съмнение, че е инсценировка и очакваха от Главния прокурор да обяснява едва ли не защо е останал жив. Гешев е прав в констатацията, че се разигра една гнусна атака срещу прокуратурата и срещу него самия. Ако съдим по това, което чухме – с главен герой в основната сюжетна линия заместникът му Боби, който много добре е знаел истината за израелския експерт, но въпреки това е предпочел да е двигател за захранване на медийната дезинформация. Де да е било само това – човекът така се е развъртял, че без никакви скрупули е приел ролята на „човек за поръчки”. Активирали го да организира подписки срещу Главния прокурор. И даже си избрал жертва – Ясен Тодоров! Ами в такъв случай, мястото му вече не е в прокуратурата.

Иван Гешев каза нещо много вярно:”Всичко това, което се случи, ясно онагледява държавата, в която живеем”. И няма как да не се съглася. Но не съм съгласна, когато казва, че “на никого не му се е изсипвало това”, което се е изсипвало на него през последните три години. До болка ми е познат този стил на пасквили, спекулативни статии и компромати. Вярно е като казва, че когато някой пречи на друг да краде от държавата, то отстраненият е най-често…..първия. Съмнявам се, че това е решението, “за да сложим край на този олигархичен модел, който през последните три години управлява България”. Все е било, но такова чудо не е било, щеше да каже баба ми.

Написах много статии в подкрепа на българската прокуратура и на Главния прокурор. Затова и този път ще ги подкрепя. Надявам се Иван Гешев да довърши мандата си, защото продължавам да мисля, че българската прокуратура и Главният прокурор са последната преграда пред организираната престъпност. А политическият боклук наистина трябва да бъде изметен. Но това е работа на българския избирател. Добре е, когато в този труден за българската държава момент, гражданите й могат да чуят от Главния прокурор, че въпреки случилото се, „прокуратурата е единна и ще продължи да бъде единна.…. Е, винаги има едно плъхче и няколко мишки. На този натиск, на който е подложена прокуратурата, учудвам се, че им трябваше толкова време да изпълзят. Аз обичам България! Гордея се, че съм българин. Бог с нами! Да живее Майка България!”, завърши Гешев.

error: Свържете се с автора за разрешение!!