ТОЗИ БЮДЖЕТ Е БЮДЖЕТ ЗА ХОРАТА

проектобюджета
Време за четене: 3 минути

С парадоксa, известен като „котката на Шрьодингер“, която едновременно е и жива, и мъртва, започна днес брифинга на Министерски съвет с участието на Томислав Дончев. “Според Радев действията ни са и правилни, и неправилни. В политиката има две състояния – политическа дислексия и политическа амнезия. Често се случва даден политик сам да забрави какво е говорил преди няколко месеца”, заяви Дончев. „Той едновременно подписва одобрение на бюджет 2021 и го критикува”. Както се досещате поводът е изказването на Радев:„Правителството предлага разоряващ бюджет за следващата година и огромни харчове без цели, без план, без ясни процедури и без обосновка на резултатите от тези харчове. Бъдещите поколения ще бъдат натоварени с погасяването на дългове, с които настоящото управление си купува спокойствие и власт с парите на гражданите“. Тръгвайки от казаното, вицепремиерът припомни призивите на Радев от пролетта за повече мерки на правителството във връзка с пандемията. А сега, когато правителството продължава с разширяване на мерките, заложени в проектобюджета, президентът заговори предизборно за “разоряващ бюджет”.

“В този бюджет има грижа и подкрепа на държавата, както и много препрограмирани средства от програми по линия на ЕС”, отбеляза Дончев. Кога грешим, запита той – когато изпълняваме президентския призив или става дума за тежки времена и за натрупване на няколко кризи, на които държавата трябва да реагира”. Тя е тази, която трябва да стигне с грижа до всеки български гражданин. Днес държавата ни е във финансова кондиция. Kъм настоящия момент отношението дълг- БВП е 23,5%. Дългът ни е най-нисък, докато средната стойност в ЕС е над 70%, а в еврозоната – над 80%. В този контекст, ние имаме най-ниския в цяла Европа бюджетен дефцит, който е 4,4. Въпреки кризата държавата ни провежда най-дисциплинираната бюджетна политика, продължава да финансира приоритетните политики и няма съкращаване на заложените разходи.

Участие в брифинга взеха и министри и заместник-министри от всички министерства. Стана ясно, че е спазен пълния технологичен процес при обсъждането на проекта за държавен бюджет и са взети предвид всички бележки и предложения. За здравната система са предвидени механизми и средства за обезпечаване битката с коронавируса, разходи по устойчивото осигуряване на медицинските дейности, допълнителното заплащане на медицинския персонал. Проектозаконът е обсъден с всички разпоредители на държавен бюджет Съгласувано одобрение и без забележки, е постъпило и от президентството. Ще бъдат гарантирани средствата и за земеделието. Запазва се приоритетното финансиране на образованието и това не е конюктурно и предизборно обвързано, а е поет ангажимент от предишните избори. Правителството продължава да следва политиките на трайно обвързване на образованието с подготовката на младите хора за бъдещото им на граждани. “Този бюджет е бюджет за хората”, отбеляза министър Сачева. Той е справедлив, обвързан e с възможностите на държавата и не натоварва следващи управления. В обекта на държавната грижа са всички граждани – работещи, пенсионери, деца, хора с увреждания, социално слаби семейства, но и икономическите субекти от всички отрасли.

Вероятно заради несъгласуваност и дефицит на експертност у президентската администрация е възможно Радев така и да не знае, че всеки разпоредител на държавния бюджет има право при получаване за съгласуване на всички документи за проектобюджета и мотивите, може да направи забележки и предложения към всички разпоредби в него. Затова съветът ми към Радев е да чете Закона за устройството на държавния бюджет и Закона за публичните финанси, да въведе ред в администрацията и да приложи по-високи критерии в подбора на експертите и съветниците около него. А когато се понаучи и как се управлява една държава, вкл. и каква е технологията за съставяне, регулиране и контрол на нейния бюджет, едва тогава да изразява публично мнение. Иначе днешното му говорене е чиста проба популизъм по време на предизборна президентска кампания.

error: Свържете се с автора за разрешение!!