УПРАЖНЕНИЕ ЗА ДЕПУТАТИ

депутатите
Време за четене: 2 минути

След един ден ще стартира 44-то Народно събрание на България. В сградата ще влязат много познати и съвсем непознати лица – все избраници на народната воля. И тъй като съм човек, който търси алтернатива на обичайното мислене, любопитно би ми било да разбера, колко от тях биха се съгласили да изпълнят това упражнение.

Предлагам им списък от следните думи: кауза, корупция, лъжа, обещания, лобизъм, сигурност, тероризъм, популизъм, магистрала, плурализъм. Бързам да ги успокоя, че не става дума за нещо академично. Напротив, би казал професор Де Боно,  “концепциите са родителите на практическите идеи. Ако можете да откриете родителите на едно дете, тогава ще открите братята и сестрите му, а дори и някои други негови роднини.” В нашия случай се иска, те да дадат най-малко пет практически идеи, мислейки за всяка дума, като за работна концепция.

Ще се съгласите с мен – депутатите трябва да могат да мислят с концепции, “защото те  са в основата на практическите дейности, които извършваме – дори и да не го осъзнаваме.” Убедена съм, че усвояването на този мисловен навик от депутатите, ще се отрази на народополезната им дейност и ще промени положително доверието в Народното събрание.

Цитатите са на Едуард де Боно

Как да притежаваме красив ум,

С., Локус, 2009.

error: Свържете се с автора за разрешение!!