BLOOMBERG:ПУТИН СЕ ПРОВАЛИ В ОПИТА СИ ДА ЗАМРАЗИ ЕВРОПА*

Време за четене: 4 минути

Олександр Бiлоус, РБК-Украйна

Плановете на руския президент Владимир Путин да окаже натиск върху Европа, като използва енергията като оръжие, изглежда ще се провалят. Това съобщава Bloomberg. Мекото време, по-широката гама от доставчици и усилията за ограничаване на търсенето изиграха роля, като складовете за газ все още са пълни и цените падат до предвоенните нива. След резкия обрат от миналия месец Европа вероятно вече е преживяла най-лошия период от кризата.

Комбинация от условия, вкл. проблемите на Китай с COVID, които намалиха конкуренцията за LNG товари, ще намали инфлацията, ще стабилизира икономическите перспективи на Европа и ще остави Кремъл с по-малко влияние върху съюзниците на Украйна. Докато рязко застудяване или прекъсване на доставките все още могат да причинят проблеми на енергийните пазари, нараства оптимизмът, че Европа вече може да преживее тази и следващата зима.„Доколкото можем да преценим, опасността от срив на европейската индустрия е елиминирана“, каза германският министър на икономиката Роберт Хабек, един от ключовите архитекти на отговора на страната на енергийната криза, по време на пътуване до Норвегия, който зае мястото на Русия като най-голям доставчик на газ за страната.

Кризата, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна миналия февруари, вече струва на Европа близо 1 трилион долара в нарастващите цени на енергията. В отговор правителствата предоставиха повече от 700 милиарда долара помощ, за да помогнат на бизнеса и потребителите да се справят с удара. Те също така се освобождават от зависимостта от руска енергия, особено от природния газ.Европейският съюз вече не внася въглища и суров петрол от Русия, а доставките на газ са значително намалени. Блокът запълни част от празнината чрез увеличаване на доставките от Норвегия и доставките на LNG от Катар, САЩ и други производители.

В Германия складовете са пълни на около 91% в сравнение с 54% преди година, когато Русия вече изпразваше складовете под неин контрол. Оттогава правителството на канцлера Олаф Шолц национализира местните звена на Газпром и похарчи милиарди евро за попълване на резервите. Мерките за спестяване на енергия в промишлеността и домашната икономика, както и най-високите януарски температури от десетилетия, помогнаха за поддържането на енергийни резерви за безопасност. „Ние сме големи оптимисти, което всъщност не беше така през есента“, каза Клаус Мюлер, ръководител на германския мрежов регулатор, в интервю за телевизионния оператор ARD. „Колкото повече газ имаме в складовете в началото на годината, толкова по-малко стрес и разходи ще има, за да ги напълним отново следващата зима.

„Цените на газа са паднали с цели 20% от рекордите, поставени през август, и въпреки опасенията, че по-ниските цени могат да стимулират търсенето, потреблението все още намалява. Потреблението в Европа се очаква да бъде с около 16% под средното за пет години до 2023 г., според доклад на Morgan Stanley. Благоприятните условия и разширяването на възобновяемия капацитет също помагат. Според S&P Global производството на вятърна и слънчева енергия ще помогне за намаляване на производството на електроенергия от газ в 10-те най-големи енергийни пазара в Европа с 39% тази година. Според Morgan Stanley динамиката се е променила до такава степен, че вече идва твърде много LNG. Доставките поставиха нов рекорд през декември и тенденцията вероятно ще продължи.

Германия, някога най-големият купувач на руски газ, ще отвори три терминала тази зима, а най-голямата икономика в Европа очаква нейният нов LNG капацитет да покрие около една трета от предишните й нужди. Стабилните доставки от не руски източници вероятно ще попречат на пазарните цени да се покачат до върховете от миналата година. „Фактът, че Европа успя да запълни хранилищата си, наистина създаде буфер за цените за зимата“, каза Джакомо Масато, водещ анализатор и старши метеоролог в италианската енергийна компания Illumia SpA. „Очакванията се промениха, когато в региона се появиха достатъчно резерви.“

Възстановяването може да е по-малък проблем след тази зима. Morgan Stanley и консултантската компания Wood Mackenzie Ltd очакват през пролетта хранилищата да бъдат пълни около до половината, ако времето остане меко. Това ще бъде два пъти повече от нивото през миналата година. А енергийните фючърси за суров петрол, петролни продукти и природен газ паднаха рязко през новата година, тъй като търговците преразгледаха краткосрочните притеснения относно студеното време и опасенията за недостиг на доставки и нулиране на договорите.

Прев. от укр.

* Оригинално заглавие – Путін зазнав невдачі у спробі заморозити Європу – Bloomberg, Олександр Бiлоус, РБК-Украйна

error: Свържете се с автора за разрешение!!