ЮБИЛЯРЪТ ШРьОДЕР – „МОМЧЕ, КОЕТО ВЪРТИ ПОРЪЧКИ С ПУТИН“*

Време за четене: 6 минути

Каква слава ще остави след себе си германският бивш канцлер

Любко Петренко, Zahid.net

Никой федерален канцлер на Германия не е оклеветил името си толкова, колкото Герхард Шрьодер**. Разбира се, ако изключим Адолф Хитлер като абсолютно изключителен случай. Две събития ни принудиха да споменем днес Шрьодер. Първият: бившият канцлер отпразнува своя 80-годишен юбилей. Второто: приключи процесът по делото му срещу вестник Bild за публикувано през 2020 година интервю*** с руския опозиционен политик Алексей Навални, който почина в руска колония през февруари тази година.

И така, 80-годишнината. Подобно събитие в живота на всеки друг жив бивш канцлер (в момента, с изключение на Шрьодер, единственият канцлер, останал на този свят е Ангела Меркел) би било повод за шумен национален празник. Но не и в този случай. В началото на политическата кариера на Герхард Шрьодер всичко сочеше, че и той може да стане политически идол за германците. По едно време дори го наричаха с уважение „внука на Уили Бранд“. А Вили Бранд беше почти канонизиран светец за германците, особено за привържениците на социалдемокрацията.

Малко хора знаят, че Шрьодер може да постигне не по-малко успехи в областта на футбола. На младини той беше доста способен футболист, звезда на областната лига. Той дори успя да си спечели футболен прякор (което вече е знак за разпознаване), той беше наречен Герхард (Акер) Шрьодер. Защо такъв странен псевдоним? Защото тогава той работеше учудващо много, винаги се бореше и никога не даваше топката. Тоест, той получи такъв прякор за инат в положителния смисъл на думата.

Именно тази упоритост му позволи да постигне невероятен успех в живота. Родом от скромно германско семейство (баща му е войник от Вермахта на Източния фронт по време на раждането на Герхард и умира, без да види сина си), той се издига до политическия Олимп, ставайки лидер на икономически най-мощната държава в Европа.

В Германия се носи такъв слух, или може би е слух, че някъде в края на 60-те години Герхард Шрьодер, който по това време е един от лидерите на младежкото крило на ГСДП, след пиянско парти в Бон, се отправи към входа на офиса на федералния канцлер и се провиква: „Искам да отида там!“, докато полицията не го отвежда от мястото. Така че той ясно си постави цел и, както във футболната практика, методично започва да я постига.

Въпреки че този легендарен инат на Шрьодер беше доста специфичен. Хората, които са наблюдавали кариерата му във висшата политическа лига, твърдят, че като политик той никога не се е придържал към строги принципи. Той винаги оставаше гъвкав и целенасочено обръщаше внимание на настроенията в страната. Именно тази гъвкавост му помагаше. През 1998 година той успя да стане кандидат за канцлер от ГСДП, победи легендарния Хелмут Кол и най-накрая зае заветната позиция.

Шрьодер се забавляваше достатъчно по време на канцлерството. Германия най-накрая излезе от кризата, причинена от обединението, когато стотици милиарди марки трябваше да бъдат инвестирани във възстановяването на източната част на страната, т.e. бившата ГДР. Модернизиране на инфраструктурата, създаване на нова икономика, възстановяване на жилищния фонд. Правителството на ХДС/ХСС под ръководството на Кол успя да направи всичко това за осем години.

Така че Шрьодер беше подготвен за всичко. Но това не му помогна – икономическият упадък по време на управлението му предизвика значителни социални проблеми. Популярността на неговата Социалдемократическа партия започва бързо да намалява. Така през 2005 г. Шрьодер трябваше да се пенсионира преждевременно. И повече не се върна към политическа дейност, защото получи много по-атрактивно предложение от руския лидер Владимир Путин – да стане водещ петролен и газов лобист на Русия в Европа. Със съответния, разбира се, финансов стимул. А Шрьодер обичаше луксозния живот, може би дори повече от властта. Той искаше само млади жени, затова се развеждаше отново, и отново. За последен път се жени на 74 години за корейката Ким Со Йонг.

Въпреки че, както се шегуват германците, Владимир Путин отдавна стана приоритетен партньор в живота на Шрьодер. И точно в отношенията с него ексканцлерът отново придоби онзи младежки инат. Дръзката и непатриотична вярност на бившия канцлер към световноизвестен масов убиец, чиито медийни хунвейбини открито заплашват Германия с унищожение, напълно го дискредитира в западния свят. Защо толкова се вкопчи в този кремълски престъпник, за когото дори беше издадена заповед за арест от Международния трибунал в Хага? Отговорът е изненадващо банален: Путин го купи.

И тук си струва да преминем към второто събитие – процеса по иска на Шрьодер. Той заведе дело срещу популярния таблоид Bild в Окръжния съд в Хамбург още през октомври 2020 година. Спомняте си, че отровеният от „Новичок“ Навални беше на лечение и след това на рехабилитация в клиниката „Шарите“ в Берлин. Журналистите от вестника се възползваха от случая и взеха интервю с водещия руски опозиционер. В него се говореше и за Шрьодер. „Шрьодер беше канцлер на най-могъщата държава в Европа. А сега той е момче за поръчка на Путин, което защитава убиец“, каза тогава Навални. Той също така каза, че по негово лично мнение, въз основа на дългогодишно изучаване на Роснефт и Газпром, Шрьодер може да получава тайни плащания в Руската федерация. „Нямам документ, на който черно на бяло да пише: ето, г-н Шрьодер, вашето куфарче е натъпкано с пари. Но не се съмнявам, че Шрьодер получава тайни плащания“, подчерта тогава руският опозиционер.

Герхард Шрьодер, разбира се, нарече тезата за тайните плащания „съзнателно невярна“. В иска той поиска съдебна заповед за забрана на разпространението на изявленията на Навални. Показателно е, че съдът обяви решението си за отхвърляне на иска почти на 80-ия рожден ден на Шрьодер. Така че сега той може да бъде наричан „момчето на Путин“ без страх от съдебно преследване. А бившият канцлер ще остави след себе си определено лексикално и политическо наследство – терминът „шредиране“. Сега ще обозначава специфичен вид политическа корупция – продажността на европейските политици срещу руски петролни и газови рубли.

Прев. от укр.

*Оригинално заглавие: Ювілейний Шредер – „хлопчик, який бігає на дорученнях з Путіним“. Яку

**Герхард Шрьодер беше канцлер на Германия от 1998 до 2005 г. След оставката си той оглави борда на директорите на компанията оператор на проекта „Северен поток“. От септември 2017 г. до май 2022 г. Шрьодер беше председател на борда на директорите на Роснефт. Западните медии многократно го наричаха близък приятел на Владимир Путин.

***Съдът отхвърли иска, заведен от бившия германски канцлер Герхард Шрьодер срещу германския таблоид Bild. Политикът се обърна към съда, след като вестникът публикува интервю с руския опозиционер Алексей Навални през октомври 2020 година, в което той нарече Шрьодер „поръчковото момче на Путин, което защитава убийците“. Шрьодер не съди Навални, но поиска Bild да не разпространява „неоснователни твърдения“. Както отбелязва Bild, искът е отхвърлен от Окръжния съд в Хамбург на 8 март т.г.

https://zaxid.net/statti_tag50974/

 

error: Свържете се с автора за разрешение!!