ДОКЛАДЪТ НА AMNESTY INTERNATIONAL ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Amnesty International
Време за четене: 4 минути

Защо той предизвика гневната реакция на Киев

Последният доклад на Amnesty International* за войната на Русия срещу Украйна се опитва да прехвърли отговорността за военните престъпления от агресора върху жертвата, каза в обръщение президентът Володимир Зеленски. Според него, след хилядите престъпления на руските терористи, Украйна не вижда навременни, обективни и ясни доклади от страна на някои международни организации. Това каза той след като правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ обяви, че украинската армия е изложила на риск цивилни граждани, като е установила военни бази в училища и болници и е извършвала атаки от жилищни райони, за да отблъсне руската инвазия. Заключенията на организацията бяха представени от генералният секретар на организацията Аниес Каламар. По думите ѝ става дума за излагане на опасност живота на цивилни и нарушаване на законите за водене на война. Доказателствата са събрани от експерти на „Амнести интернешънъл“, които между април и юли са разследвали руските удари в Харковска и Николаевска област, както и в Донбас. Разпитвани са оцелели и свидетели.

Киев определи твърденията като част от „операция по дезинформация и пропаганда“. „Видяхме съвсем различен доклад от Amnesty International, който се опитва да амнистира Русия като терористична държава и да прехвърли отговорността на агресора върху жертвата. Няма, и дори не може да има хипотетично условие, при което всеки руски удар срещу Украйна да бъде оправдан. Агресията срещу държавата ни по никакъв начин не е „провокирана”, a става въпрос за грабителскa и терористична война. И ако някой направи обобщения, в които агресорът и жертвата са донякъде еднакви, ако се анализират някакви данни за жертвата, а действията на агресора се игнорират, с това ние не може да се примирим“, каза Зеленски.

Зеленски подчерта, че руските войски многократно умишлено са разбивали гражданска инфраструктура, атакували са евакуационни колони от автобуси, транспортната мрежа и спирките на градския транспорт, жилищните райони. Агресорът не спря с атаките срещу паметниците на културата и дори срещу паметниците на жертвите на Холокоста, бомбандира гробища, последно – лагера със затворници в Еленовка.“По някаква причина няма съобщения за това. Тази неморална избирателност няма как да не предизвика нашата реакция. Всеки, който амнистира Русия и създава такъв информационен контекст, че някои терористични удари са оправдани или разбираеми, не може да не осъзнава, че с това помага на терористите. И ако има такива манипулативни доклади, то тогава авторите им споделят отговорността за смъртта на много хора“, каза още президентът.

Не закъсня с позиция и Алексей Резников – министър на отбраната, който каза, че този материал показва „загуба на адекватност“, тъй като приравнява агресията на Русия със самоотбраната на Украйна. „Всякакви опити – дори случайни, за приравняване непровокираната руска агресия и украинската самоотбрана, както беше направено в материала на Amnesty International, са доказателство за загуба на адекватност и се отразява на авторитета на организацията“, подчерта министърът. В същото време той отбеляза, че с доклада си Amnesty International поставя под въпрос правото на украинците да се противопоставят на геноцида и да защитават домовете и живота си. Подобни действия „са перверзия, в каквито и законови конструкции да са маскирани“.„Украйна е правова държава. Ние изчерпателно анализираме и даваме оценка, вкл. правна, на военните събития, както изискват и нашите задължения. Но ние няма да позволим нашата армия, нашите защитници да бъдат хулени. Казвам това като юрист“, обобщи министърът.

Според украинския външен министър Дмитро Кулеба, Amnesty International със своите материали създава фалшив баланс между жертва и извършител. “Amnesty International създава фалшив баланс между жертва и извършител. Правозащитната организация трябва да се ангажира с докладването на истината за войната и военните престъпления на Русия в Украйна”. Той каза още:„Смятам, че е несправедливо (изявлението на Amnesty International – б. a.). Разбирам, че обяснението на Amnesty International ще е, че „ние критикуваме и двете страни в конфликта“. Но ние не можем да се съгласим с това поведение на Amnesty International, защото не става дума само за установяване и съобщаване на истината на света, а за създаване на фалшив баланс между извършителя и жертвата“, каза Кулеба. Според него Русия е тази, която унищожава хиляди цивилни, разрушава градове и територии, за разлика от украинските бойци, които се опитват да защитят родината и Европа от нашествениците.“Затова, моля, спрете да създавате фалшива реалност, в която всеки е виновен за нещо. Започнете да казвате истината за това какво представлява Русия днес”, призова Кулеба.

* Amnesty International е международна неправителствена организация със седалище в Лондон. Организацията привлича общественото внимание към случаи с нарушени човешки права и работи за спазване на международните закони и норми.

error: Свържете се с автора за разрешение!!