ОСТАВКАТА НА ПРЕМИЕРА – ПОЛИТИЧЕСКА ГРОТЕСКА

политическа система
Време за четене: 5 минути

Каквото човек си направи сам, никой не може да му го направи

И след вчерашния ден ПП/ДБ продължават да пропадат в най-ниските регистри на некомпетентност, аматьорщина, пълно непознаване на протокола за комуникация и отчетност на изпълнителната пред законодателната власт, морален дезинтегритет, тотално объркване къде се намират в йерархията на управлението на държавата и какво всъщност се очаква от тях като управляващи.

Вчерашното заявяване на оставката от премиера пред депутатите в НС, беше пълна гротеска – появяването му, словото му и…внезапното му изчезване. Бяхме свидетели на формална комуникация между премиер и законодателна власт. Навярно и депутатите, като нас са очаквали друг контекст на въпросното заявяване на оставката. Може би някакъв отчет за изтеклия деветмесечен мандат, а може би и визия за по-нататък. Едно най-естествено очакване след като става въпрос за подобна „необикновена” оставка, предхождана от “обещание” тя да се случи.

С начина, по който ораторът използваше езика за целите на въпросното изявление, по-скоро ни беше припомнена една идеология преди 1989-та, когато всичко ни се представяше прекрасно и приземено до…медицинските бележки за отсъствие на учениците… Докато истинската действителност надничаше зад гърба на оратора и провокираше във всеки от нас единственото усещане – на безнадеждност и на разпад на всичко политическо. И аз, както и някои от вас, които сме израсли с вестник в ръце, четейки за “успехите” на социализЪма, на развитото социалистическо общество, и в очакване на комунизЪма, разбираме за пореден път, че нещата не са се променили фундаментално с кой знае колко..

Това което чухме в никакъв случай не беше обвързано жанрово с целта на изявлението. Все едно слушахме предизборна реч, вдъхновена от популистка риторика. Тя се превърна в част от проправителственото информационно пространство, поради дефицита на конкретен отчет за свършеното през тези девет месеца. Докато в същото време парламентарната опозиция се развихри до степен да прати правителството на бунището. И нямаше никой от правителството, който да им опонира. Така че тактиката на прибързаното и настоятелно искане за гласуване на оставката, е всъщност провал на сценария, разработен от анонимни засега политически технолози. Не мисля, че подобен подход на представяне на оставката е единствено резултат от спонтанно и необмислено лично решение. Навярно е нечия „заслуга” самото правителство да действа през тези девет месеца като пропагандна служба на собствените му „успехи”, докато в същото време не се генерират почти никакви съществени резултати от реализирането на политики в отделните сектори, освен познати клишета за нескопосаната т.н. съдебна реформа.

В края на краищата и тази реч на премиера се превърна в поредното действие от една пиеса, която се играе от малко повече от три години. Нищо изненадващо! Нищо неочаквано! В този контекст народът ни казва: Каквото човек си направи сам, никой не може да му го направи. Така че вместо очакваният ефект, се получи афект….Ами как да не се съгласиш с лидера на ПП ГЕРБ който вчера избухна:”С това си поведение днес ни пратиха в ръцете на Радев. Защо беше нужно да счупят правителството днес?” Само напомням, че оставката беше гласувана в отсъствието на лидера на подкрепата партия Борисов и на бъдещия премиер Габриел. Повече от ясно е, че осъзнавайки как изпускат руля” в лидирането на процеса по ротацията, ПП/ДБ решиха да действат „през глава” и ….обмислено, затруднявайки Габриел и ГЕРБ/СДС да преговаря в кратък срок за екипа на Министерския съвет.

Когато беше публикуван т.н. меморандум на ПП/ДБ, казах в мой коментар няколко неща. Най-важното беше, че тъй като след ротацията правителството ще е правителство с мандат на ГЕРБ и с премиер на ГЕРБ, то ще бъде коментирано и оценявано като правителство на ГЕРБ/СДС. Стъпвайки на това мое разбиране, аз предложих ГЕРБ да излезе с насрещен „меморандум”, в който ясно да бъдат очертани не само онези приоритети, които послужиха като база за съставяне на това правителство, но и онези политики, които касаят действителния дневен ред на българските граждани.Защото аз така разбирам смисъла от съществуването на едно правителство. Да бъдат посочени и описани механизмите за вземане на решения и за контрол на свършеното по правителствената програма.

И тъй като правителството ще е с мандата на ГЕРБ/СДС, премиерът Мария Габриел да има пълно основание да извърши кардинални промени и да определи състава на бъдещото правителство. Защото на тези министри, които си останаха анонимници – даже имената им не бяха запомнени, не може да се разчита. И най-важното – няма как едно правителство да оправдае съществуването си през следващите девет месеца, занимавайки се единствено с узурпиране на властта от ПП/ДБ чрез овладяване на всички лостове на властта, които те в никакъв случай не желаят да пуснат. В същото време Мария Габриел като премиер ще продължи да бъде идентифицирана с ГЕРБ, но и с ЕК, заради предишната й битност на един от успешните еврокомисари. В нея ще бъдат вторачени погледите на българските граждани – доколко тя ще позволи процеса на рушене на демокрацията и на правовата държава – характерологично за управлението на ПП/ДБ, да продължи и да се задълбочава. Очакванията на преобладаващ брой български граждани са в тази посока. В същото време като премиер, ще трябва да координира работата на правителството по упражняване на неговите ежедневни правомощия и функции. С кой екип тя ще може да се справи и с доста нестандартните решения, които ще трябва да взема, като тези в енергетиката. Да не забравяме също , че политическото време през следващите девет месеца ще става все по-критично и във вътрешен, и във външен план. Бих искала да припомня също, че очаквано ще нараства и гневното отношение към либерално-глобалните ценности. Казвам го като лек намек за цялата сериозност на идеологическите катаклизми, свързани и с европейските избори и с изборите в САЩ, които ще се отразят не само на бъдещето на Европа, но и на вътрешно-политическите процеси у нас.

error: Свържете се с автора за разрешение!!