ТЕРИТОРИЯТА НА СЕВЕРНА ЕВРАЗИЯ

евразия
Време за четене: 7 минути

Носят ли руснаците колективна отговорност за войната с Украйна

Максим Горюнов, Zahid.net

За да отговорите на въпроса: „Гражданите на Руската федерация носят ли колективна отговорност за войната с Украйна?“, трябва преди това да отговорите на въпроса: „Колектив ли са гражданите на Руската федерация?“. Защото колективната отговорност е възможна само в колектив. Безсмислено е да се иска колективна отговорност от хора, които нямат нищо общо помежду си. Например, носят ли колективна отговорност за лошата работа на летището, заседналите там пътници? Очевидно не, въпреки че на летището може да има много пътници, а понякога да са десетки хиляди.

Могат ли сто и четиридесет милиона души, разпръснати из Северна Евразия – от арктическа Норвегия до Северна Корея, да се нарекат колектив? Притежават ли нещо, което ги прави колектив, който може да носи колективна отговорност? Московските власти ни уверяват, че има. Твърди се, че колектив „руски граждани“ съществува. Твърди се, че Руската федерация наистина е държава и е наистина федерация. Твърди се, че колективът на руските граждани не се различава от колектива, да кажем, на канадските граждани.

Но в същото време руските власти са убедени, че в Украйна няма граждански колектив. Това, че си украински гражданин за тях е оксиморон и че нищо не обединява жителите на Украйна и те искат да станат част от руския колектив. Защо? Уж, защото Руската федерация е „истинския колектив“. Така ли? Русия държава в същия смисъл като Канада или Норвегия ли е? И наистина ли е федерация? А колективът от руски граждани? Той наистина ли съществува?

В съвременните общества хората са обединени в колектив от конституцията и от принципите, заложени в нея. В Канада това е канадската конституция, която закрепва неотменимите права на всеки канадец. Канадските граждани може да са много различни, но всички са единодушни относно конституцията си. Приемането на канадската конституция превръща шотландците, французите, сикхите, украинците, португалците, китайците и всеки желаещ – в канадци, а Канада – в колектив, пряко отговорен за техните колективни действия. Както в страната, така и в чужбина.

В някои страни конституцията или вместо нея – монархът, могат да действат като обединяващ фактор. Днес King and Queen е основата на един колектив. Хората в Холандия, Дания, Швеция, Норвегия и Великобритания са обединени от уважението към техните монарси. Съвременният монарх е живо въплъщение на исторически път. Зад фигурата на монарха стои историята на една държава. Сегашният крал на Норвегия Харалд V е Петият, защото преди него по земите на Норвегия вече е имало четирима крале с това име. По-специално Харалд I – родоначалникът на норвежката монархия, който е живял още през IX век. Бъдещият крал на Норвегия – принц Хокон, ще бъде Хокон VIII на норвежкия трон. Важно е да се уточни, че Харалд е крал, защото норвежците го искат. Кралят е поканен в Норвегия от гражданите след обявяването на независимостта от Дания. Такава е била волята на гражданите преди сто години и е такава и днес. От половин век норвежките леви партии в парламента настояват за премахване на монархията и неизменно губят, защото норвежците ценят конституцията си, но и вярват, че комбинацията от конституция и монарх прави техния колектив по-силен. Като на британците. Кадри от Лондон по време на скорошното честване на седемдесетата годишнина от управлението на кралица Елизабет ясно показват колко ефективно конституционният монарх обединява хората.

Гражданите на Руската федерация имат ли конституция? Или монарх? Или, може би, нещо специално, уникално? Формално Русия има конституция, но кого обединява тя? Ако Руската федерация може да бъде управлявана четвърт век – без никога да бъде организиран дебат за президентската институция показва, че конституцията няма сила. Следователно около нея няма колектив. Конституцията в съвременната Руска федерация е декорация и бутафория. Декорацията и бутафорията не създават отговорни колективи. Трудно е да се каже и какво точно създават, но това не може да се сравни с Канада, Норвегия и която и да е друга развита страна. В Русия няма и монарх. Руският „силен лидер“ няма нищо общо с монарха. Под „силен лидер“ няма се предвид историята на страната и приемствеността във времето. Той може само да разбива безнаказано съдбите на милиони хора. А и е малко вероятно с бруталност да бъде формиран политически колектив. Поне в съвременния смисъл.

Москва обича да говори за „скрап“, за “вторични суровини”, за “изрезки”. Както казва официална Москва, това е същата, „уникална“ основа на „колектива от руски граждани“. Смисълът на теорията за „скрапа“ е, че жителите на Северна Евразия са уж негласна комбинация от общи ценности, което ги превръща в модерен политически колектив. Няма обаче точен списък на тези ценности. „Скрап“ не е като норвежкия монарх, който може да се види по време на важни държавни церемонии. И не е като канадската конституция, която можете да прочетете и да разберете. „Скрап“, “изрезки”, които уж ги има, но остават невидими, вихрят се във въздуха като небесни духове. С други думи, теорията за „скрапа“ е шега и няма смисъл да се говори сериозно за нея, като за конституция или като за монарх.

Какво остава като резултат? Остава една огромна територия от Балтика до Аляска и остават сто четиридесет и шест милиона, които не представляват политически колектив в съвременния смисъл. Ужасно е, че тези сто четиридесет и шест милиона не разбират от политически въпроси и предпочитат да са аполитични. Последният пример е свързан с отношението им към идеята за смяна на исторически познатия държавен трикольор със знаме в бяло-синьо-бяло**. Идеята за новото знаме се появи от нищото, като поредното истерично „популярно“ меме*** в социалните мрежи. И жителите на Северна Евразия съвсем не бяха объркани от тази идея за промяна на държавния трикольор.

Ако руснаците бяха колектив, щяха да получат знамената на регионите си по време на войната с Украйна. Щом Русия е федерация означава, че част от нея са субекти със свои исторически знамена. Твер, Чукотка, Коми – всеки регион има свое знаме. Защо ги няма флаговете на регионите? Защото Руската федерация е последното място на планетата, където може да търсим разбиране, относно това какво е федерация и как да се работи с нея.

Можем ли да кажем, че политическата неграмотност и дълбоката аполитичност на жителите на Северна Евразия ги освобождават от отговорност за войната? Определено, не. Но това е различна отговорност от тази на гражданите на Канада и Норвегия. Неграмотността и аполитичността много усложняват ситуацията. Що се отнася до просветлението, това ще бъде дълга и системна работа. Ще са нужни пропагандисти, администратори, изпълнители, но тогава? А и съзнанието за отговорност почива на настоящата масова политическа неразвитост и апатия, които могат да бъдат преодолени само чрез масово гражданско образование. Грубо казано, ще трябва да се обясни на сто и четиридесет милиона души какво означава техният паспорт. Трудна и неблагодарна работа.Това направиха демократите в Беларус и им отне двайсет години, за да могат поне част от жителите на страната да разберат какво е това да си гражданин. Но кой ще се заеме с общественото образование на руснаците? И ще се погрижи ли някой? Кой иска да развие общество, което през XXI век e готово да смени историческия си държавен флаг със знаме в бяло-синьо-бяло и което представлява някакво творчество, продуцирано в социалните мрежи? Трудно е да се каже. Oтговорите могат да бъдат най-тъжните.

Прев. от укр.

*Територія північної Євразії, Чи несуть росіяни колективну відповідальність за війну з Україною? Максим Горюнов, публицист, журналист и философ, който се интересува от изследване на всички аспекти от живота на съвременното руско общество, Zahid.net

**Идеята за смяна на историческия трикольор със знаме в бяло-синьо-бяло прави препратка уж към “Велики Новгород”, който се смята за “люлката на руската демокрация”. Но то се възприема от руснаците, протестиращи срещу войната, не като знаме на държава, а като “символ на хората, които са обединени”.

***meme(англ.), „мем“, „мийм“, или на жаргон „меме“ – идея или послание, разпространени чрез Интернет в социалните мрежи

https://zaxid.net/statti_tag50974/

error: Свържете се с автора за разрешение!!