ОБСЕБЕН ОТ МИСТИЦИЗМА ПУТИН И КO

Путин
Време за четене: 9 минути

И в този контекст приликите между нацистка Германия и Русия на Путин са поразителни

Дмитро Каневський, Zahid.net

В Украйна горещо се обсъжда темата за „трите сценария“, публикувани от CNN, според които ходът на войната може да се развие. Първо: Русия постепенно ще завзема нови територии. Второ: предполага се, че войната ще влезе в изтощителна, позиционна фаза. Трето: Русия ще бъде доволна от резултатите и ще търси дипломатическо разрешение, за да се оттегли от военните действия. Нито един от тях не предвещава победа за Украйна. Никой не взема предвид евентуалното разширяване на военните действия към други държави или някакви други изненади.

Tова не е първият опит да се прогнозира по-нататъшното развитие. Подобни песимистични сценарии за Украйна в началото на юни изрази американският професор по международни отношения Андрю Летем в статия, публикувана в The Hill. За да направи заключенията си по-убедителни, професорът се позовава на метода на известния детектив Шерлок Холмс, подкрепено с цитат от книгата „Знакът на четиримата“: „Изхвърлете всичко невъзможно и това, което ще остане ще бъде отговорът, колкото и невероятен той да изглежда.“ Следователно Летем в крайна сметка не допуска събитията да се развият по различен, непредвиден от него сценарий и поражението на Руската федерация трябва да бъде отхвърлено като невъзможно.

Шерлок Холмс e измислен герой, но неговият автор сър Артър Конан Дойл e фигура доста историческа и реална. Той беше известен розенкройцер и затова априори излезе с напълно различни аксиоми: от библейските „Пътищата на Господа са неразбираеми“ или, както се казва, „Човек стреля, а Бог носи куршуми“.

Оказва се, че авторът на книги за известния детектив от Бейкър Стрийт – за разлика от литературния герой, вярва, че събитията не се развиват точно по предварително предписаната логико-позитивистка траектория. В противен случай, без да се вземат предвид фаталните обстоятелства и непреодолимата сила, ходът на събитията може да се предсказа за стотици години напред. Една и съща история многократно доказва обратното. Тук известният историк Тимъти Снайдер смята, че от гледна точка на историята победата на Украйна над Русия не би била изненада и припомня, че през последните десетилетия на бойното поле по-малката държава често побеждава по-голямата.

Естестено във време, когато човечеството е изправено пред предизвикателства от исторически и дори от екзистенциален мащаб, интересът към интерпретацията на събитията и разбирането на света от по-дълбока, духовна гледна точка нараства. И днес предсказанията на астролозите и нумеролозите са много популярни, въпреки че повечето от тях са шарлатани.

Във времето на Конан Дойл – Belle Époque, и в периода между двете световни войни, западните елити са били обхванати от силен интерес към окултните, мистичните и теософските учения, спиритичните сесии и други. Вероятно не е изненадващо, че през този период е написана почти най-добрата литература по тази тема, а сред авторите е и световноизвестната наша сънародничка от Днепър Елена Блаватская.

Очарованието от отвъдните елити възниква, разбира се, много преди деветнадесети век: според наличните исторически доказателства, повече от 2000 години преди Христа. В китайския двор държавните астролози Хи и Хо са заемали официални длъжности; през Средновековието английската кралица Елизабет I не прави нито една стъпка, без да се консултира с придворния си астролог – известния д-р. Джон Дий. Наполеон Бонапарт потърсил астрологически съвет от бенедиктинския монах Пиер Льо Клер.

Очарованието на руските управляващи елити от мистицизма също е безгранично. Много е писано за невероятното влияние на Григорий Распутин върху кралското семейство и самия цар Николай II. Распутин е най-известният, но не и единственият гадател. Явно в Русия по това време не се намираше глупак, който да не е бил приет в царския двор с почести, водка и закуски. Слабоумната Матрона Боса, епископ Ермоген, черносотенният йеромонах Илиодор, безръкият инвалид Бурчиянин Митя Коляба, както и много други въздействаха на царското семейство и на руската политика. Според много източници е имало предупреждения относно фаталното влияние на Распутин, а също и срещу неговите предсказания. Но царската двойка и държавните министри са се радвали на специалното внимание, както и на вниманието на такива европейски знаменитости като австрийския хиромант Карл Луис Перин или авторитетния френски окултист Папиус (Жерар Анкос). Той провежда сесии, за да предизвика духа на цар Александър III и предупреждава Николай II за катастрофалния край на семейство Романови.

Изглежда, че с идването на болшевиките, от увлечението по мистицизма във времето на социалистическия материализъм не трябва да остане и следа. Въпреки това, има доказателства за влиянието, което „кремълската гадателка“ Наталия Лвова уж имала върху Сталин. Ролята на известния „менталист“ Улф Месинг в Кремъл все още не е напълно изяснена, а целият СССР говореше за консултациите на върха на Политбюро с лечителката Джуна от началото на 80-те години.

Повече от 100 години Русия на Путин е пронизана от склонност към окултизма, а сега заедно и със самия президент. Досега Руският православен център подкрепя войната срещу Украйна и освещава балистичните ракети. Според публикации в пресата православният месианизъм, тезите за „Москва – третият Рим“ се влагат усърдно в ушите на Путин от евразийския философ Александър Дугин, публициста Александър Проханов и близкия приятел на Путин Юрий Ковалчук. „Мистици, историци, екстрасенси и свещеници наблюдават изхода на тази война“, пише Проханов в медийните си послания, които традиционно са пълни с великодържавие и популизъм.

През 2017 г. по време на „открита линия“ Путин цитира книга на писателя-фантаст Пелевин за магията на числата. Сега все по-често в речите си, примесени със заплахи за ядрено оръжие, той цитира Библията. По-рано Путин беше обещал „да стигне до небето като мъченик“. Други московски политици от висшия ешелон не изостават от него. Например, наскоро Дмитрий Медведев направи изявление за „ездачите на Апокалипсиса, които вече са на път“.

Окултизмът и шаманизмът изглежда са завладяли всички клонове на руската власт и бизнес. Според източници, широко разпространеното възхищение от мощите на православни светци вече изглежда невинно на фона на нарастващата популярност в руската столица на мексиканския култ Санта Муерте. Много руски олигарси вече са загинали при мистериозни обстоятелства. Един от последните случаи е смъртта на бившия петролен магнат Александър Суботин от причудлива „терапия с жаби“ в мазето на шаман край Москва. Според пресата самият Путин, заедно с министъра на отбраната Шойгу, също не пренебрегват шаманските ритуали: пресата съобщава за хобито на Путин да се къпе в кръв от варени рога на млади елени.

Някои наблюдатели смятат, че бруталната война, водена от Путин срещу Украйна, е продиктувана не толкова от геополитически интереси, колкото от нарастващата му склонност към месианство на фона на прогресиращите болести и размишленията върху memento mori.

Според историка Юрий Фелщински, циментирането на собственото име в историята е по-важно от яхтите, дворците или човешките жертвоприношения. Следователно може да се предположи, че нито броят на жертвите във войната, нито икономическите загуби играят някаква роля при вземането на решения от страна на Кремъл. А за автоматично влизане в историята може да е достатъчно да натиснете „червения“ бутон, за да изстреляте стратегическо ядрено оръжие. И за това има готовност. „Няма да се хвалим, ще го използваме, ако е необходимо. Всички наши решения по този въпрос са взети“, закани се Путин през април.

Дори при избора на символите на тази война Z и V – букви, които не са в руската азбука, мнозина четат талисмана. Има много версии за това, по-специално с окултно значение. Вместо това руското министерство на отбраната официално се „дистанцира“ от мистериозните символи на Z и V, заявявайки, че тези знаци дори не са „официални военни символи“. Как тогава влязоха в обращение?

Като се има предвид манията на Путин по мистицизма, би било логично да се предположи, че както изборът на символи, така и изборът дори на датата на атаката срещу Украйна не са били случайни. Известно е, че руската мащабна атака започна на 24 февруари 2022 година. Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексий Данилов и няколко други украински източника обаче заявиха, че атаката всъщност е била планирана за нощта срещу 22 февруари и в последния момент по една или друга причина руснаците бяха принудени да отложат инвазията с два дни. Между другото, датата на руската инвазия в Грузия е 8. 8. 2008 година.

Ако приемем, че вземането на решения в Кремъл наистина не се ръководи (или не само) от рационални разсъждения и логика и е до голяма степен фокусирано върху окултните влияния и месианството, тогава тенденцията да се избират „свещени“ дати и да се използва символиката на амулета може да свидетелства до несигурността в собствената победа, която се проявява в постоянното търсене на закрилата на „висшите сили”.

В крайна сметка Русия не е изключение. Историята показва, че нацистите са били обсебени от мистицизма. Членове на тайното общество Аненербе предприеха експедиции в Тибет в търсене на Шамбала, а свастиката беше избрана като символ на късмет и покровителство на древните „арийски предци“.Приликите между Германия на Хитлер и Русия на Путин са поразителни, казва историкът Тимъти Снайдер. Но свастиката не помогна на нацистите, „предците“ им отказаха покровителството си.

Изглежда, че това „неразбиране на пътищата“ на историята и настъпването на нови смутове, в Русия се страхуват не по-малко от мощните гърмежи на западните оръжия. Нацисткият райх трябваше да издържи хиляда години, но беше заличен за няколко. Янукович и „регионалите“ преди Евромайдана сериозно се готвеха за втори мандат и за дълъг престой във властта. Режимът на Янукович падна за няколко месеца. В драматичните дни на август 1991 г. авторът на тези редове е свидетел с очите си на светкавичното падане на „империята на злото“ в Москва. Разпадането на СССР отне три дни и още няколко месеца, за да консолидира законно новата реалност.

Прави впечатление, че само няколко наблюдатели и анализатори прогнозираха краха на съветската диктатура по това време. Повечето от предписаните сценарии по един или друг начин предвиждаха запазването на СССР под една или друга форма. „Най-важният, определящ провал на ЦРУ бе [неспособността] да се предвиди разпадането на Съветския съюз“, пише The Washington Post на 24 юли 1994 г.

Затова днешните „сценарии“, дори и да са написани по методите на Шерлок Холмс, не бива да се приемат лекомислено. Понякога дори камък по пътя може да промени хода на историята.

Прев. от укр.

*Одержимі містицизмом Путін і Ко. І в цьому контексті подібності між гітлерівською Німеччиною і путінською Росією вражають, Дмитро Каневський

https://zaxid.net/statti_tag50974/

 

error: Свържете се с автора за разрешение!!