“ПОД КУПОЛА НА ЦИРКА”

консултации на Радев
Време за четене: 6 минути

И днешните консултации на Радев потвърдиха, че истинската цел е директната му намеса в изборния процес с внушения за нечестни избори. Важно е у българските граждани да се затвърждава усещането, че не живеят в демократична и правова държава, а във Венецуела или в някоя държава от Третия свят. Вярно е, че пандемията поставя допълнителни изисквания към организацията на изборния процес, но ние не сме забравили, че този човек се подигра със съществуването на коронавируса. Той почти година се държа индиферентно и не показа най-елементарна съпричастност към усилията на държавата да се справи с пандемията. Той пропусна шанса да изпълни основното предназначение на статута на президента – да олицетворява единството на нацията и да обединява българските граждани около национални каузи. Такава национална кауза е справянето с пандемията и с последствията от нея. Предвид прибързаното публично обявяване на датата 28 март, тези консултации са закъснели и безсмислени. В такива случаи народът ни казва:”Подир дъжд – качулка!”

Радев не успя през тези четири години от мандата си да реализира регулярно едно от основните си задължения – провеждане на КСНС. По конституция те трябва да се свикват най-малко веднъж на три месеца. За ваша информация през 2017-та и 2018-та година са проведени две заседания, 2019-та и 2020-та – по едно. Последното е от 9 януари м.г., а темата е „Възможни рискове и зплахи за националната сигурност в контекста на средата за сигурност в Близкия изток”. Знаете ли, че на този ден Китай официално съобщава за първата жертва на коронавируса. До края на януари заразата започва да се разпространява, а Световната здравна организация предупреждава за възможността от по-широко разпространение на заболяването по света. През февруари-март заразата настъпва към България. Опасността е реална. Беше създаден НОЩ, а през март бе обявено извънредно положение. Последваха тежки месеци за цялата нация. А това време за българския президент бе време за “шапка на тояга”. Предвид подмятанията, подигравките и гафовете, които през това време той сътвори, днес няма кой да повярва в “искрената” му загриженост за здравето на българските граждани.

Истината за тези консултации е, че те са замислени като старт на неговата предизборна кампания за втори мандат. В същото време президентската институция се използва като предизборен щаб за рекламиране на маргинални, съмнителни или на политически субекти, които никой не е чувал, а някои от тях даже нямат такова качество. Това са “консултации”, които се използват за безплатна агитация и за легитимиране на някакъв президентски Отечествен фронт, както и за съживяване на политически трупове от близкото минало. В хода на тези разговори Радев търси да извлече аргументи за евентуалната смяна на вече обявената от него дата за провеждане на парламентарните избори. Не е трудно да се досетим, че един от тези аргументи ще е, че изпълнителната власт и институциите не са готови. Опорните точки, които той повтаряше по време на всяка среща трябваше да провокират такова усещане и у гражданите. Що се отнася до заиграването с екзотичните предложения за начините на гласуване, те също ще са един от аргументите – трябва ни повече време за обсъждане на промените в Изборния кодекс. Машинното гласуване и гласуването по пощата са популистки предложения и по-скоро – опит да се наслагва недоверие към изборния процес. В същото време, в целия Европейски съюз се гласува с хартиена бюлетина. Не се налага да ви припомням защо в Германия, Ирландия, Нидерландия… със закон е било отменено машинното гласуване – заради риска от манипулиране. A да не говорим за най-пресния случай в САЩ, свързан с гласуването по пощата. Оказа се, че това е най-лесния начин за фалшифициране на изборните резултати.

И днешните срещи – с БСП и с ДПС, бяха огледални за замисъла на тези консултации. Началото на днешната консултация на Радев с БСП ни върна спомена за отдавнашно телевизионно предаване “Mоре от любов”. Станахме свидетели на най-новия епизод, режисиран от “Дондуков 2” и “Позитано”. Сценка на истинско “море от любов” между президента и лидерката на социалистите! Нейното чувствено обяснение, че между двамата няма конфликт, предизвика нетърпеливата готовност на Радев за взаимност и той предизвикателно свали маската с думите:”Свалям маската!”, и я свали Феята в този епизод не беше Наталия Симеонова, а лично вицепрезидентката. Разговорът уж по темата на консултациите бе разигран със сюжет антиГЕРБ и против управляващите. В този дух бе и срещата с представителите на ДПС. Опитвайки се да се опазят публично от впечатлението за колаборация с Радев, те оставиха съмнения относно искреността на исканата от тях оставка. Така че едва ли става дума за отказ да го подкрепят за втори мандат.

Днес Радев би трябвало да е получил поне два урока. Единият – от Цвета Караянчева – председател на Народното събрание, а другият от Марешки – лидер на “Воля”. Имам съмнение дали Радев е успял да разбере, че с един много рязък тон му бе припомнено, че България е парламентарна република. Не пряко, а косвено му бе казано също, че целта на тези консултации е ясна и е безсмислено българите да бъдат заблуждавани. Притиснат от изречените истини и оправдавайки се, той си позволи в своята безпомощност да вкара интрига между ГЕРБ и Цветан Цветанов. Много ниЗко! Това доказва eдинствено неумението му да опонира с позволени средства. Той излезе извън официалния формат на подобни консултации. Що се отнася до словесната му схватка с Марешки, същият успя да извади Радев от режисираното равновесие, което видимо поддържаше с много усилия до днес. Изключително недопустимо е за държавен глава и за човек на най-висока позиция в държавата, да се държи като “майката на ротата”, да не може да контролира реакциите си, да не подбира езиковите средства и да не се придържа към най-подходящия тон. Затова и днешните срещи доказаха, че Радев не може да влиза в ролята на медиатор и не притежава умения за търсене и за мотивиране към съгласие. Ако един Марешки може да си позволи хаплив език, това е изключено за ранга на държавния глава. Прави му чест на лидера на “Воля”, когато предизвикан от нрава на Радев, изрече истината “очи в очи”: ”Щом ще тропаме по масата ще кажа, че вие сте случайно попаднал на “Дондуков” човек… И е много прав… Един пропаднал мандат. Една много ниска проба президент. Обобщение, което иде да ни подскаже, че в този президентски мандат бяха нанесени тежки поражения на президентската институция. Вероятно ще са нужни години, за да се променят очакванията на българските граждани за нея, така както те са предписани в българската конституция и както са замислени от нейните създатели.

error: Свържете се с автора за разрешение!!