ЕС СЕ ГОТВИ ЗА НОВИ АТАКИ НА ПУТИН*

войната в Украйна
Време за четене: 3 минути

Има няколко сцeнария

Артур Родивилов, РБК-Украйна

Западните лидери подготвят планове за Русия, чийто лидер става все по-малко предвидим. Вероятно целта на руския президент Владимир Путин е да подкопае западната подкрепа и да разпали споровете между съюзниците на Украйна, преди Русия най-накрая да загуби на бойното поле. Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на Politico.

Бившият командир на силите на САЩ в Европа Бен Ходжис смята, че въоръжените сили са достигнали точката, от която няма връщане назад и вървят уверено към победата. Затова съюзниците трябва да запазят спокойствие и да продължат да подкрепят Украйна, а НАТО трябва да е готова за всеки сценарий.

Какво може да направи Путин още?

Терор срещу цивилни граждани на Украйна

Сред възможните сценарии изданието споменава продължаване на масираните бомбардировки на цивилното население и инфраструктурата, което е особено опасно с наближаването на зимата.Това се доказва по-специално от назначаването на Сергей Суровикин, известен със своята бруталност, за командир на руските сили в Украйна.

Украйна се нуждае от системи, способни да покрият цял регион от атаки с крилати и балистични ракети, но тази опция е трудна от военна гледна точка и много скъпа. И дори когато ще има повече системи, ръководството на Украйна ще трябва да приоритизира кои градове, области и обекти да защитава, смятат експерти.

Саботажи в Европа

Русия вероятно ще продължи тайно да унищожава инфраструктурата на страните от НАТО. Това може да са действия, подобни на неотдавнашната атака на Северен поток или повреда на германски железопътни кабели. Националните власти могат да увеличат патрулите по суша и по море, като по този начин увеличат възпирането, но дори и тогава е невъзможно да се контролира всичко. Има и киберзаплахата, която добавя още едно тромаво измерение, пише изданието. Такива „хибридни“ атаки може най-накрая да доведат до прилагането на петия член от споразумението на НАТО, който гласи, че атака срещу един от съюзниците е атака срещу всички.

Печелене време

Въпреки че изглежда, че Путин повишава залозите, експертите казват, че той вероятно се опитва да спечели време, надявайки се, че студеното време ще промени динамиката на конфликта и Западът в крайна сметка ще се умори да въоръжава и финансира Украйна. Путин се опитва да спечели време, макар и само в замяна на телата на руски войници.

Заплахи от Aпокалипсис

Освен това има перспектива за ядрена война, концепция, която доскоро изглеждаше немислима. Макар че експертите предупреждават – ядрените оръжия остават най-малко вероятният вариант за Москва. Да не забравяме обаче, че Путин реши да обяви частична мобилизация, да присъедини окупираните територии на Украйна към Русия и да заплаши с ядрено оръжие.

Прев от укр.

*ЄС готується до нових атак Путіна, є кілька сценаріїв, – Politico. Артур Родивилов, РБК-Украина

error: Свържете се с автора за разрешение!!