СЕДМИЯТ ПАКЕТ САНКЦИИ ПРОТИВ РУСИЯ

Време за четене: 2 минути

Вчера, 15 юли, Европейската комисия обяви седмия пакет от санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна. Документът се нарича „Пакет за услуги и хармонизация“. Сред предложените мерки е ембарго върху златото и разширяване забраната за износ на технологии за Руската федерация. Това се казва в изявление на Европейската комисия. “Днес Европейската комисия одобри съвместно предложение за нов пакет от мерки за подкрепа и укрепване на ефективността на шестте мащабни и безпрецедентни пакета от санкции на ЕС срещу Русия“, съобщиха от ЕК.

Новите санкции предлагат забрана на вноса на руско злато и същевременно засилване на контрола върху износа на стоки с двойна употреба и модерни технологии. ЕК смята, че това ще осигури съгласуваността при прилагане на санкциите на ЕС с тези на партньорите от Г-7 и ще засили процеса на замразяването на руски активи от страните от ЕС.

Санкциите на ЕС няма да засегнат търговията със селскостопански продукти между трети страни и Русия. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел добави, че блокът ще продължи да атакува обкръжението на руския президент Владимир Путин с нови санкции. „В допълнение към тези мерки ще представя на Съвета на ЕС предложения за включване в списъка и на други физически и юридически лица за замразяване на активите им и ограничаване на възможността да пътуват“, каза Борел.

Европейската комисия вече изпрати своите предложения за новия пакет от санкции до страните членки на Европейския съюз. Изглежда, че посланиците на ЕС ще го приемат в сряда (20 юли). След представянето на пакета от Европейската комисия, той ще бъде обсъден в Съвета на ЕС от всички страни-членки. По този начин седмият пакет от санкции ще бъде насочен към хармонизиране и изясняване на мерките, предвидени в предишните пакети, както и към хармонизиране на мерките между всички страни- партньори, и по-специално Г-7.

„Бруталната война на Русия срещу Украйна продължава. Затова днес предлагаме да затегнем нашите строги санкции срещу Кремъл, да ги прилагаме по-ефективно и да ги удължим до януари 2023 година. Москва трябва да продължи да плаща висока цена за своята агресия”, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Европейската комисия предлага удължаването на санкциите да е до януари 2023 година, а в края на януари е предвидено следващото преразглеждане на новите дейности, които ще бъдат засегнати, както и сроковете на действие на саннкциите.

error: Свържете се с автора за разрешение!!