МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ – ПОСЛЕДНИЯТ ШАНС ЛИ Е ЗА БСП?

машинното гласуване
Време за четене: 8 минути

Няма съмнение, че социалистическата партия опитва всичко, което може да предизвика евентуално хаос в държавата. Зaпочнаха с фалшивите новини, така че да се подронва авторитета на българските институции. То не бяха козичките, мигрантите…Между другото, някой знае ли какво ли се случи с кампанията на социалистите да извадят докрай “истината”, че в Странджа нямало “африканска чума”, обвинявайки и българските институции и френската лаборатория? После преминаха през режисирането на “скандали”, свързани с депутати от ГЕРБ или с управляващите като цяло, замислени и лансирани като “гейт – паради”, които оставяха у българските граждани единственото усещане за поредно оперативно мероприятие за дискредитиране на политическия опонент. Сещате се за “Хасково гейт”! Да не говорим за ежедневните опити да бъде провален парламентарния живот – чрез процедурни игрички, използване на парламентарната трибуна не по предназначение, а за “жълти” и безпринципни обвинения за пренебрегване правата на опозицията, умишленото проваляне на кворума, разигравано по метода “тука (ни) има, тука (ни) няма…Работейки целенасочено за ниския рейтинг на парламента, някак неуместно е да пробутват на обществото тезата, че с това Народно събрание е свършено. Окончателен израз на политическата им безпомощност да реализират ролята си на парламентарна опозиция бе първата акция по напускане на парламента, чиято истинска причина май си остана “прегледа на действителното състояние на партийните редици”по места и то, под прикритието на “Визия за България”.

Днес, след неуспешните им опити да задръстват обществената среда с фалшиви новини, да режисират „скандали” за дискредитиране на управляващата ГЕРБ, и след като тихомълком се върнаха отново в парламентарната зала, БСП отново е решила да прибегне към този трик. Вторачвайки се единствено в “арсеналa” за подкопаване доверието към политическия опонент ГЕРБ, социалистическата партия заприлича на театрална работилница. Абе, в тази партия няма ли да се намерят свестни хора, които да напомнят на това ръководство, че натам, накъдето са тръгнали, е пустош? А и доста смехотворно е точно от тях да чуваме, че “БСП защитава демокрацията”. Е, това вече може да ни накара да се посмеем на воля! От БСП да очакваш защита на демокрацията!? Кой досега не се е уверил в обратното? Та всичките техни действия го илюстрират!

Днес БСП се опитва с елементарен натиск да воюва за малки “победи” пред обществото. Тя сама си ги формулира като такива – да не би случайно народът да не ги разпознае, а и защото нали нейн депутат определи 80% от българските граждани като дебили! Спекулирането е вече “марка” за тази партия. Такъв е и примерът с преференциите. И този път партията на социалистите си послужи с невярната инфоормация, за да заблуди българските избиратели. Между другото, трябва да отчетем, че те умело се възползват от слабостите в комуникационната стратегия на ГЕРБ и на управляващите като цяло. Въпреки че напоследък се забелязва известно активиране, те пропускат да изкажат и да изложат цялата истина, стъпвайки върху принципите на демокрацията и тълкуването на законите и конституцията. На колко българи им стана ясно, че последните промени не отменят преференциите? Колко от тях разбраха, че повишаването на преференциалния праг е справедливо, предвид един от основните демократични принципи за равна електорална тежест на решенията, които всеки от нас взема с участието си в избори? Нима е маловажно, че ниският праг създава условия за корпоративен и династичен вот? Някой запита ли се, а какъв отзвук оставиха у просветените български граждани мераците на БСП, на омбудсмана, на президента и на извънпарламентарната опизиция, които побързаха да ни внушат как “били нарушени” конституционните права на българските граждани. Моля ви, дайте им възможност да отнесат въпроса до Конституционния съд! Но преди това нека ясно да бъде обяснено в кой текст от Конституцията става дума за преференции, което означава, че не съществува съотносимост на текста за преференциите към същата норма в основния закон на държавата. Или напомнете на тези, които спекулират, че сега съществуващата избирателна система е пропорционалната! Засега единственият аргумент, който и най-добрите юристи и конституционалисти определиха е, че с промените “било изразено науважение към избирателя”!? Ако трябва да чуете моя аргумент в полза на преференциите, то това ще е, че всяко общество приема със съпротива отмяната на нещо, което вече им е дадено веднъж. Но тук не става въпрос за отнемане на нещо вече дадено, а за повишаването на прага като мярка за ограничаване на опита да се манипулира автентичността на избора и заради справедливостта всеки кандидат да бъде избран с приблизително равна електорална тежест. Ако ще сме демокрация, нека да е докрай! А това означава, че всяка несъстоятелност и спекулация в едни или други коментари, трябва да бъдe разобличавана.

Някой вече се питат, а дали написаното в предходния абзац бе необходимо. Беше необходимо, защото това е само едно от доказателствата как цяло общество може да бъде тласнато към заблуда в името на определени политически цели. Въобще не искам да коментирам и натиска за смяна на ЦИК, което съм убедена, че самата БСП не го желае, но в това тя вижда начин да демонстрира как ГЕРБ отстъпва на техния политически натиск и как те печелят своите „победи”. А когато те са свързани с опити да се подменят демократични принципи или истината не се казва докрай, то си е заплаха за самата демокрация. В този контекст можем вече да коментираме и последния “издъх” на БСП:”Няма да се върнем в парламента. Искаме машинно гласуване!” Това звучи така:”Искаме да сме Венецуела!” Е, ние пък не искаме! Нали те много обичат да използват фразата “хората искат” или “хората не искат”? Аз пък ще си позволя да кажа “ние”. Може да е формално, но е логично, винаги като ги чуя да казват “хората” това, “хората” онова, да се питам кои са тези “хора”, тъй като така и не става ясно. Но на тази манипулация, на която свикнахме и не обръщаме внимание, обещавам да посветя друга публикация. Иначе рискувам да се отклоня още веднъж от темата за машинното гласуване и как то изглежда на фона на стратегията на БСП да спекулира с честността на изборите и с предизвикването на обществен хаос. Трябва да си наистина дебил, пренебрегвайки всички онези минуси и рискове, потвърдени от опита на други европейски държави и на държави, извън Европа, решили да приложат машинно гласуване.

За целите на тази публикация се постарах да проуча какви са резултатите от опита на други държави, свързан с приложение на машинното гласуване. Това ми беше необходимо, защото смятам, че резултатите от моето проучване ще са достатъчни вие самите да си отговорите на въпроса – наистина ли машинното гласуване, упражнявано като натиск за прилагането му, е последния шанс на БСП да създаде организационен хаос, свързан с изборите. Защото под прикритието за защита на “обществения интерес” и на демокрацията, те продължават да заблуждават обществото и да въздействат върху решенията на мнозинството в парламента. Но да се върнем на намерението ми да ви направя едно кратко експозе на моето проучване. А то показва, че машинното гласуване е въведено в Белгия през 2012 година и е отменено през 2014 година, тъй като софтуерът се срива и доста време става невъзможно отчитането на изборните резултати. През 2009 година Германският върховен съд постановява, че машинното гласуване е неприемливо, след като експерти доказват, че машините могат да бъдат манипулирани. По същите причини през 2016 година Холандия го забранява. От машинно гласуване са се отказали също Холандия и Ирландия. В Ирландия то е въведено през 2006 година и са изразходвани 51 млн евро и още 27 млн евро допълнително. Отчитайки големия разход и недоверието на гражданите към самото машинно гласуване, те се отказват. Засега само в САЩ и във Венецуела се използва машинно гласуване. Има аргументи за проблеми при използването му, както през 2000-та година, когато Гор загуби от Буш, дори след като се направи двойно ръчно броене, поради проблем с машините, които отказват да разпечатват определена хартия. И накрая – Венецуела, която не заслужава да бъде коментирана, поради всичко, което се случва около нея и непризнаването на избора на Мадуро и злоупотребата с повече от милион и половина гласа. Оставям ви сами да формирате вашата позиция.

Да не забравяме, че в основата на стратегията на БСП е фалшивата заплаха, че изборите ще са нечестни. Цялото кълбо от спекулации, фалшиви новини, театрални действия e опит за пресъздаване на усещане за такива предпоставки, което всъщност се прави умишлено, за да се подкопае доверието в изборните резултати. Защото даже и при машинно гласуване се окаже, че ГЕРБ отново е победилата партия, от сега трябва да се надграждат “основания” за непризнаване на изборите. Трябва да е ясно, че противниците на демократичното евроатлантическо развитие на България компенсират политическата си несъстоятелност в реализирането на ролята, която им е определена от конституцията (БСП, омбудсман и президент) с режисирането на “предпоставки” за непризнаване на предстоящите евроизбори, а и на следващите. Всъщност прикритата цел е реализиране на кремълската стратегия за “изчегъртване” на всички достойнства и постижения на българската демокрация. А едно от тях е провеждането на честни демократични избори.

И умната! Не вярвайте на днешните политически варвари! Не е трудно да ги разпознаете – те си имат име. Не им позволявайте с фалшиви думи и с театрални действия да ви заблудят. Това ще е вашата коректна подкрепа за демократичното и проевропейско развитие на България.

error: Свържете се с автора за разрешение!!